(1632) Gratinované brambory s uzeným lososem podle Květy Fialové

brambory nakrájené na plátky cca 40 dkg
uzený losos cca 15 dkg
gouda cca 10 dkg
kremžská hořčice
kopr
smetana
vejce 2 ks
parmazán 2 PL
limetka
sůl
pepř

Syrové brambory na plátky a ve vrstvách skládat do pekáčku vymazaného máslem. Natrhaný losos se dává na každou vrstvu brambor, potře se remuládou z hořčice a kopru (autorka měla sušený, tak není moc vidět) a zasype goudou se špetkou soli a pepře.
Na poslední vrstvu dáme parmazán, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, solí, přikryjeme poklicí a lupneme do trouby na 160 cca 1 hodinu.
15 minut před koncem odebereme poklici.

Recept poslala Úsměvka: „Já to dávala do zapékacích mističek, tím jsem množství umírnila, přikryla alobalem. K tomu jsem dala salátek, pokapaný trošičkou bodlákového oleje a balsamikem. Dělala jsem z předvařených brambor a poloviny smetany, tím jsem čas v troubě snížila. Je to vynikající.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (1632) Gratinované brambory s uzeným lososem podle Květy Fialové

  1. lakysa22 napsal:

    Vypadá to hezky, mohla bych s tím uspat, a ty předvánoční brambory – to je dobrý nápad!

  2. Jana Macůrková napsal:

    Není to moc dlouho ta hodina u předvařených brambor?. Necelou hodinu nechávám u syrových a jsou hotové.

  3. Imelda napsal:

    To já mám ve sklepě zase malé, trochu scvrklé brambory, které už nejdou oškrábat. Tak tento recept se mi hodí. Předvařit, oloupat a dál podle receptu.

  4. kvetula.v napsal:

    Dobrých brambor pořád dostatek , kopru v mrazáku je taky dost, na čtvrtek je plánován nákup ve „velkém městě“ , tak pokud tam lososa potkáme, mohla by být zase další nová úprava. Zaujala mne ta kombinace – losos, kremžská hořčice, kopr- možná se to dá použít i jinam? ? To zas bude experimentů…… ??

  5. Vera M. napsal:

    Tam se snad nedá už nic přidat , aby to bylo jeste lepší , ale polovinu věci nemám, musím si počkat ?

  6. jarybarka napsal:

    Ó lalá.Na tom salátu!Nádhera!Dámy to teda nemá chybu.???

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Trošku se mi to při vyndávání z mističky rozjelo, ale …… salátek skvělý a s těmi brambory vynikající ??? A přiznávám, že jsem tomu moc nevěřila.
      Ofšem, barometr chuti byl ten můj a ten pravil: „To je tak dobrý, že si ještě přidám.“ Ani nevykřikoval nic o nedostatku guláše, řízku s brsalátem a tak. ??

  7. Francizska napsal:

    Krásný recept, krásné foto.

  8. BOYE napsal:

    Joooo! Ryby a brambory zapékané = blažený zažívací trakt. 🙂 Na uzeného lososa zatím nedošlo. Nějak se u nás vypařuje hned po rozbalení. Ale blahé paměti, když ještě bylo možné za hubičku získat lososí hřbety, bývaly erteple i s tímto. Jinak dávám jakoukoli rybu. Zbytek pečené, dušené, uzenou (makrelu) i konzervy (tuňák). K rybám nepoužívám sýr, ale různé remulády, často na bázi bešamelu, a zeleninu, bylinky…
    Je to skvělý recept na zpracování ušlechtilých zbytků. A dobrý důvod připsat k nákupu uzeného lososa.
    A jak psáno v receptu: Peču v mističkách. Protože tak je jasné, že nevznikne rvačka a dohady o tom, kdo zblajznul víc, tuneloval rybu, vyžíral jen opečené brambory…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..