1 kg rajčat
3 dkg cukru
2 dkg soli
Originální recept praví : rajčata rozvaříme, propasírujeme a vaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl a cukr, provaříme, dáme horké do malých skleniček a sterilujeme 20 minut při 90 °.
Variace: rajčata spaříme, oloupeme, vyndáme „bubáky“, rozvaříme, propasírujeme … a dál je to stejné. Komu nevadí pár zbylých jadérek, vyhne se pasírování a použije tyčový mixer, opravdu jich moc nezůstane. Hustota musí být taková, aby ve hmotě stála lžička, doslova. A NIKDY nepřidávejte cukr dřív, než dosáhnete požadované konzistence, jinak se to bude připalovat. Také zásadně rajčata neproplachujte a neslévejte šťávu, připravíte se o chuť.
Počítejte s tím, že objem se zmenší, takže ze dvou kil rajčat budete mít 8 skleniček od kojenecké výživy.
Haderach
To je nádhera…a ta barva…to bude dobrota….
Chuťově je moc dobrej … ale chce to fakt voňavý rajčata 🙂
Ó, to vypadá krásně, sliny se sbíhají, barva jak namalovaná. Dobrota je to převeliká a nás to taky čeká. Rajčata už začínají zrát. Děláme jak kdy, podle množství rajčat. Většinou je jich moc, takže rozvaříme a propasírujeme, nějaká zrníčka nevadí, mně tam chutnají. Něco zavaříme jen tak a používáme jako džus nebo na omáčky. A na protlak hodíme do velkého hrnce a zapneme el. míchač, který zeť vyrobil na míchání protlaku, povidel a různých jiných pochutin, a po pár hodinách zavařujeme do skleniček. Sůl ani cukr nedáváme. Rajčata obsahují dost přírodního glutamátu, takže protlak je výborný sám o sobě. Já jsem schopná sníst skleničku 0,3 dl, do kterých zavařujeme, jen tak na posezení.
Ty se mááááááááááááš 🙂
Mám, až se stydím (že nemusím kupovat).
To máš jako namilovaný!! Já taky proháním tyčákem, pasírovat se s tím nebudu.
V zimě, nebo když je tetřeva hned, jako když nejdeš!🍅🍅🍅
Tyčákem děláme, jen když dáváme do zavařovaček nezahušťovanou hmotu i se semínkama. Mám je tam ráda.
Krasnà práce .
Bohužel tu nemáme toho správnýho Alberta.
Hlidej si to, vetsinou jdou ty akce po sobe – super, hyper.
Nádherná barva, nádherná jadérka, nádhera celkově. Máš 100 bodou 👍👍👍👍
Teď ještě počkat na ta rajčata
🙂
Mám tu bednu rajčat, tak do toho jdu. Se tu přežírám syrových, tak aspoň udělám něco, až se ta bába zima zeptá. Protlaku sice moc nespotřebuju, ale je ho trochu potřeba hodně často, nicméně všechna ta zkapalnělá rajčata a polorajčata, to jedeme ve velkým. Ono taky co chtít od rejžomilů a nudlomilů.
Tož se jdu mrknout, která lžíce má nožičky, aby stála…
Mno, Hadérka píše „lžička“, tak bacha na velikost 🤣🤣🤣
Hlavne ne plastova, nebo zjistis, kde udelali soudruzi z NDR chybu 😉
tak historický lžičky na hranici starožitných, bych měla vystavený v cinkostnu 😀
Hodím ještě jeden hodně podobný recepísek, jen je pečený v troubě (dělala jsem kdysi a byl dobrý):
Rajský protlak pečený v troubě:
3 kg rajčat
1 lžíce soli
1 lžíce pepř
Rajčata nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč přidáme sůl a pepř a dáme do trouby na 200°C asi na hodinu, potom snížíme teplotu na 160°C a pečeme do zhoustnutí, potom ponorným mixerem rozmixujeme a přecedíme přes sítko.
Nalijeme do nahřátých skleniček a zavřeme a sterilujeme 20 minut na 80°C
Jen varuju před vybouchnutím, není to tak dlouho, co mi bouchla v troubě jablečná povidla. 🤔🤔
Mňam , s pepřem . Ale mi by to na just bouchlo , bouchl mi pečený čaj a to byl mazec . Ten sladký lepivý “karamel”. To bylo super mytí .
Přikláním se tedy k pracnejšímu vaření ( bojím bojím )
Mno, tenkrát dobrý, ale po těch jablečných povidlech už mám strach, troubu jsem čistila hodně dlouho.
Takže Ti rozumím.
Nesmíš to zamíchat – pak to nebouvhà
Nesmíš do ničeho přimíchávat střelný prach ani v minimálním množství 😉
upéct to problém nebude a zavařovat to budu v pračce…
Budu vyhlížet levná, voňavá rajčata… Zkusila bych i variantu na kamnech i v troubě – nebo v remosce?.. tam vybouchnutí nehrozí 😉 Domácí je domácí – protlak, kečup … 😋😎