1 balení černé čočky (Beluga)
2-3 papriky
4-6 rajčat
2 lahůdkové cibulky
3 lžíce oleje (slunečnicový, olivový, oříškový)
sůl
pepř
bazalka (bylinky dle chuti)
citronová šťáva nebo balzamikový ocet
Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu a pod pokličkou vaříme cca 25 minut do změknutí. Ke konci vaření přidáme sůl. Uvařenou čočku scedíme a necháme okapat.
Zeleninu drobně pokrájíme, lehce osolíme, opepříme, promícháme, přisypeme okapanou vystydlou čočku, posypeme rozemnutou sušenou bazalkou (případně jinými oblíbenými bylinkami), zalijeme olejem, okyselíme, dobře promícháme a dle potřeby dosolíme.
Možno přidat drobně pokrájená vařená vejce nebo šunku.
Recept poslala Květoslava
k tomu okyselení: nevím jak Vy, ale já používám lák z okurek, chutná to skvěle, dělám to tak,že scedím čočku a naleju na ni lák, nechám do schladnutí a scedím, čočka se napije…olej až po okyselení,obalil by čočku a nasákavost by byla v háji,všechno by se drželo mimo naolejované suroviny…
To je výborný nápad, já do čočkoveho dávám steril okurky a trošku láku. Vyzkouším tu lázeň v láku s následným ocezením.
Já tenhle čočkový salát moc do kysela nedělám – spíš jen symbolicky kyselidlo ucmrndnu. Jinak do čočky na kyselo taky dávám lák z okurek (tam zas nedávám olej)
Lák dávám do brsalsátu – s tou čočkou je to dobrý nápad. A Květka jako vždycky nadělá chutě a vrzozek nikde!!
Taky si myslím, že je to s tím lákem dobrý nápad. Určitě recept vyzkouším, čočku Beluga mám ráda.
Nikdy jsem černou čočku nejedla možná ie nejvyšší čas ji ochutnat?
To určitě je, mívají ji v Penny např. Je to strašně dobrý .. a mně to doma než…papají, fňuk. Sama pro sebe si to dělat nebudu…
Evi, ten můj poklad říká černé čočce „broky“ . Drží hezky vcelku (alespoň mně se ještě nepodařilo ji rozvařit a chutná trošku jinak než červená nebo „klasická“.
Jak píše Haderach, kupuju v Penny když je v akci, (mají ji běžně, ale ta cena za malý pytlíček ?)
Mě zatím vždycky odradila ta černá barva čočky. Asi jsem divná nebo co. Ale recept jako takový nemá chybu. Když tak budu jíst se zavřenýma očima, no.
Právě ta černá je krásná v kombinaci s ostatníma barvama zeleniny. My čočky sníme kvanta, tak si ji měníme alespoň barevně a belugový salát (nebo cokoli) podáváme i při svátečních žranicích.
A když smícháš uvařenou rejži s belugou (a případně dodáš třetí barvu třeba kousíčkem sekaný kapie, nebo něčeho zelenýho), vznikne umělecky překrásná příloha k čemukoli. Vyloženě hodobožová. 🙂
Oči taky “ papají “ , to je krásná kombinace. Cibulku už mám na zahradě , čočku ve špajzce a ostatní barvičky doplním podle toho co bude k mání. Už se těším a tu “ pastvu „.
Reni , neboj se černé čočky . Nebude se ti eklovat . Já jsem zase dodnes nesebrala odvahu jist černé sépiove těstoviny . To fakt nechci jíst. Třeba je to dobré, ale … no neeeee, nechci si to dát
Verko, přitom mnohem hůř vypadají ty barvené řepou nebo špenátem..po uvaření…já miluju sépiovou rejži..a Karolína se po ní mohla utlouct…tedy po sépiovém italském risottu..
uvař si normální….taky to jde…
Jde, ale Beluga prostě chutná trochu jinak…
jenže když se jí nezdá barva, může to zkusit z té obyč….k téhle se pak dopracuje.. 😀