(1754) Bombajské brambory

3 lžíce olivového oleje nebo ghí
1 malá cibule
2 stroužky česneku
1 lžička kuminu (černého kmínu)
1 lžička hořčičných semínek
5 velkých brambor
1 velké rajče
cca 1,5 lžičky soli
1 lžička kurkumy
1 lžička kari koření
1 lžička garam masala koření
čerstvý koriandr nebo petrželka

Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, propláchneme, zalijeme vodou, přidáme sůl a kurkumu a dáme vařit. Vaříme do měkka cca 10 minut. Scedíme a necháme okapat.

Na pánvi rozehřejeme olej nebo ghí, přisypeme koření, semínka kuminu a hořčičná semínka, necháme je několik minut rozvonět a poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a osmažíme je. Nakonec přidáme uvařené brambory. Na mírném ohni mícháme asi 5 minut, přidáme rajče pokrájené na malé kousky a směs ještě asi 5 minut prohříváme. Dle potřeby dosolíme a posypeme pokrájenou petrželkou nebo koriandrem.

Můžeme konzumovat samotné, nebo použít jako přílohu ke grilovaným masům, rybě, zelenině nebo masům upraveným na indický způsob.

Recept poslala Květoslava a píše: „Recept mne zaujal ve Zpravodaji JakTak (Lakys díky za upozornění). Koření garam masala jsem si namíchala podle receptu z netu ( bez římského kmínu, který nemám). I bez kuminu a kari  byly brambory výborné.
Jako barbar jsem k nim podávala kuřízek – nechtěla jsem riskovat, co kdyby to nebylo k jídlu? Víc se k nedělnímu obědu hodí chleba s řízkem, než se sádlem 😉
Nějak už mi z toho jídla hrabe – vidím recept a dumám, jestli by to chutnalo … Asi bych se měla místo Bramboračky zaregistrovat na nějakém jiném webu – takový čtenářský by nebyl marný – s knížkou v ruce se hezky lenoší 😉😁“ A já dodávám – opovaž se! 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1754) Bombajské brambory

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vypadají luxusně 👍👍👍

  2. lakysa22 napsal:

    A taky budou luxusně hucnat! Máš to moc hezky na***vírované, a ani ten řízek mi tam nechybí..👍

  3. sharka.68 napsal:

    a hele, to si dávám občas v Globusu v jídelně..jen tomu říkají Sikuské brambory…potvrzuji, že to chutná velice dobře i od nich….
    tak nebudu líná si je udělat i podle tvého receptíku Květo…ale bez masa… 😀

  4. sharka.68 napsal:

    cumin – to je římskej kmín…

  5. Imelda napsal:

    To musím vyzkoušet. To koření (které všechno doma mám, kromě kuminu a místo čerstvého koriandru mám mletý), jsem si doposud neuměla představit s bramborami. Ještě popřemýšlím, co k tomu.

  6. BOYE napsal:

    Je to skvělý. Takhle kdečím kořeněné brambory jsme začaly dělat před čtyřma lety, kdy se moje úhlavní kamarádka vrátila po dlouhý době z Indie a začala chrlit různé vychytávky (například naučila Indy v džungli péct český buchty).
    V tomhle recepisu je na mě zvýšená hladina kurkumy (samotná a ještě v kari), ale to se dá redukovat, zato římskej kmín mám v oblibě, tak se upejpat nemusim, ovšem Anděla to má úplně naopak a Emilce tam nesmí koriandr… No, to jsem zvědavá, co s tim naděláme. 🙂

  7. Vera M. napsal:

    Emilce a Věře. Já nemůžu ani maličký lísteček 🙈čerstvého koriandru . No tak tam dam petrtelku , tu mám rada na kila

  8. kvetula.v napsal:

    No on tenhle oběd byl docela dobrodružství. Jako první to koření „garam“ – někde píšou másala, někde masála, někde bez čárky – co recept, to odlišné složení . Tak jsem si vybrala co se mi nejvíc pozdávalo a do čeho jsem měla nejvíc ingrediencí doma. To byla alchymie , když jsem toho nechtěla míchat kila… Kari doma vůbec nemám – něco mi v něm vadí. Jasně i kari mívá různá složení, jenže v obchodech nemají u všeho vzorek a já nebudu kupovat celé pytlíky, abych je pak po olíznutí vyhazovala. Jednak to není nejlevnější a druhak – plýtvat se nemá!
    Ale chutnalo nám a v době, kdy už chuť brambor se začíná měnit, jsou takhle okořeněné pořád luxus.
    Příště už bych to ale chtěla komplet a udělat i nějaké maso na indický způsob. Pokud máte někdo něco ověřeného, šup sem s tím! 😉😎

  9. Cinda napsal:

    Tak já se prosím hlásím, mně by se k tomu líbilo butter chicken:

    kuřecí maso 500 g
    bílá cibule
    česnek 2 stroužky
    čerstvý zázvor
    jemně krájená rajčata z plechovky
    římský kmín 1 lžička
    kurkuma 2 lžičky
    koření garam masala 1 lžička
    mletý kardamom 1 lžička
    kajenský pepř špetka
    mletá skořice špetka
    máslo (přepuštěné neboli ghí)
    kokosová smetana 150-200 ml
    čerstvý koriandr
    Nakrájené kuřecí na kostky osolit, opepřit a okořenit kurkumou a kajenským pepřem. Maso nechat asi 15 minut odpočinout.
    Potom masa na lžíci másla zprudka ze všech stran orestovat a dát stranou. Do stejné pánve přidat 2 lžíce másla a na něm orestovat nasekaný česnek, cibuli a čerstvý zázvor (nastrouhaný). Po chvilce přidat ostatní koření. Krátce orestovat, aby se koření rozvonělo. Do pánve pak přidat nakrájená rajčata a společně provařit. Nakonec přilít smetanu (v nouzi místo kokosové i sm. ke šlehání) a maso a povařit ještě asi 15 minut.
    Do horkého jídla je dobré ještě vmíchat další dvě lžíce másla na zjemnění.
    Butter chicken si dáváme s rýží, nebo v restauraci si ho dáváme s plackama, ale myslím že by šlo i s tímhle bramborem. Koření je tam dost podobné – a kdo nerad pálivé, dá míň pepře, kdo nesnáší nějakou složku, vynechá, ono je tam dost chutí, které se i tak dobře propojí,

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..