brambory (ve slupce vařené nejlépe den předem)
mleté uzené vepřové (libové)
dětská krupička
1 vejce
prášek do pečiva
sůl (opatrně, uzené je slané)
Stejnou hromádku uzeného a brambor (strouhaných, mletých, pasírovaných) lehce posypeme kypřícím práškem a solí, přidáme 1 vejce a postupně zapracujeme dětskou krupičku v takovém množství, aby se dal utvořit nelepivý knedlík o průměru cca 5 cm. Šišky vhodíme do vroucí osolené vody. Po pár minutách odlepíme ode dna. Vaříme asi 20 minut.
Podáváme s osmaženou cibulkou a zelím v jakékoliv úpravě a klidně i s kouskem pečínky.
Knedlík vynalezla Květoslava: „Omlouvám se, že neuvádím gramáž, já bramborové těsto nikdy nevážila. Zamíchání mletého uzeného přímo do těsta je z hlavy mého asistenta a vděčného strávníka – chutnalo nám ?“
tak to prubnu, vypadá to dobře….a přihodim osmaženou cibulku z ikea…a udělám k nim špenát…dík za recepis…
Znáš červený Lidlovský zelí? To je tak skvěle vychucený, že se dá jíst jen tak, teplý, studený…
To je pravda pravdouci, ke kachně v klidu , jen tam přidám už do zelí trošku stavy zpod kacenky.
A domácí brknedlík- bezva ? s tím uzenym . Asistent ?
tak to já zesklovatím na trošce kačeního sádla na proužky pokrájenou červenou cibuli- poloviční dávku dle objemu zelí, přidám zelí a pokračuju – hrst nebo dvě proslazovaných klikví- brusinky z Lidlu a šplouch portského a trochu skořice a badyánu…probublám a dávám ke kačence s br.špalíkama
on by ten knedlik šel i s malejma škvarečkama..když nebudu dělat krajanec 😀
Mužskej tady zase mudruje, že příště uzený namlet trochu hrubší – aby byly víc ty kousky znát- a přihodit tu smaženou sušenou cibulku. Uvidím jestli bude příště … Mám holt doma mlsnýho ??
znám…jenže mám zásobu špenátu a potřebuju ho zpracovat 😀
Taky ho znám, je výborný.
Mně ho před časem Hadérka poradila, takže je sklenice pořád pohotově po ruce… I k tomuto knedlíku bylo ??
Taky ho kupuju a souhlasím
na to zelí nedám dopustit , zítra je v programu ke kachně.
Až se mi nebude chtít „patlat“ s plněnýma, už vím, jak na to. Díky, Květko, 1*.
Jak jsem už psala, ve sklepě je ještě dost brambor, těšila jsem se, že udělám častěji br. knedlík, jenže po uvaření jsou brambory nějaký zelený, ani do polévky se už nehodí.
Recept na knedlík je výborný, taky jsem chtěla dělat ty plněný. Takže příště.
Tak to budou špatný brambory. My je kupujeme od „našeho“ trhovce z Litoměřicka, před pár dny jsme přivezli poslední bedýnku z propůjčeného sklepa, pořád jsou dobrý, jen už vědí, že je čas a dost klíčí. Ze všech jsem vyhodila jednu jedinou s černým flekem. Jenže sklep už dál nebude, v bytovce máme dost teplý, tak nevím, co bude letos.??
Krásné a nàpadité?poděkuj asistentovi a víc takových napadů.
Květuško, výborný nápad. Já bych se přiklonila k požadavku Tvého muže. Taky dám větší kousky toho uzeného a cibulka. Bude to moc dobré jak samotné, tak k masu. 🙂
Já také nevážím, mám ale recept, kde je 80 dg brambor, 25 hrubá mouka a 15 krupička. Tak odhadem nahradit tu mouku uzeným. Jen nedávám ten prášek do pečiva.
Já mám na 400 g brambor jen 100 g krupicky a 1 vejce . Knedlík je sice jemný , ale po ztuhnuti dost tuhý. Nenahrazovala bych masem mouku , to bych jen přidala a bude dnes ?. Ještě vařím , uklizela jsem. A mám hlávkové zelí , mňam
bramborové knedle zásadně od “ oka “ , řídím se tím jaké jsou brambory a podle toho dám mouku, nebo dětskou krupičku , “ prdopeč “ taky nedávám , ale nic tam nepokazí . Ten nápad s uzeným je fakt dobrý , určitě vyzkouším.