1 kelímek bílého jogurtu 400g nejméně 10% tuku
1 šlehačka
Promíchat a nechat na sítku s plátýnkem 24 hod vykapat (osvědčil se kus straré poctivé plínky).
Recept poslala Květoslava: „Jogurt kupuju smetanový v Lidlu. Jednou jsem zkusila přimíchat i 1 zakysanku , bylo to jen lehýnce navinulé, ale taky moc dobré, pro nás dva už toho ale bylo moc najednou. Po kouskách odebírám a různě dochucuju.“
Kdysi jsem někde našla recept z kila a půl jogurtu a jedné šlehačky. Roky tak dělám a je to moc dobré. Ovšem jak píše Květa, je toho hodně. Už jsem se i potkala s tímto poměrem surovin, ale nezkoušela udělat. Takže bude premiéra.
Dělávala jsem ze dvou velkých jogurtů a jedné šlehačky. Už je to delší dobu, díky za připomenutí. Nyní jsme už jen dva, tak jeden jogurt bude stačit.
Dělávala jsem jak Květule, pak jsem někde četla, že i ze tří velkých gujourtů (a taky to funguje) tak dělám ze dvou😝 tu zakysanku jsem tam jendou dala omylem, a jak píše Květule – dobrý bylo!👍 Už i syn (vařečkou nepolíbený) taky dělal..
Já ty mazlavý sejry moc nemusím, tak to nedělám, ale kvůli tomu mojemu se vycajchnuju a vyrobím. Díky za recepísek 👍
Já to hodně používám jako základ do pomatlánek a na výrobu dezertů typu Tiramisu. Teď sice bez problémů koupím mascarpone, ale dřív tomu tak nebývalo.
Ty brďo! V Albertu měli Mascar z polné za 56,90… Koupila jsem, ptž bylo naplânováno, ale penžeženka plakala…
No já to myslela tak, že na krámě k sehnání je. Ovšem cena je záležitost zcela jiná….
Něco vám tedy povim: Kdysi dávno, v jiný dějepisný kapitole, se dostaly do módy všechny možný týrá Míšu, Kvark šáhne, nepečené a jinak smetanovětvarohově chutnající dorti a poháři. A vždycky: Dáme mascarpone… a protože jím socialistické hospodářství nedisponuje, nahradíme tvarohem (jogurtem) a smetanou… A když pak všechno vzalo jinej směr, přišlo i mascarpone. Pomiňme cenu poněkud přestřelenou, ale já musim přiznat, že mi ty modely z náhradních kysaných výrobků a jejich směsí, chutnají víc… Za mascarpone tedy vlastně nic neutratim. Leda výjimečně, kdybych třeba oficiálně dělala tiramisu. Což taky hrozí málo, protože ze všech podobných dezertů mi chutná nejmíň.
Takže tenhle vykapaný smetogurt je pro mě ideální řešení pro výrobu mnoha slaností i sladkostí.
My teda Lučinu, Palouček jíme téměř denně – hlavně můj děda, takže moc děkuji za recept. Určitě udělám. 🙂