500 g hladké mouky
2 lžičky soli
300 ml vlažné vody
4-5 g čerstvého droždí
Prohnníst vše dohromady a bochník nechat 2 hodiny pod mokrou utěrkou svému osudu. Pěkně to vykyne. Pak to rozdělit na 4 menší bochánky a zase nechat pod mokrou utěrkou vykynout. V originál receptu je, že dalších 6 hodin, ale stačí klidně i jen 2-3. Poklást dobrotami dle vlastní chuti a fantazie.
Peče se v troubě na 220° asi 8 minut nebo na pizza kameni v zakrytém grilu 5 minut na 250 °.
Poslala dcera Věry M. a Věra k tomu vzkazuje: „Recept mi poslala dcera na požádání, protože ji dělají hodně často, hlavně o víkendech pro návštěvy při grilovačkách na terase. Dává hlavu na špalek, že těsto je ok (mě udivuje, že tam není olej).“
vypadá to dobře, takový hodně nadejchaný..já teda raději tu tenkou slupku těsta, al ena domácí grilovačku a i jako „suchou placku“, jen s rozmarýnem a česnekem a trochou oliváče a soli,jako přílohu k masu a zelenině na grilu,si to dovedu dobře představit..a kdyby se to pak rozřízlo a naplnilo..taková ala pita placka s trhaným masíčkem a zeleninkou a trochou nějaký omajdy…no,já za sucha, k tomu vinnej stříček…nohy na trnoži..labůžo..
PS. a k snídani jsem před chvílí dopila studený kafe….
Oni tam spíše popíjeji pivo . Chodí s těmi skleněnými flaškami a upíjejí nebo z plechovek upíjejií….do sklenic si to nenalejí jako my. Tam vínečko moc nefrčí. Tvůj nápad s trhaným masem 👍🥇
Hmm.já pizzu strašně ráda.Kromě kupovaný mražený. Asi jak říkáš Věrko by snesla kapku oleje.Pŕece jenom tuk je nosič chutí, ale na druhou stranu „když jim to tak chutná „…
Taky mám ráda tu tenčí, ale svého času jsem dělávala kynutý zeleninový koláč do práce koleginím a byl vyšší a byl v mžiku okamžitě pryč.
Tvoje pizzy jsem jí poslala , to víš že jo . A šupni Helen ten zeleninových koláč . M taky , stejně jako tvoje bývalé kolegyňky , chceme papat něco, co je okamžitě pryč
přesně tak a na tuhle dobu je to jako když najdeš poklad…
Věruß, samsozřejmě stipku cukrú do qvasnic, viď?
Ne, Fakticky jen ta vlažná voda a tak Malinko kvasnic
Já teda nepatřím mezi milovníky tohoto druhu jídla. Kecám, v Itálii si jí dám s chutí, ale tam tak nějak patří.
Ale k receptu, zaujalo mne to kynutí pod „mokrou utěrkou“, protože tam teplo být nemůže.
Jak píše Sharka, vyzkoušela bych to jako placku s bylinkami k polévce či k masu. Určitě to bude výborné.
Četla jsem recepty na pizzu,co se nechávají kynout v lednici
.A zkusila jsem to a šlo to.
Znám i recepty na chleba kynutý v lednici. Já mám radši když mi za hodku vykyne v košíku a můžu sázet. Dlouhé kynutí není moje parketa (ostatně já krom pečiva moc často kynuté nedělám a pizzu radši tenkou, nekynutou).
Ale postup je to opravdu zajímavý 👍