500 g polohrubé nebo hladké mouky
180-200 ml vlažného mléka
100 g zakysané 16% smetany nebo hodně tučného jogurtu
75 g rozpuštěného másla
75 g cukru
1/2 lžičky soli
½ kostky droždí (nebo sušené – množství dle návodu na sáčku)
1 žloutek – bílek použijte na glazování pečiva
plátky mandlí na ozdobu
Do hrnečku dejte všechnu zakysanou smetanu (nebo jogurt), více jak ¾ mléka (trochu si nechte stranou), lžíci cukru a rozdrobte do této směsi droždí. Rozšlehejte dohladka metličkou. Nechte cca 15 až 30 minut vykvasit.
Do mísy vlijte vzešlý kvásek, přidejte vlažné máslo, žloutek a zbylý cukr. Rozkvedlejte. Přisypte mouku, do které jste zamíchali sůl a hněťte asi 10 minut (popřípadě dolejte zbytek mléka dle požadované hustoty těsta, nemá být příliš tuhé).
A teď máte dvě možnosti – nechat cca 1 hodinu … nebo ihned rozválet a zpracovat.
Těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na přibližně dvě stejně velké části. Utvořte z nich koule a nechte asi 5-10 minut odpočinout.
Na tvarohovou náplň:
250 g plnotučného tvarohu ( můžete použít i kvalitní z vaničky)
1 až 2 žloutky (podle velikosti vajec)
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
50 g rozinek namočených v rumu
1 sáček vanilkového pudinku
2-4 lžíce rumu z rozinek na zředění tvarohu
(můžete přidat i lžíci rozměklého másla, aby byl tvaroh jemnější)
Suroviny v misce smíchejte v hladkou hmotu. Rozinky můžete zamíchat rovnou nebo jimi rovnoměrně poházet potřený povrch. Pokud se vám zdá tvaroh málo sladký, přidejte 1-2 lžíce cukru. Pozor – když vynecháte „rumové“ rozinky zcela (nebo je vůbec nenamočíte), dejte do tvarohu jen 1/2 sáčku pudinku. Nasáklé rozinky přidávají do tvarohu další tekutinu, která bude chybět a mohla by být náplň suchá.
Pudink můžete nahradit 1-2 lžícemi bramborového škrobu.
Poté z každé koule vyválejte obdélník jako na štrúdl. Potřete ho tvarohovou náplní s rozinkami a sviňte jako závin. Rozřízněte na polovinu a ty každou na 4 dílky – budete mít tedy z každého obdélníku 8 částí, celkem tedy 16 z celé dávky těsta.
Přemístěte kousky na plech vyložený pečícím papírem a nechte 15 až 30 minut kynout. Nyní je potřete rozšlehaným bílkem a posypejte plátky mandlí. Lze sypat i granulovaným cukrem nebo nechat jen tak holé.
Troubu zahřejte předem na 175° na horkovzduch nebo 180-190° horní a dolní ohřev a pečte 15 až 17 minut.
Recept poslala Lakysa, kousky pekla její sestra – povedly se.
recept 465 – fornetti, tam je i slaná varianta.
No, to opravdu není stejný recept…
Já nepíšu, že je úplně stejný. Chybí tam ta zakysanka.
Tak jsem si dovolila nakrknout na tu 465, aniž bych hájila tento recpect. Je tam 250 gr tuku, 50g droždí, zakysaná nikde – neřpipadá mi to stejné.. no jo, ale zas nejsem zkušená..
Zkušená jsi, máš pravdu, předsedo ??? Je to ouplně jiný recept
Mě se to líbí a jdu do toho.
Právě na něco podobnýho mam chuť?
Pěkné zamotánky. Ale musí počkat, tenhle týden u nás už bylo pečených dost a v neděli prej ještě dostanu pětapadesát muffinů od prvorozené. Ještěže je nás tu tolik!
Ježíši , vy jste pokusitelky, holky . Já miluju tvaroh . Včera jsem snedla ne postupně , ale najednou celou mísu tvarohovych knedlíků ( uvnitř veeelikeeee jahody ) . A to nejsem na sladké !!!! A teď tohle ?. To bude dobrota , to je jasné . Mňam . Laky , díky !!
Šmankote, na můj vkus hodně písmenek, ale …. dolouskala jsem to a opravdu to bude lahůdka.
To zařazuji mezi „to zkusím a dám vědět“. Díky, vypadá to výborně ????
Já, když nemám jeden týden kynutou buchtu, mám absťák. Zamotánky vypadají skvostně a ta zakysanka v jich dráždí moji představivost. Budou, jen ne tento týden. Tvarohové byly minulý týden a na sobotu vyhlásila dcera hruškové frgály. Tak se aspoň budu dýl těšit.
Nejsem velký příznivec kynutého čehokoliv (krom chleba), ale občas se přemůžu a něco upleskám. Tohle je velmi zajímavá kombinace – málo tuku, cukru a zakysanka ve mně budí dojem lehkosti a nadýchanosti, nemusím čekat hodiny, než dokončím dílo, a navíc zarolovat , nakrájet, pak si oba odpočineme a šup do trouby….
No asi to zkusím ??
Tak já nezůstanu pozadu, taky se mi to moc líbí. Sice jsem nechtěla nic péct, ale zítra tyto zamotánky udělám. Zrovna všechno co tam patří mám. 🙂