syrové brambory nastrouhat
hrubá a hladká mouka – poměr 1:1
poměr brambor a mouky musí být 3:2
máslo
bryndza
sůl
zakysaná smetana
slanina
Z uvedených ingrediencí vytvoříme tužší těsto. Někdo přidává vejce, ale pravé liptovské jsou bez něj, stačí voda z brambor. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut. Po uvaření jim do mísy přidáme plátek másla.
Rozděláme bryndzu se zakysanou smetanou (minimálně 2 lžíce na 250 g bryndzy, ale odoka, musí to být tekutější) a 1 lžicí vody z halušek, osmahneme slaninu a máme téměř hotovo. Teď již jen do mísy přidáme bryndzu se zakysankou, promícháme a posypeme vyškvařenou slaninou.
Recept poslala Úsměvka: Dobrou chuť
Na fotce to spíš vypadá jako rýžová kaše. Tak jsem se lekla, proč na rýžovou kaši dávat cibulku.
kdepak,takto vypadají poctivý halušky….a jsem ráda, že bez vejcete…a kdo má strach,že se mu rozjedou ty halušky a nemá dostatek vody, ze syrových strouhaných brambor, dá do vroucí vody na halušky, trochu rozmíchaného solamylu ve studené vodě…to mám radu od vítěze ve vaření halušek v Těrchové….
PS: Jano, na slanou rýžovou kaši je i smažená cibulka se slaninou dobrá 😉
A co teprve mujaddara, mňam 🙂
S tím solamylem je dobrý nápad. Já jsem dávala vždy vajíčko, zkusím bez něj. Jinak já dávám solamyl do bramboráků, nedávám mléko ani mouku.
Nejen do bramboráků, v podstatě do jakýchkoliv placek, kde hrozí, že by se MOHLY rozpadat 🙂
takže děláš „skleňáky“ , tak s eu nás říká bramborákům bez mouky 😀
Sharko, to je dobrá vychytávka, díky za ní ?
Zrovna v pondělí jsem utíkala kolem cedule „čerstvá bryndza“ a pak jsem ji zapomněla koupit. Tak to musím napravit co nejdřív a zkusím podle tohoto receptu. Já mám recept v poměru 2:1 brambory + polohrubá mouka a vajíčko. Kdysi dávno ho někde uveřejnila Sisa Sklovská jako jejich rodinný a halušky jsou moc dobré. Páni, já mám na ně chuť!
Neznám ty od Sklovské, pohledám a zkusím ?
Neuvěřitelná dobrota , u nás to ji i princatko zetak z Německa . Vždycky vezou brynzu i domu . Tento tyden měli halušky ???
U nás to že.e každý, kdo má díru na huústech. Když se to tu sjede a poručí si halušky, tak nadávám jak špaček, páč stojím hodinu u kastrolu na plotně a jen vařím a vařím a vařím. ??
Já chci dobrou čerstvou bryndzu!!! Všude jen ten termizovanej kekel a různě upravenej neřád. Já bych si taaaak dala halušky. Běžně vejce nedávám, ale když narazím na mouku, které nevěřím, vejce přidám, neb jistota je kulomet. Ale to se mi přihodí jen v cizích kuchyních, neb domů si mouku vybírám podle sebe.
A jestli se budu ještě chvilku trápit, půjdu udělat klasickou českou čuňárničku a udělám halušky s plísňákem a slaninou. Snad oblbnu své roztoužené nitro. Omlouvám se pravověrným haluškárom i sobě… Himbajs, já bych tu bryndzu dala v jakékoli podobě i množství…
Zkus do Makra, tam občas bývá a skutečná bryndza, ne jen ten sajrajt z kravského mlíka.
Luci , koupila jsem dceri na váhu v Hrusce a moc jim chutnala
Jinak mi mobil napsal brynza a já osobně také používám bryndza . Je to kolikrát i na obalu špatně.
Bryndza píšou Slováci, zrovna tak jako puding, česky pudink… Ale to jen na okraj, nejsme tu ve škole, jde o baštu!!
Jak já Ti rozumím ….. také mi s těmi náhradami, co zde prodávají halušky nechutnají. Toto byl zbytek z mrazáku ze Slovače. Ještě je tam jeden balíček, s tím už musím šetřit, než dorazí bratia a dovezou nové zásoby. ?
Jo, milá Boye, ja šidím halušky s bryndzou pořád, protože tady je bryndza úplně neznámý pojem a o hrubé mouce si taky můžu nechat jenom zdát… Stálo to docela hodně úsilí zjistit, která mouka se na co hodí a místo bryndze obdoba balkánského sýra… No co, z nouze cnost ?
Ahoj Henriet, teď mi došlo, že nejsi tady ….. tak snad se někdy zadaří a někdo tu pravou bryndzu přiveze jako dárek.
Opatruj se tam ?
To je tak. Já mám ráda všechny sýry. Tudíž ráda to pozřu s čímkoli, ale pak někdo vytáhne recept, já se upnu na jeden a už se vezu… Teď jsem v podobné situaci ještě s kuřetem. Už asi čtrnáct dní mám děsnou chuť na kuře (do toho včera ještě Haderka s KFC 🙂 ). Nicméně máme doma spoustu masa, které chci zpracovat a náš kuří dodavatel zrovna nemá, prefabrikát z Vodňan kupovat nebudu. Ale slintám, jen si vzpomenu.
Být v bohatém cípu světa je peklo. Před pár dny jsme tu seděly se všema mýma holkama a bavily se o tom, jak jsme úplně vadný. Před námi čtyři druhy těstovin, tři druhy oleje, česnek, rajčata, papriky, byliny a my blbky vyrazily do krámu, protože na ty těstoviny chceme něco jinýho… Pak člověka napadne ono obligátní „Co by za to děti v Africe daly!“ A s haluškama je to totéž. I jen s cibulkou jsou skvělý, jenže já si naladila hústa na bryndzu…
Tak a teď na jinou notu: ráno jsem blbě viděla (viz výše). Jeli jsme ven někam do přírody, v břežanským údolí jsem podávala nějakou kytku Vlastikovi a vypadl mi mobil. Zjistila jsem to v Černošicích. Tak honem zablokovat a hurá zpátky místo na Karlštejn ( kam jsme chtěli kvůli zkamenělinám, ne kvůli hradu), po 1,5 hodině mobil nalezen, tak honem do Říčan do T-mobilu odblokovat, neboť heslo si nepamatuju. Prostě den blbec…..
Konec dobrý, všechno dobré. Já měla dneska taky výživnej den – v práci – asi izobary nad Biskajským zálivem ;-).
To jsem ráda, na rýžovou kaši jsou to opravdu velké kousky a navíc je tam slanina, ne cibule.
A asi je dnes den blbec, v kolbence jsem si spletla desetinou čárku a ze statisíců byly miliony …. tak jsem nějaký čas hledala rozdíl. Potom jsem zjistila, že v čísle 69 a 96 je jedno a to samé a abych nevyšla ze cviku, tak jsem se při nákupu motala jak vítr v bedně a shodila láhev whisky …. no nic, trochu jsem si vydělala (vlastně prodělala), ale cajk, když nejde o život, tak je to jedno.
Jak píše Ivča, asi izobary na biskajským zálivem, koneckonců tady teď leje jak z konve a hned tak to neskončí. Ale bude pořádně zalito a mrazíky, kvůli kterým jsem zakryla obrovský záhon brambor půjdou do pryč…