(1752) Ďábelské topinky

chleba na topinky… (ideálně smažte na sádle)
mleté vepřové maso
cibule
česnek
pomleté:  bobkový list, nové koření, pepř a tymián
sůl
červené víno
sušená rajčata v oleji
červené fazole
mrkev, celer, petržel – pokrájené na nudličky
pokrájené zelené a červené jalapeňos
ementál, eidam, chedar – strouhaný (podle toho,co je doma)

Cibuli osmahnete na sádle a když je krásně sklovatá, sýpnete koření, dáte česnek a po chvilce přidáte po částech maso – použijte  široký kastrol, aby se maso restovalo a nedusilo. Když je maso orestované, vlijete dobré červené víno – budete to jíst vy, tak žádnej krabicák nebo něco sladkého,  nejlepší je merlot. Když směs probublává, je čas na zeleninu –  víno se zredukovalo a zelenina změkla, vhodíme slité fazole, jen promícháme a necháme prohřát.  Závěrem vmícháme posekaná sušená rajčata a jalapeňos. Odstavíme a přiklopíme poklicí. Uděláte topinky (sýr si nastrouhejte zatímco se redukuje víno),  směs navrstvíte na topinky a sýpnete sýrem –  pokud je směs horká, rozteče se vám na ní sám, pokud ne a topinky již také nejsou nejteplejší, pomůže vám trouba. Namazané a posypané je dáte rozpéct –  jen,co povolí sýr.

Výsledná kombinace je vidět – strávníky nemusíte volat, přitáhne je vůně, ale na sebe si upletete bič, budete to muset dělat často.  Suroviny lze upravit dle chuti a  směs bez sýru jde i zavařit (i za studena je  moc dobrá).

Recept poslala Sharka – s popisem pro svých obvyklých pár kamarádů: „To najednou dostanete chuť na topinky s něčím a to něco musí být pro 30 lidí.Takže vezmete 6 cibulí (4 žluté, 2 červené), 3 kg mletého vepřového masa, 4 paličky česneku, mletou svatou trojici (bobkový list, nové koření, pepř), přidáte tymián, zjistíte, zda je dostatek červeného vína (1,0 l) na podlití, odněkud vylovíte velikou konzervu s 850 g červených fazolí, přidáte zbytek mražené zeleniny na polívku (ale opravdu julien, kostičky jsou kontraproduktivní), zužitkujete načnuté skleničky s naloženými pálivými papričkami, dosolíte a navrch postrouháte zbytky sýrů, typu cihla.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (1752) Ďábelské topinky

  1. a.rena napsal:

    Po prvním řádku čtení postupu bylo jasné, že jde o další Sharčin skvost. Ale pro třicet lidí vyrábět nebudu, maximálně pro deset. 😀

  2. lakysa22 napsal:

    Pro mlsný mužský to bude! Pro mne bez těch prpiček…

  3. kvetula.v napsal:

    No jo… když Šárka vařívá pro „regiment vojáků“ 😁
    Pro nás dva bych dělila 3, nebo aspoň na půl a stejně jak píše Eva , zavařím pro příště. Pak stačí, když zbyde chleba a je večeře cobydup.
    Při příštím mletí kus mletiny odložím a vyzkouším (bez vína, ale s „prpičkama“ 😉😁)
    😋😎

  4. Vera M. napsal:

    No vida , to se mi teď přesně hodí. Ohlasy pak napíšu🤗

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jaj, to potom musí být noc – fazole, papričky, česnek, cibule ……
    Vypadají nádherně a určo budou skvěle chutnat. U nás ty fazole neletí, tak to asi ani zkoušet nebudu, promiň

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..