chleba na topinky… (ideálně smažte na sádle)
mleté vepřové maso
cibule
česnek
pomleté: bobkový list, nové koření, pepř a tymián
sůl
červené víno
sušená rajčata v oleji
červené fazole
mrkev, celer, petržel – pokrájené na nudličky
pokrájené zelené a červené jalapeňos
ementál, eidam, chedar – strouhaný (podle toho,co je doma)
Cibuli osmahnete na sádle a když je krásně sklovatá, sýpnete koření, dáte česnek a po chvilce přidáte po částech maso – použijte široký kastrol, aby se maso restovalo a nedusilo. Když je maso orestované, vlijete dobré červené víno – budete to jíst vy, tak žádnej krabicák nebo něco sladkého, nejlepší je merlot. Když směs probublává, je čas na zeleninu – víno se zredukovalo a zelenina změkla, vhodíme slité fazole, jen promícháme a necháme prohřát. Závěrem vmícháme posekaná sušená rajčata a jalapeňos. Odstavíme a přiklopíme poklicí. Uděláte topinky (sýr si nastrouhejte zatímco se redukuje víno), směs navrstvíte na topinky a sýpnete sýrem – pokud je směs horká, rozteče se vám na ní sám, pokud ne a topinky již také nejsou nejteplejší, pomůže vám trouba. Namazané a posypané je dáte rozpéct – jen,co povolí sýr.
Výsledná kombinace je vidět – strávníky nemusíte volat, přitáhne je vůně, ale na sebe si upletete bič, budete to muset dělat často. Suroviny lze upravit dle chuti a směs bez sýru jde i zavařit (i za studena je moc dobrá).
Recept poslala Sharka – s popisem pro svých obvyklých pár kamarádů: „To najednou dostanete chuť na topinky s něčím a to něco musí být pro 30 lidí.Takže vezmete 6 cibulí (4 žluté, 2 červené), 3 kg mletého vepřového masa, 4 paličky česneku, mletou svatou trojici (bobkový list, nové koření, pepř), přidáte tymián, zjistíte, zda je dostatek červeného vína (1,0 l) na podlití, odněkud vylovíte velikou konzervu s 850 g červených fazolí, přidáte zbytek mražené zeleniny na polívku (ale opravdu julien, kostičky jsou kontraproduktivní), zužitkujete načnuté skleničky s naloženými pálivými papričkami, dosolíte a navrch postrouháte zbytky sýrů, typu cihla.“
Po prvním řádku čtení postupu bylo jasné, že jde o další Sharčin skvost. Ale pro třicet lidí vyrábět nebudu, maximálně pro deset. 😀
Tak si to vyděl třema 🙂
😀
pro jednoho škoda práce, pro tři už bych to dávala, ale tak nějak by mne museli brzdit..ideál je pro 10..ale už jsem smažila topinky i pro 50 …
Ďábelský topinky miluju.A když se dá zavaŕit tak nemusím ani moc dělit ty porce. A bude snadno po ruce na příště. Jen to víno vynechám.
lze trochu třinového cukru a šplouch whisky…a až potom přidat ty fazole…
Pro mlsný mužský to bude! Pro mne bez těch prpiček…
No jo… když Šárka vařívá pro „regiment vojáků“ 😁
Pro nás dva bych dělila 3, nebo aspoň na půl a stejně jak píše Eva , zavařím pro příště. Pak stačí, když zbyde chleba a je večeře cobydup.
Při příštím mletí kus mletiny odložím a vyzkouším (bez vína, ale s „prpičkama“ 😉😁)
😋😎
No vida , to se mi teď přesně hodí. Ohlasy pak napíšu🤗
Jaj, to potom musí být noc – fazole, papričky, česnek, cibule ……
Vypadají nádherně a určo budou skvěle chutnat. U nás ty fazole neletí, tak to asi ani zkoušet nebudu, promiň
Já zase doufám , že ty fazole to oživí. Ale stejně se poradím s mladými . U mě JO
Jasně, každému co mu chutná 👍
Myslím, Úsměvko, že je to receptík variabilní a i bez fazolí to bude prudce jedlé. My fazole oblibujeme , dala bych tam fšecko 😋
Určitě je, já si s ním poradím, ale nechtěla jsem tady rozjíždět teorii mimo recept, tomu snad rozumíš 😉
Jen rozjizdej, v receptu se jasne pise „suroviny lze upravit dle chuti“ … fazole jsou v podstate vyplnovej material, aby toho bylo vic, klidne je vynech…
chléb
mleté vepřmaso
Bláhovky kepuč (tím tam nemusím dávat rajčata)
kuskus/cizrna opečená ….. to namlet
česnek, cibule, zelenina dle každé nápadu
vývar (bez alkahůlu, páč to miluje moje vnouče). Ale ten šplouch něčeho je úžasný
sýr – já zásadně goudu
👍 taky dobrý …
no, jak kdy…jednou bylo víc masa, tak jsem je tam nedala a prej – ty nemáš fazole? Proč neřekneš? My ti doneseme….všichni si vozej 2 konzervy seboou, pro sichr, kdyby se nevařilo (tedy, kdybych nepřijela:-D )
Nicméně, topinky s masovou směsí mohou i naši kamarádi a ve velkém množství, tož děkuji autorce za nápad na sezení s nimi 🥰
Hlavně to můžeš udělat do skleniček mladým😉😁
a víš, že ani ne? já to dělávám k obědu…a když máš všechno dobře udělané,tak tím to nadýmání a vypouštění plynů do ovzduší,značně eliminuješ…to víc prděj po zelí 😀