brambory nakrájené na plátky cca 40 dkg
uzený losos cca 15 dkg
gouda cca 10 dkg
kremžská hořčice
kopr
smetana
vejce 2 ks
parmazán 2 PL
limetka
sůl
pepř
Syrové brambory na plátky a ve vrstvách skládat do pekáčku vymazaného máslem. Natrhaný losos se dává na každou vrstvu brambor, potře se remuládou z hořčice a kopru (autorka měla sušený, tak není moc vidět) a zasype goudou se špetkou soli a pepře.
Na poslední vrstvu dáme parmazán, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, solí, přikryjeme poklicí a lupneme do trouby na 160 cca 1 hodinu.
15 minut před koncem odebereme poklici.
Recept poslala Úsměvka: „Já to dávala do zapékacích mističek, tím jsem množství umírnila, přikryla alobalem. K tomu jsem dala salátek, pokapaný trošičkou bodlákového oleje a balsamikem. Dělala jsem z předvařených brambor a poloviny smetany, tím jsem čas v troubě snížila. Je to vynikající.“
Vypadá to hezky, mohla bych s tím uspat, a ty předvánoční brambory – to je dobrý nápad!
Ach jo! U s p ě t, p ř e d v a ř e n é…?
Brambory jsem kupovala před vánocemi, to by šlo. Ale fakt přemýšlím, jak a hlavně koho s nimi uspat. Ale jsou hodně velké, když je někomu hodím na hlavu, tak si myslím, že ho to klidně i uspí…
????
Lakys, nádheráááááááááááááááááááá
Lakys, Ty nikdy nezklameš ??????
Není to moc dlouho ta hodina u předvařených brambor?. Necelou hodinu nechávám u syrových a jsou hotové.
Píše se to dole .. „… jsem čas v troubě snížila“. V původním receptu jsou syrové, proto je tam ta hodina. Ale já taky dělám z předvařených, je to rychlejší 🙂
Jak píše Hadérka, je to tam uvedené, měla jsem je tam poloviční dobu.
Nějak jsem to přehlédla, spíš tím že já brambory nepředvářím, pokud tím myslíš uvaření napůl. Buď úplně, nebo ze syrových.
Já je měla předvařené, napůl.
přidám svoji zkušenost , brambory oloupané , nakrájím na silnější kolečka a dám do mísy která se hodí do mikrovlnky, podotýkám bez vody. Program spustím na 8 min. a vyndám , pak je dávám do mísy na granitování . Lze i prosypat kořením a dát na peč. papír s kouskem másla nebo olejem do trouby upéct. Mám to léta vyzkoušené a jde to.
To já mám ve sklepě zase malé, trochu scvrklé brambory, které už nejdou oškrábat. Tak tento recept se mi hodí. Předvařit, oloupat a dál podle receptu.
Právě se chystám na nákup a už jsem si připsala lososa, snad bude, moc mě to navnadilo. Kopr je v mrazáku…
Taky máme letos ještě dost brambor ve sklepě a začínají se scvrkávat. Řeším to tak, že potřebné množství nechám na cca 0,5 – 1 hod namočené ve vodě a pak se dají bez problémů jakkoliv zpracovat. ?
Určitě to zkus, věřím, že bude chutnat. Já měla také staré brambory, těch nových by mi bylo líto, ty bych uvařila ve slupce a dala je jen s máslem a solí. Dnes u nás v obchodě nové brambory za 38 Kč kilo, ale polovina z nich byla zelená. A fšechny maličké ……
Tak já malé brambory už nemám, vše jsem přebrala a uvařila. Ale tím pádem mám v mrazáku br.knedlíky, šišky, noky. A teď čerpám z těchto zásob. Teď mám brambory extra velké, ve Zbizubech ve statku snad ani jiné nemají, tak dělám hranolky, bramboráčky, kaši ap…
Nemám zkušenosti se zamrazováním bramborových knedlíků, noků, slyšela jsem, že se brambory nedají zamrazit. Pokud píšeš, že se to dá, taky bych mohla ty brambory takto zpracovat, těch starých mám ve sklepě ještě dost, byla by škoda je nakonec seschlé vyhodit.
Dobrých brambor pořád dostatek , kopru v mrazáku je taky dost, na čtvrtek je plánován nákup ve „velkém městě“ , tak pokud tam lososa potkáme, mohla by být zase další nová úprava. Zaujala mne ta kombinace – losos, kremžská hořčice, kopr- možná se to dá použít i jinam? ? To zas bude experimentů…… ??
Přesně, já to chci vyzkoušet i s jinou rybou, jen nebude uzená, tak přidám sůl, pepř a koření, aby to mělo chuť.
Opravdu to bylo hodně jedlé, ona to měla Květa Fialová vychytané.
Tam se snad nedá už nic přidat , aby to bylo jeste lepší , ale polovinu věci nemám, musím si počkat ?
To dáš, zase tolik věcí to nepochtívá ?
Nemám looooosos ?, ani parmigiano, ba ani tu kremžskou
Nejdražší je z toho losos, ale to dáš. ?
Jasná zprava, dokonce ani na Vánoce jsem uzeny loooosos neměla , banda o nej moc nestojí , ale už mám fakt chuť – i tak jen plátek na čerstvém chlebu s máslem
Ó lalá.Na tom salátu!Nádhera!Dámy to teda nemá chybu.???
Trošku se mi to při vyndávání z mističky rozjelo, ale …… salátek skvělý a s těmi brambory vynikající ??? A přiznávám, že jsem tomu moc nevěřila.
Ofšem, barometr chuti byl ten můj a ten pravil: „To je tak dobrý, že si ještě přidám.“ Ani nevykřikoval nic o nedostatku guláše, řízku s brsalátem a tak. ??
Krásný recept, krásné foto.
Děkuji ?
Joooo! Ryby a brambory zapékané = blažený zažívací trakt. 🙂 Na uzeného lososa zatím nedošlo. Nějak se u nás vypařuje hned po rozbalení. Ale blahé paměti, když ještě bylo možné za hubičku získat lososí hřbety, bývaly erteple i s tímto. Jinak dávám jakoukoli rybu. Zbytek pečené, dušené, uzenou (makrelu) i konzervy (tuňák). K rybám nepoužívám sýr, ale různé remulády, často na bázi bešamelu, a zeleninu, bylinky…
Je to skvělý recept na zpracování ušlechtilých zbytků. A dobrý důvod připsat k nákupu uzeného lososa.
A jak psáno v receptu: Peču v mističkách. Protože tak je jasné, že nevznikne rvačka a dohady o tom, kdo zblajznul víc, tuneloval rybu, vyžíral jen opečené brambory…
Mno, já to zkoušela poprvé, tak jsem jen do mističek (4), já dala jednu, ten můj ten zbytek. K večeři se dožadoval, ale už nebyl losos, tak smolík pacholík.
Ale pravda je, že se takto nemůže nikdo dohadovat ??
A ten sýr, ono je ho tam docela málo, takže se netáhne, ale chuť tomu dá, to zase jo.
Jo, tak to znám, kdo to vytuneloval, kdo to měl lepší, kdo měl víc, komu jsem dala na talíř lépe – ten pohled sledování cizích talířů znám dobře. Mističky, skvělý nápad.