(1806) Pálivé rozinky s feferonkami

rozinky
červené feferonky
voda
ocet
med

Nálev: 3 stejné díly – voda, med, ocet (vždy dělám 1,5 l nálevu, tudíž 3×0,5 l), nechat povařit na 80°C – ne víc, to by med ztratil svoji chuť.

Pak několik skleniček – dávám do malých od přesnídávky:
3-4 červené dlouhé čerstvé feferonky – bez šťopky, bez jadérek – přepůlené podélně i příčně, vložit do každé skleničky, zasypat omytýma rozinkami, ty světlé velké Jumbo v tom vypadají velice dobře, ale lze i normální tmavé nebo malé a zalít nálevem. Rozinek se sype tak 1-2 cm pod víčko, ony nabudou, u Jumbo klidně 3 cm pod víčko (zelené feferonky nepoužívejte, nemá to tu dobrou chuť, jako červené a nevypadá to ve sklínkách dobře). Potom zavíčkované cca 15 minut vařit na 80°.

Vyndat, postavit na víčka a nechat vychladnout, potom na 3-4 týdny uložit a zapomenout na ně.  Po měsíci čekání lze konzumovat.

Recept poslala Sharka: „Nejlepší jsou odleželé cca 10 měsíců, ale kdo to má vydržet. Nakládám je průběžně, po celý rok. Před několika lety lety jsem je zavařovala den před Štědrým dnem. Podávám ke steakům, ke kuřeti, dávám je do salátů (i do ovocných), nálevem potírám grilované maso, do štrůdlu… Dají se napíchat   na párátka a obalit v čokoládě a nechat zaschnout, jako tečka za grilováním, je to skvělé – takové sladkopálivé jednohubky. Obalené v čokoládě a podávané k čokoládové zmrzlině jsou nepřekonatelné (s vanilkovou to není ono). Jen tu fotku fakt nemám 🙁 “

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (1806) Pálivé rozinky s feferonkami

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já teda hlásím, že TOHLE rozhodně udělám, to budou bezva jedlý dárky!

  2. jarybarka napsal:

    To je perfektní nápad. A sama jsem zvědavá jak to chutná.

  3. BOYE napsal:

    Už z názvu jsem tě poznala. ó jasná. To je taková krása a taková všesezónní záležitost, že nelze neudělat. Konečně zase pořádný cukroví!

  4. Ivana P. napsal:

    škoda, že nejde někde ochutnat, aby člověk zjistil, jestli mu to pojede, či ne 🙂

  5. kvetula.v napsal:

    Noooo… vzhledem k tomu, že není pevně stanovené množství, ale jen poměr surovin, nebude problém zkusmo 1-2 skleničky a za měsíc ev. nadělat víc.
    Mám malé „svíčky“, teď jsou žluté, ale do měsíce zčervenají, tak to snad s nima taky půjde. Letos mám první rok ještě jedny- visejí dolů , trošku se kroutějí, měly by být žluté a víc pálivé. I ty by mohly být hezké… Rozhodně zkusím a už vidím, jak pálivé rozinky mlsám jako čokoládové jednohubky 😋

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jak já teda nemusím pálivé jídlo, tak toto určo vyzkouším. Vypadá to prudce jedle jako zobání k telce 😋 V nejhorším to sežpapá ten můj, že? 🤣🤣🤣

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..