(1651) Drožďové knedlíčky

zeleninový vývar
máslo
cibule
pepř
sůl
muškátový květ
majoránka
čenek
vejce
strouhanka

Mezi neoblíbená jídla patří drožďová pomazánka a drožďová polévka, no,  ono ani ty drožďové knedlíčky moc lidí nedává, ale i tak se o ně s Vámi podělím.
Zjistila jsem, že když to uvařím a umíchám, že to najednou spoustě lidí chutná a další jsou udivení, že to může být k jídlu a že je to dobrý!

Uvaříte klasický zeleninový vývar. Já dávám vařit pepř, nové koření a bobkový list s neloupanou a nedokrojenou cibulí, stonkem celerové a libečkové natě. Vedle na pánvi osmažím na másle celer, mrkev, petržel, kedlubnu a vsypu do probublávajícího založeného vývaru, tu nechám také probublat a vývar odstavím a přiklopím pokličkou. Na stejné pánvi rozehřeju máslo, dám zezlátnout cibulku a přidám hodně droždí, klidně půl kila, to rozpustím – furt se míchá a když se začíná zase zdrcávat, přisýpnu pepř, sůl, muškátovej květ a majoránku. Když se to silně rozvoní, stáhnu z plamene a občas promíchám. Do zchladlé směsi přidám 3-4 stroužky utřeného česneku, dvě syrová vejce a promíchám, potom dle potřeby přisypu strouhanku. Když se směs nelepí, vytvořím spoustu malejch kulatejch knedlíčků a ty posléze vhodím do vývaru, který jsem opět dala prohřívat (nebojte, nestihl ani stát se vlažným) a nechám chvilku (necelých 10 minut) provářet. Po odstavení vsypu do polévky rozsekané lístky celerové a libečkové natě, kterou jsem dala do vývaru vyvařit – ty ty košťály před vhozením knedlíčků odstraňte a vyjměte i cibuli a vavřínové lístky.
Když jsem ji teď naposledy vařila,  přišla mi po obědě jedna ze strávnic říct, že tuhle polívku nenáviděla, ale že dneska pochopila, že když se chce, lze to uvařit prudce jedle. A u pozdější výroby drožďové pomazánky ze 2 kil droždí asistovala a snědla s ní 3 silně namazané toasty.  Dokonce domů poslala i krátké video jak to jí,  protože kdyby to neviděli, neuvěřili by.

Recept poslala Sharka, ponechán bez úprav.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (1651) Drožďové knedlíčky

  1. IvaC napsal:

    Teda vypadá to dobře ,i ten vývar dělaný s láskou,ale už vidím,jak v dnešní době kupuji 12 kostiček droždí cca za 8,- ,to si raději udělám vývar z křidýlek nebo z krčků,apod.A zdá se mi to moc velké množství,taky pro kolik lidí to vaří.

  2. jarybarka napsal:

    Jsem polívkovà a drožđové knedlícky můžu v množství většim než malém.Tvůj zeleninový vývar je super.Už se těším na ty boule za ušima.???

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Pokud to někdo neví (jako že asi neví), tak Sharka je šílenec, kterej pro kamarády dělá svíčkovou z osmikilovýho kusu masa a třech kil zeleniny… 🙂

  4. kolma60pusi napsal:

    Kvasnicové knedlíčky si dělám do každé „vody“ po předváření zeleniny, ani nemusím přidávat další druhy, jen jsou poněkud skromnější – bez majoránky a květu: vyzkouším.
    Za života MLP jsem dělala knedlíčky ze tří kostek kvasnic (víc by se do kastrolu nevešlo) a ty jsme si rozpočítávali, aby nikdo nebyl šizen 😉

  5. Imelda napsal:

    Dělávám kvasnicovou pomazánku, knedlíčky jsem ještě nedělala, musím se polepšit.

  6. bozena.fialova napsal:

    Šárko, díky moc za recept, jako holka jsem tuhle polévku milovala, ale po droždí jsem se vždycky osypala, tak se na ni nějak zapomnělo. Teď mi naštěstí nic nedělá, tak si ji co nevidět udělám a do velkého hrnce! Taky jsem v Lidlu se zalíbením koukala na tu půlkilovou kostku droždí, snad ho ještě budou mít.
    A připojuju se k Jarybarce s prosbou o recept na drožďovou pomazánku, Ty budeš mít určitě výborný. Díky.

  7. kveta.batkova napsal:

    Tak já knedlíčky, pomazánku nebo něco podobného s droždím rozhodně neeeee. Jen to čtu a už se mi dělá blbě. Promiňte, ale fakt ne.

  8. Vera M. napsal:

    Já jo , když nebyla játra , šup tam droždove knedlicky . U nás jsou oblíbené . A nevím , kdo to byl , ale poradil mi Vaječinu s cibulkou a drozdim . A to je !!! Mňam fakt . Plus něco zeleného dovnitř je bonus

  9. Devětapadesátka napsal:

    Knedlíčky dělám stejně jako Sharka, jen je dávám do klasického hovězího vývaru, páč já se nekamarádím s játry ani s jinými vnitřnostmi. A pomazánka z droždí u nás taky frčí.

  10. kvetula.v napsal:

    Já tedy kvasnice vždycky uždibovala- kupovaly se na váhu, tak nebyl problém kousek strčit do huúst (máti s tím počítala, že nebudou jen do knedlíků nebo buchet). Ovšem poslední těhotenství – to byly kvasnicové orgie. Koupila jsem za 2 Kčs, spotřebovala tak za 0,20 Kčs a to jsem byla ráda, že zbylo ?. Máti párkrát udělala nějaké pucky do polívky, ze kterých bylo droždí cítit, ale nijak extra mne to neoslovilo, tak jsem se nepídila jak to dělá. Pak děti přišly ze školky s povídáním o drožďové pomazánce, tak jsem prolistovala kuchařky a dodnes čas od času něco stvořím (když mám kostku delší dobu a zrovna nic neplánuju). Teď byl nedostatek, navíc jsem začala hodně péct chleba a jiné pečivo, tak nezbývalo. To velké balení jsem v Lidlu viděla poprvé v životě teď v době nedostatku, ale už jsem měla doma zásobu, tak jsem nebrala.
    Sice nejsem milovník vývarů a mužskej taky radši hustší polívky, ale avizovala dcerka , že by si přijela pochutnat na maminčině kuchyni a ta je milovnicí vývarů. Věřím, že jí drožďové knedlíčky přijdou k chuti (může zavzpomínat na školku) …?

  11. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jako holka jsem jedla kvasnice nahusto, ale ….. knedlíčky v poblivce jsem nikdy nemusela.
    Věřím, Sharko, že jsou výborné, ale zkoušet nebudu, přiznávám, ten blok z dětství tam je.
    Ale jinak …. poblivka vymazlená, to musím uznat. Máš 100 bodou ???

  12. BOYE napsal:

    Jooo! U nás frčí knedlíčky i pomazánka na kila. S tím rozdílem, že do našich knedlíčků se nedává česnek a marjánka, ale petrtelka (když je jí málo, tak jen do polívky) ale bez květu nebo oříšku to nejde. A nevim proč, ale už z domova mám dáno, že drožďáky neděláme kulatý, ale jen nabíráme hrudky, které tiskneme v dlani. Jo a pokud jde o vývar, tak v dobách krutého zaměstnání jsme polívku vařili z mražené Mochovské směsi. Teď už to nedělám, páč směs není, co bývala a chybí jí ingredience…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..