rozinky
červené feferonky
voda
ocet
med
Nálev: 3 stejné díly – voda, med, ocet (vždy dělám 1,5 l nálevu, tudíž 3×0,5 l), nechat povařit na 80°C – ne víc, to by med ztratil svoji chuť.
Pak několik skleniček – dávám do malých od přesnídávky:
3-4 červené dlouhé čerstvé feferonky – bez šťopky, bez jadérek – přepůlené podélně i příčně, vložit do každé skleničky, zasypat omytýma rozinkami, ty světlé velké Jumbo v tom vypadají velice dobře, ale lze i normální tmavé nebo malé a zalít nálevem. Rozinek se sype tak 1-2 cm pod víčko, ony nabudou, u Jumbo klidně 3 cm pod víčko (zelené feferonky nepoužívejte, nemá to tu dobrou chuť, jako červené a nevypadá to ve sklínkách dobře). Potom zavíčkované cca 15 minut vařit na 80°.
Vyndat, postavit na víčka a nechat vychladnout, potom na 3-4 týdny uložit a zapomenout na ně. Po měsíci čekání lze konzumovat.
Recept poslala Sharka: „Nejlepší jsou odleželé cca 10 měsíců, ale kdo to má vydržet. Nakládám je průběžně, po celý rok. Před několika lety lety jsem je zavařovala den před Štědrým dnem. Podávám ke steakům, ke kuřeti, dávám je do salátů (i do ovocných), nálevem potírám grilované maso, do štrůdlu… Dají se napíchat na párátka a obalit v čokoládě a nechat zaschnout, jako tečka za grilováním, je to skvělé – takové sladkopálivé jednohubky. Obalené v čokoládě a podávané k čokoládové zmrzlině jsou nepřekonatelné (s vanilkovou to není ono). Jen tu fotku fakt nemám 🙁 “
Já teda hlásím, že TOHLE rozhodně udělám, to budou bezva jedlý dárky!
Jj, dárky budou třeba . Chlapi jsou mlsní a mají rádi pálivé
To je perfektní nápad. A sama jsem zvědavá jak to chutná.
Už z názvu jsem tě poznala. ó jasná. To je taková krása a taková všesezónní záležitost, že nelze neudělat. Konečně zase pořádný cukroví!
chachá…kdo jinej, že ? Ruce Vám budou rvát, ti,co pálivé milují…ti ostátní Vám budou lát, ale dobré to je, slibuji….
škoda, že nejde někde ochutnat, aby člověk zjistil, jestli mu to pojede, či ne 🙂
Noooo… vzhledem k tomu, že není pevně stanovené množství, ale jen poměr surovin, nebude problém zkusmo 1-2 skleničky a za měsíc ev. nadělat víc.
Mám malé „svíčky“, teď jsou žluté, ale do měsíce zčervenají, tak to snad s nima taky půjde. Letos mám první rok ještě jedny- visejí dolů , trošku se kroutějí, měly by být žluté a víc pálivé. I ty by mohly být hezké… Rozhodně zkusím a už vidím, jak pálivé rozinky mlsám jako čokoládové jednohubky 😋
Jak já teda nemusím pálivé jídlo, tak toto určo vyzkouším. Vypadá to prudce jedle jako zobání k telce 😋 V nejhorším to sežpapá ten můj, že? 🤣🤣🤣
Myslím, že naši chlapi se do toho pustěj tak, že budeme rády, že dostaneme ochutnat 😁😁
Tak jistě, i s mláďaty ….. šiš, to abych udělala zrovna 5 skleniček. 🤔