(1711) Uzený knedlík

brambory (ve slupce vařené nejlépe den předem)
mleté uzené vepřové (libové)
dětská krupička
1 vejce
prášek do pečiva
sůl (opatrně, uzené je slané)

Stejnou hromádku uzeného a brambor (strouhaných, mletých, pasírovaných) lehce posypeme kypřícím práškem a solí, přidáme 1 vejce a postupně zapracujeme dětskou krupičku v takovém množství, aby se dal utvořit nelepivý knedlík o průměru cca 5 cm. Šišky vhodíme do vroucí osolené vody. Po pár minutách odlepíme ode dna. Vaříme asi 20 minut.
Podáváme s osmaženou cibulkou a zelím v jakékoliv úpravě a klidně i s kouskem pečínky.

Knedlík vynalezla Květoslava: „Omlouvám se, že neuvádím gramáž, já bramborové těsto nikdy nevážila. Zamíchání mletého uzeného přímo do těsta je z hlavy mého asistenta a vděčného strávníka – chutnalo nám ?“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1711) Uzený knedlík

  1. sharka.68 napsal:

    tak to prubnu, vypadá to dobře….a přihodim osmaženou cibulku z ikea…a udělám k nim špenát…dík za recepis…

  2. a.rena napsal:

    Až se mi nebude chtít „patlat“ s plněnýma, už vím, jak na to. Díky, Květko, 1*.

  3. Imelda napsal:

    Jak jsem už psala, ve sklepě je ještě dost brambor, těšila jsem se, že udělám častěji br. knedlík, jenže po uvaření jsou brambory nějaký zelený, ani do polévky se už nehodí.
    Recept na knedlík je výborný, taky jsem chtěla dělat ty plněný. Takže příště.

    • kvetula.v napsal:

      Tak to budou špatný brambory. My je kupujeme od „našeho“ trhovce z Litoměřicka, před pár dny jsme přivezli poslední bedýnku z propůjčeného sklepa, pořád jsou dobrý, jen už vědí, že je čas a dost klíčí. Ze všech jsem vyhodila jednu jedinou s černým flekem. Jenže sklep už dál nebude, v bytovce máme dost teplý, tak nevím, co bude letos.??

  4. jarybarka napsal:

    Krásné a nàpadité?poděkuj asistentovi a víc takových napadů.

  5. Jiřina napsal:

    Květuško, výborný nápad. Já bych se přiklonila k požadavku Tvého muže. Taky dám větší kousky toho uzeného a cibulka. Bude to moc dobré jak samotné, tak k masu. 🙂

  6. Jana Macůrková napsal:

    Já také nevážím, mám ale recept, kde je 80 dg brambor, 25 hrubá mouka a 15 krupička. Tak odhadem nahradit tu mouku uzeným. Jen nedávám ten prášek do pečiva.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..