3 hrnky hladké mouky
2 hrnky žitné chlebové
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky kminu
1 lžíce octa
2 lžíce běžného oleje
2 hrnky vody
1 sáček droždí
Míchala jsem v robotu, nechala asi hodinu kynout v košíčku vyloženém utěrkou a vysypané moukou. Peče se v troubě rozpálené na 200 stupňů – nechte tam předem rozpálit plech a pak na něj chleba přesuňte. Dobré je dát dospodu kastrolek s vodou. Po zapečení se teplota sníží na 180 a peče se dalších cca 40-50 minut. Já jsem to měla jednoduché, páč mám tak chytrou troubu, že si všechno nastavila sama. Jo, a trochu jsem ho nařízla.
Recept poslala 59 a je ponechán bez úprav: „Zapomněla jsem koupit chleba a vytáhla jsem recept, který jsem kdysi vytáhla z nějakého časopisu. Je výborný, stačí máslo a sůl nebo bylinky. Jó, takový vajíčko naměkko k tomu taky nebude k zahození.“
Jani tak to je výstavní kousek.A jak je krásný tak byl určitě i dobrý??
Paaanecku, ihned preposilam . Jen při pohledu na ten chlebik jsem už slyšela to krup krup
Čerstvý chleba, k tomu hrnek sutdeného mléka = nejlepší svačina!! Teď ještě koupit tu žitnou..
A já mám při pohledu na tu krásu hlad, Pavlovův reflex funguje, ale nemám chleba, bude až odpoledne. Dcera se dala na kváskový a už se jí daří. Tak na ten se fakt těším. Jinak hodně podobný recept mám taky a je fakt moc dobrý, pekla jsem ho často.
Mám také podobný recept, dělám podle něj dalamánky. Jen k hladké a žitné mouce dávám třetinu polohrubé. Jinak stejně. Lze přidat slunečnici nebo ořechy.
čerstvej chleba, doma upečenej,k tomu poctivý máslo a syrečky, co už odcházejí, česnek a čerstvá pažitka nebo medvědí česnek…hrnek podmáslí nebo čerstvý,studený mlíko… byla bych ten nejlepší Pavlovův pes…
Takhle jsem slintala naposledy nad rybarcinymi ledvinkami s kasi a hned jsem je standopeeedo musela upéct .
Tak to je výstavní kousek. Krásný.
Tak to je fakt ukázkový chlebík, nerozjetý a krásně propečený a to naříznutí, super. Je vidět perfektní kuchařka. Obě mouky mám, tak vyzkouším. Ještě mám jeden dotaz – před pečením, se chleba nepotírá slanou vodou. Mám pár receptů, kde se vodou potírá. Děkuji.
Před pečením jsem jen oprášila přebytečnou mouku, slanou vodou jsem potřela asi 1/4 hodiny před dopečením.
Ty bláho, tak ten je luxusní ???
Recept budu mít totožný , jen mouku mám váhově (a obměňuju podle trhu). Jelikož se doma peče čím dál víc, chystám se zakoupit ošatku na kynutí. Ale to naříznutí je bezva tip. Mužskej ty propečené praskliny zbožňuje a nad fotkou tady začal slintat ???
Květuš, praskliny byly luxusně křupavé, měla jsem co dělat, abych ho nechala aspoň trochu vystydnout. Jedli jsme ho ještě teplý, na každé sousto jsem si mázla máslo, to se na něm rozpouštělo… Jen ta kůrka není nic pro chabý chrup ?
Takové komentáře by měly být trestné, minimálně 15 lety natvrdo ???
Týjo, ještěže jsme po večeři. Pěkně jsme se napráskaly uhlířinou a salátem. Pohled na jakékoli krásné jídlo ve mně právě teď vyvolává sice libé, ale ne neovladatelné pocity.. A tak, heč, nemám proslintanou klávesnici, ale jen hřejivé vědomí, že kdyby takovouhle krásu někdo přinesl, asi by se kousek ještě do ledvin vešel…