(1641) Halušky s bryndzou

syrové brambory nastrouhat
hrubá a hladká mouka – poměr 1:1
poměr brambor a mouky musí být 3:2
máslo
bryndza
sůl
zakysaná smetana
slanina

Z uvedených ingrediencí vytvoříme  tužší těsto.  Někdo přidává vejce, ale pravé liptovské jsou bez něj, stačí voda z brambor. Těsto dáme do sítka na halušky a propasírujeme do vařící vody (nebo těsto dáme na prkénko a do vařící vody oddělujeme nožem přibližně stejné kousky). Když halušky vyplavou na povrch, vařime jen pár minut.  Po uvaření jim do mísy přidáme plátek másla.

Rozděláme bryndzu se zakysanou smetanou (minimálně 2 lžíce na 250 g bryndzy, ale odoka, musí to být tekutější) a 1 lžicí vody z halušek, osmahneme slaninu a máme téměř hotovo. Teď již jen do mísy přidáme bryndzu se zakysankou, promícháme a posypeme vyškvařenou slaninou.

Recept poslala Úsměvka: Dobrou chuť

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (1641) Halušky s bryndzou

  1. Jana Macůrková napsal:

    Na fotce to spíš vypadá jako rýžová kaše. Tak jsem se lekla, proč na rýžovou kaši dávat cibulku.

  2. a.rena napsal:

    Zrovna v pondělí jsem utíkala kolem cedule „čerstvá bryndza“ a pak jsem ji zapomněla koupit. Tak to musím napravit co nejdřív a zkusím podle tohoto receptu. Já mám recept v poměru 2:1 brambory + polohrubá mouka a vajíčko. Kdysi dávno ho někde uveřejnila Sisa Sklovská jako jejich rodinný a halušky jsou moc dobré. Páni, já mám na ně chuť!

  3. Vera M. napsal:

    Neuvěřitelná dobrota , u nás to ji i princatko zetak z Německa . Vždycky vezou brynzu i domu . Tento tyden měli halušky ???

  4. BOYE napsal:

    Já chci dobrou čerstvou bryndzu!!! Všude jen ten termizovanej kekel a různě upravenej neřád. Já bych si taaaak dala halušky. Běžně vejce nedávám, ale když narazím na mouku, které nevěřím, vejce přidám, neb jistota je kulomet. Ale to se mi přihodí jen v cizích kuchyních, neb domů si mouku vybírám podle sebe.
    A jestli se budu ještě chvilku trápit, půjdu udělat klasickou českou čuňárničku a udělám halušky s plísňákem a slaninou. Snad oblbnu své roztoužené nitro. Omlouvám se pravověrným haluškárom i sobě… Himbajs, já bych tu bryndzu dala v jakékoli podobě i množství…

  5. Jana Macůrková napsal:

    Tak a teď na jinou notu: ráno jsem blbě viděla (viz výše). Jeli jsme ven někam do přírody, v břežanským údolí jsem podávala nějakou kytku Vlastikovi a vypadl mi mobil. Zjistila jsem to v Černošicích. Tak honem zablokovat a hurá zpátky místo na Karlštejn ( kam jsme chtěli kvůli zkamenělinám, ne kvůli hradu), po 1,5 hodině mobil nalezen, tak honem do Říčan do T-mobilu odblokovat, neboť heslo si nepamatuju. Prostě den blbec…..

    • Iva Janovská napsal:

      Konec dobrý, všechno dobré. Já měla dneska taky výživnej den – v práci – asi izobary nad Biskajským zálivem ;-).

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      To jsem ráda, na rýžovou kaši jsou to opravdu velké kousky a navíc je tam slanina, ne cibule.
      A asi je dnes den blbec, v kolbence jsem si spletla desetinou čárku a ze statisíců byly miliony …. tak jsem nějaký čas hledala rozdíl. Potom jsem zjistila, že v čísle 69 a 96 je jedno a to samé a abych nevyšla ze cviku, tak jsem se při nákupu motala jak vítr v bedně a shodila láhev whisky …. no nic, trochu jsem si vydělala (vlastně prodělala), ale cajk, když nejde o život, tak je to jedno.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..