60 dkg filetů ryby pangasius
2 lžíce oleje
3 větší stroužky česneku
1 větší cibule
4 až 6 rajčat
5 dkg másla
1/2 citrónu
sůl podle chuti
trochu pepře
1 lžíce sušeného oregána
1 lžíce petrželky
tvrdý sýr podle chuti
Na pekáčku ve kterém budeme péct rybu (nebo na pánvi a pak to přesypeme) zpěníme na oleji nakrájenou cibulku, rozsekaný česnek, petrželku a oregáno. Mícháme krátce, aby česnek nezhořkl. Směs rozložíme na pekáčku a na ní poklademe filety, které jsou rozmrzlé, osušené, osolené a pokapané citr. šťávou z obou stran.
Na čtvrtky si nakrájíme 4 – 6 rajčat a ta položíme na filety. Rajčata ještě trochu osolíme a opepříme. Přidáme ještě na plátky nakrájené máslo, přiklopíme a dáme péct do trouby na 180 – 200 st. Pečeme asi 35 minut.
Na konci nastrouhat na filety tvrdý sýr a nechat zčervenat. Hlavně si tu šťávu nenechte vypéct všechnu, budete ji potřebovat dost na polití brambor nebo rýže.
Autorkou původního receptu je Iva Vernerová.
Vyzkoušela Jana Macůrková.
Raději mám dobré filé, když se objeví filety z makrely taky nepohrdnu. Oregáno mám teď na zahrádce čerstvé , no to je parádní chuť. Recept plný zeleninky a kombinace s rybou nikdy nezklame.
Pangas k nám domů nesmí. Ani na dvorek.