aneb co můžeš udělat dnes…
300 g mletých škvarků,
300 g hladké mouky
150 ml vody
sůl
Zpracovat těsto a v tenké vrstvě natřít na plech, upéct do růžova.
Recept poslala a.rena: „Takto pekla krajanec moje babička. Přikusoval se k polévkám (s fazolovou je nejlepší, do té se krájela i uzená jitrnice) a oběd byl hotový. Jako děcka jsme každý utrhli kus a zmizeli ven. Dnes těsto natřu v tenké vrstvě na pečící papír a na něm rádýlkem nakrájím na širší tyčky. Pěkně se pak odlamují a máte výborné křupavé pečivo k vínu, pivu…
Upečený ve vyšší vrstvě je vláčný a víc nahrazuje pečivo.
Další varianta, už modernější, vylepšená:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
mleté škvarky podle chuti
sůl
prášek do pečiva.
Vypracovat těsto, nechat 5 minut odpočinout, rozválet na cca 5 mm, nakrájet na kousky a péct na 180 – 200° dozlatova.
Podle chuti? Ta by byla, jen se bojím, že to přeženu?, a to zrovna dnes mám fazolajdu..
peč..bude to ještě lepší 😀
Fazolajda byla dneska i u nás. Já bez pečiva a manžel s chlebem, příště vyzkouším „krajanec “ , moc se mi to líbí.
Reni vy tam máte takovýhle poklady?Tak tohle je recept měsíce a ještě ta fotka nádhera.Už vidím jak se cpu.Hned dnes jedu pro sádlo a škvařím!!!???
Krajanec si nakrájáme, až se někdo ohlásí na návštěvu . Moje děcka se taky moc neupejpaji a snědí tučné v klidu ??
TAK UŽ VIM, CO BUDE V SOBOTU K ČOČKOVÝ POLÍVCE.ta bude z vývaru z uzených kostí…moc díky…
Sharko, vaříš uzený kosti standard, nebo máš nějaký opravdicky uzený?
máme kamaráda, co udí i kosti, tak nafasujeme…na vývary jsou super…
Tyyyjooo! To je kráááása. Tak holt budu škvařit víc – většinou si koupim kousek sádla, aby vydržel tak na měsíc do vaření a jednu škvarkovou večeři. Ale povýšení škvarků do chlebového stavu mě konečně opravňuje uvařit fazolačku podle svého a nehledět na ohrnuté rtíky svých ratolestí.
Jen se ještě ptám na ty uzený jitrnice: Jsem sama, kdo je nezná, nebo z a.reny začnem mámit další poklad?
Jsme dvě, já to také četla poprvé, ale u Arény už mne nic nepřekvapí …. ba naopak, ona překvapí VŽDY
I já se hlásím do klubu. Ani já, ani ten můj uzené jitrnice neznáme ( a že jsme si těch čuníků doma vykrmili a snědli…)
Já se taky hlásím ✌
Uzené jitrnice jsem už párkrát viděla v Lidlu, když mají akci na zabíjačkové speciality, ale nenašla jsem odvahu je zkusit. Asi moje chyba! 🙁
Ty bláho, do toho jdu hned, jak budou další škvarky.?
Myslím si, že bude první varianta a s nápovědou Arény.
Tímto děkuji, dovezu recept i mamině, ta bude nadšená ?
Tak uzený jitrnice slyším dnes prvně. Normální jitrnice máme moc rádi, tak uzené bude jistě delikatesa.
Byl tady zmíněn, krajanec taky jsem nevěděla o co jde, tak jsem ho dala do vyhledávače, je tam plno receptů. Ale Renatka má vyzkoušeno – není co řešit, v mrazáku mám domácí škvarky, stačí jen pomlet. Jinak na fotce vypadají moc jedle. 🙂
Po včerejšku jsem byla přesvědčená, že ty poslední čerstvý škvarky skončí v pomatlánce. Dnes už vím, že to bude jinak – bude krajanec! Jsem zvědavá, jestli převálcuje osúch ?
Rozhodně to bude ňamka , už teď se těším ?
Reni díky moc za ty poklady??
Tak to nevím, zda to moje kočka unese ???
Díky fšem za slova chvály, doufám, že nebudete zklamané. A uzená jitrnice? Klasická ve střevě. Pár se jich vždycky nechalo a pak přihodilo do udírny ke klobáskám, ne na celou dobu uzení. Pak se pověsily na trám na komoře. Ony se tam pěkně vysušily… A v létě, pokud jste tam některou zapomněli, už jste ji neukousli. Ale ta dobrota! Čerstvější se jedly jen tak s chlebem, nakrájené se na závěr přidaly třeba do té polévky – chábovice, fazolačky, do fazolí po hustu… Máte chuť? Pavlovův reflex u mě funguje zcela bezpečně. V zimě jsme je udily, nepřežily ani týden.
??????
Tak krásně popsané ….. Aréno, Tě myluju, páč to máš vychytané, opravdu ???
A kdypak bude další uzení? .. Teď už je moc teplo, tak to mám smolíka ?
Ale slintám si tu , to jo… ?
Klobásky asi před Vánoci. ?
dělala jsem, přidala jsem do části těsta na jeden plech i habanero – mleté, k pivu to bylo skvělé…
Libi se mi, ze to nemusi kynout. A protoze „delani zal a chmury zahani“, zkusim zitra cestou domu koupit sadlo.
Právě že to nekynutí mne zaujalo .. A je tam i jednoduchý poměr- 2-2-1 , takže se nechá udělat jakékoliv množství…
A už si to budeme pamatovat všechny napořád . 2-2-1 , zajímavé na tom je to , ze nás většinou zaujala ta jednoduchá varianta od babičky ??
Já určitě zkusím varianty obě… Koukám, že budu muset víc vařit na sádle, ať je důvod častěji škvařit ? ?
Taky máme raději ten jednodušší.