kilo brambor
400 g mouky (polohrubá a nebo z části i hrubá mouka )
2-3 vejce (podle velikosti)
lžička soli
olej (sádlo)
Uvařené brambory, nastrouhané na jemno, sůl, mouka, vejce, vše se promíchá, vypracuje se kypré nelepivé těsto a rychle se zpracuje a smaží se na oleji nebo na sádle.
Autorka k tomu píše: Já to dělám „fon vok“ (od oka). U nás se jedí jen tak, holé, ale otec si je mazával povidly a sypal mletým mákem s cukrem, mamka rybízovou nebo jahodovou marmeládou. K tomu pili bílý kafe nebo meltu. Já k nim mám ráda podmáslí nebo kefír (opepřenej).
Pokud se nekdo diví, že tu máme brplacky postopadesátý – tenhle recept je trochu jinej – za mně je tam celkem dost mouky a překvapivě žádnej tuk.
někdy je tý mouky míň, záleží na bramborách… a stačí, že se to smaží na oleji nebo sádle…jiného tuku netřeba…dají se dělat i na tálu (na sucho), potřít sádlem dodatečně, ale není to ono…když zbydou, tak studené dám na rozpálený litinový kolečko a prohřeju je, chutnají jako čerstvé….
Takto je dělávala moje maminka. Dík za připomenutí, loňských brambor je ve sklepě ještě dost.
Já do těsta taky tuk nedávám, peču na suchém tále a potírám sádlem nebo máslem. Co mi ale proti mým nesedí, je ta polohrubá nebo dokonce hrubá mouka a hlavně vejce. Takhle je dělala teta a mně po vystydnutí připadaly tuhé až tvrdé. Já vejce nedávám vůbec a mouku hladkou.
Recept č. 17 – hrubá mouka, vejce a tvrdé ani tuhé nejsou.
není to vůbec tuhé, když se smaží v sádle nebo v oleji,ale ani když jsou na sucho a potřou se a vyskládají do mísy, nádherně po chvilce změknou a jsou skvělé…. hrubá a polohrubá mouka je v tom dobrá, vejce ti ty nastrouhaný brambory nádherně podrží a tolik nenasáknou mastným….
Dávno tomu, co jsem vařila brambory jen na placky. V rámci spoření a úspory času je dělám ze zbytku bramborové kaše. Vzhledem k tomu, že mají spoustu kamarádů, tak jsou asi jedlé. Maminka do nich dávala párek, já většinou libovou anglickou.
no jo, znáš to na Beaveru, tam většinou nezbejvá…a když,tak chtěj hned placky…to někdy používají i fígl typu – dej mi míň brambor…spoléhají na to,že když zbydou – budou placky…a myslej si,že jsem to neprohlídla….
🙂
Dělávám podobně a taky bez tuku.Kuličku těsta rozplácnu v pomoučené dlani a obtisknu do ní dratěné krájitko na brambory.Mají mřížku Opékám na pánvi potřene kůži ze slaniny.
já je taky dělám hand made, bez válečku….a to drátěný strunový krájítko – dík, to prubnu….
Dneska je přebramboroplackováno. Na PŽ jsou taky. A jak mám indickou kuchyni ráda, tak jsou dvě věci, které preferuju v české verzi: Brambory a květák. Čili když si budu dneska vybírat tak rozhodně placky zdejší.
A já bych je dala k poblifce, hele, jednoduché a rychlé těsto. ?
S tou moukou, já dávám polohrubou do bramboráků celý život, a to do syrových brambor, záleží na značce mouky. Někdo dokonce přidává i strouhanku nebo krupičku.
Moje babička blahé paměti dělávala placky na plotně, nepamatuji si, jakou moukou brambory zasypávala, ale vím, že vždy dala do těsta šplouch rumu a trochu strouhanky. Byly vynikající a babička říkávala, že díky rumu nebyly mastné.
Jarní Bárko, s tím kolečkem na krájení brambor výborný nápad ?
Prosím tě, manžel taky preferoval do bramboraku strouhanku a měl je krásné krupave. Jen ji tam přidával. Já jsem jako blbec pro sebe samotnou dala JEN strouhanku a žádnou mouku, výsledek : vypily všechnu mastnotu, krupave byly, ano , ale bylo mi z nich pěkně špatně. Nedoporučuji . Když tak jen fakt přidat trosku strouhanky , ale bacha . Vím, ze tentokrat nejde o bramboraky ….ja jsem zareagovala na tu strouhanku
Tedy Úsměvko, s tím šplouchem rumu jsi mne dostala… Dávno jsem placky nedělala -plotnu na pečení nemám na omastku jsem si netroufala.. Zkusím (i s tou meducínou ?) ?
Polohrubá mouka je moje nejoblíbenější,ta se dá použít všude.A ty placky bych si dala hned.Moc se mi líbí,že na fotečce vypadají jako řízky,které miluji…
U nás se bramborové placky dělaly skoro každý týden, brambory + hladká mouka + sůl a pekly se na plotně nasucho. Babička je pak potírala sádlem, nebo olejem a sypala mletým mákem s cukrem. To byla vždy hromada, pak je zamotala. Mně chutnaly jak teplé, tak studené, ale to málokdy zbyly. Ještě mám staré brambory, sice už jsou scvrklé, ale na placky budou dobré. Jen už dávno není sporák kde by se pekly, tak mám starou litinovou pánev. To zas bude smradu po celým baráku, ale ta dobrota za to stojí. Díky za krásnou vzpomínku. 🙂