(1795) Rajčatový protlak

1 kg rajčat
3 dkg cukru
2 dkg soli

Originální recept praví : rajčata rozvaříme, propasírujeme a vaříme do zhoustnutí. Přidáme sůl a cukr, provaříme, dáme horké do malých skleniček a sterilujeme 20 minut při 90 °.

Variace: rajčata spaříme, oloupeme, vyndáme „bubáky“, rozvaříme, propasírujeme … a dál je to stejné. Komu nevadí pár zbylých jadérek, vyhne se pasírování a použije tyčový mixer, opravdu jich moc nezůstane. Hustota  musí být taková, aby ve hmotě stála lžička, doslova. A NIKDY nepřidávejte cukr dřív, než dosáhnete požadované konzistence, jinak se to bude připalovat. Také zásadně rajčata neproplachujte a neslévejte šťávu, připravíte se o chuť.

Počítejte s tím, že objem se zmenší, takže ze dvou kil rajčat budete mít 8 skleniček od kojenecké výživy.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1795) Rajčatový protlak

  1. sharka.68 napsal:

    To je nádhera…a ta barva…to bude dobrota….

  2. a.rena napsal:

    Ó, to vypadá krásně, sliny se sbíhají, barva jak namalovaná. Dobrota je to převeliká a nás to taky čeká. Rajčata už začínají zrát. Děláme jak kdy, podle množství rajčat. Většinou je jich moc, takže rozvaříme a propasírujeme, nějaká zrníčka nevadí, mně tam chutnají. Něco zavaříme jen tak a používáme jako džus nebo na omáčky. A na protlak hodíme do velkého hrnce a zapneme el. míchač, který zeť vyrobil na míchání protlaku, povidel a různých jiných pochutin, a po pár hodinách zavařujeme do skleniček. Sůl ani cukr nedáváme. Rajčata obsahují dost přírodního glutamátu, takže protlak je výborný sám o sobě. Já jsem schopná sníst skleničku 0,3 dl, do kterých zavařujeme, jen tak na posezení.

  3. lakysa22 napsal:

    To máš jako namilovaný!! Já taky proháním tyčákem, pasírovat se s tím nebudu.
    V zimě, nebo když je tetřeva hned, jako když nejdeš!🍅🍅🍅

  4. jarybarka napsal:

    Krasnà práce .
    Bohužel tu nemáme toho správnýho Alberta.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádherná barva, nádherná jadérka, nádhera celkově. Máš 100 bodou 👍👍👍👍
    Teď ještě počkat na ta rajčata

  6. BOYE napsal:

    Mám tu bednu rajčat, tak do toho jdu. Se tu přežírám syrových, tak aspoň udělám něco, až se ta bába zima zeptá. Protlaku sice moc nespotřebuju, ale je ho trochu potřeba hodně často, nicméně všechna ta zkapalnělá rajčata a polorajčata, to jedeme ve velkým. Ono taky co chtít od rejžomilů a nudlomilů.
    Tož se jdu mrknout, která lžíce má nožičky, aby stála…

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Hodím ještě jeden hodně podobný recepísek, jen je pečený v troubě (dělala jsem kdysi a byl dobrý):
    Rajský protlak pečený v troubě:
    3 kg rajčat
    1 lžíce soli
    1 lžíce pepř

    Rajčata nakrájíme na malé kousky, dáme na pekáč přidáme sůl a pepř a dáme do trouby na 200°C asi na hodinu, potom snížíme teplotu na 160°C a pečeme do zhoustnutí, potom ponorným mixerem rozmixujeme a přecedíme přes sítko.
    Nalijeme do nahřátých skleniček a zavřeme a sterilujeme 20 minut na 80°C

    Jen varuju před vybouchnutím, není to tak dlouho, co mi bouchla v troubě jablečná povidla. 🤔🤔

  8. kvetula.v napsal:

    Budu vyhlížet levná, voňavá rajčata… Zkusila bych i variantu na kamnech i v troubě – nebo v remosce?.. tam vybouchnutí nehrozí 😉 Domácí je domácí – protlak, kečup … 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..