rýže
vejce
ovoce
cukr
smetana
máslo
Rýžovník připsala do komentářů Haderach
Foto ilustrační.
V mírně osolené vodě uvařím rejži do poloměkka, nechám vychladnout, mezi tím si udělám sníh, žloutky utřu s cukrem, přidám deci až deci a půl smetany, vmíchám rejži a nakonec sníh. Remosku důkladně vytřu máslem, dám polovinu rejže, ovoce (nejradši kompotovaný meruňky), zbytek rejže, pokapu rozpuštěným máslem a peče se to asi 40 minut.
A aby to nebylo tak jednoduché, přidala ještě druhou variantu – dá se říci – rejžovník pro dědečky.
Rýžovník na slano
Rejži uvařit ve vodě, pak buď udělat mleté maso na cibulce, až se budou granulky rozpadat od sebe, nebo opražit třeba měkkej salám na kostičky, zeleninu pokud bys použila mraženou, tak taky obdělat, můžeš dát ale sterilovanej hrášek třeba nebo kukuřici, dobrý je to se šunkou a s brokolicí. Žloutky rozkvedlat, můžeš do nich dát trochu strouhanýho sýra, smíchat všechno dohromady, vmíchat sníh a upéct.
Z jablíček nebo sušených švestek, jen musím vždycky počkat až přijede dcera nebo syn. Vlastik má pouze dvě jídla, která nejí a jedno z nich je právě rýžovník.
U nás se tomu říká “ nákyp “ , a ten tedy můj muž taky nejí . Dělám ho jen když si děti řeknou , tedy asi 1 x v roce. Já to mám ráda ale pro sebe to vařit ne, ne ?? Nejlepší je s “ meruněma „, a z kulatozrnné rýže.
Ta slaná varianta je u nás dost často, to ano.
Obě varianty bych mohla.
🙂 Kdysi v hloubi minulého století, na přelomu dětství a puberty, jsem přišla ze školy a doma na mne čekala pouze rýže a nějaké maso na plotně, rodiče byli v práci. Nejsem žádná masařka (doteď), a tak přišel nápad – udělám si „rýžu z japkama“. Oloupat jablka netrvalo dlouho, zamíchat do rýže taky ne, zatopit v kamnech a prsknout kastrol do trouby jakbysmet. Jen jsem zapomněla, že rýže byla dělaná na cibulce. Jedlý ten můj výsledek sice byl, ale to pravé pochutnání se nekonalo.
Ano, každá máme v sobě nějaké ty „trny“ dětství. Ale řekla bych, že s odstupem času na ně vzpomínáme čím dál víc s úsměvem
Já vařím kulatozrnnou ve vodě s mlékem, merduňky taky dávám – bylo nedávno.
Babička dělala se sušenýma šušvestkama.
sladkou rejži nee, ale jáhle..miluju jahelník s višněma…lidi,to je dobrota….
Uvař, vyfoť a pošli!