1 litr rajčatové šťávy
vývar nebo kostka Masoxu
máslo
cibule
petrtelka
nudličky do polévky
Na másle zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli. Do hrnce přilijeme rajčatovou šťávu a přidáme necelý litr vývaru (nebo vody a kostku Masoxu). Počkáme, až se začne vařit, nepatrně zahustíme záklechtkou, zavaříme nudle, dle chuti osolíme, osladíme (někdy je potřeba i pát kapek citronu, záleží na šťávě), přidáme petrtelku – a hotovo.
Tip: nejlepší je rajčatová šťáva s mořskou solí z LIDLu
Autorka receptu: HaderachKwisatz
jééé….petrtelka :o) Zapisuje i tady někdo super překlepy? :o)
To je jinak – to jsou „překlepy“ ještě z PŽ a už nám zůstaly, jako nostalgická vzpomínka 🙂 a jako termínus technicus.
Pokud jde o petrtelku – to se Úsměvce kdysi zbláznila kávesnice, a místo ž psala t. A tak vznikla v receptech „petrtelka“ a „tloutky“
Podívejte se na „Rybízový džem za studena“ – tam se zase místo mixování mickuje 🙂
Mickování má na svědomí tehdy asi tříletý vnouček, který chtěl cosi rozmickovat. A tak se to u nás vžilo, že už jenom mickujeme.
Rychlé, asi i dobré. Já jí dělám hustší a se zakysankou. Takovou jako přesnídávkovou.
A mám jí ráda z opravdových rajčat, rozmickovaných (moc pěkné!) bez slupek, ale jadérka tam nechávám. Rajskou polévku můžu
No to já taky – ale ta není rychlá 🙂 Tohle je šupšup poblifka, když se přijede pozdě domů 🙂
Já nakupuji v Lidlu konzervy rajčat, když jsou tam italské dny. Mají i různě ochucené a jsou moc dobré. Na oliváč hodim nasekanou šalotku, na to plechovku či dvě rajčat, naředit, povařit, rozmickovat ponorákem. Na talíři zakápnu olejem, strouhnu pár hoblin parmazánu a korunuji dávkou zakysanky. A včera už jsem sklidila první rajčata!
Teď jsem dostala první rajčata od kamarádky a chystám se na první várku kečupu. Jen co ho uvařím, hodím sem recept! Prosila jsem Bláhovku o svolení, neodepsala, ale snad jí to nebude vadit…
Ten kečup je famózní. Zeť, který bez kečupu nedá ani ránu, říkal, že lepší v životě nejedl. Ale já ho budu vařit, až se přejíme rajčat, zatím jich tolik není. A z kečupu budu dělat i cikanskou omáčku, tu my taky rádi.
Dostala jsem 4 kila, to nesníme, takže odpoledne jdu na to.
Já ji dělám, když zbyde od oběda uvařená rýže. Dávám ji místo nudliček.
My ji právě s rejží neradi.
Mně rejže do polífky nesmí. má jedinou výjimku a to je jarská – tam ji někdy dávám i dobrovolně.
Jo a taky bych měla ráda kamarády, kteří maj tolik rajčat, že by u nás zbylo i na kečup. V sezoně jsme tak rajčožraví, že krom grilovaných se u nás rajčata nikdy ani neohřejou!
Jo rajskovou s rýží mňam.
Ještě rychlejší a bez vaření:
Rajčatová šťáva,mletý pepř, celerová sůl, tabasco, pár kapek citronu… a já málem zapomněla!!!: vodka!
Mno, do talíře bych jí neservírovala…
S Krvavou Mařenou je každý způsob léta poněkud šťastnějším…
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO.
Hele, lžící z talíře by to mohlo bejt HODNĚ zajímavý!
A rychlý…
A dobýýýýýýýý. Vnučka neuměla r – dobrý, u nás se to vžilo. Ó jak bych si dala !!!!!! Na suroviny doma mám, tak asi večer.
Jo, tu beru !!!
No teeeeeeeda ale tuhle variantu radši až k večeři?A nebo vlastně k snídani to je vyprošťovák.
Jednoznačně k snídani, hnedle bude den veselejší! 🙂
Já už jsem jednu psala něco o rumové omáčce, to se nám to tu pěkně zvrhává, že vás holky zruším????
Nenéééééééééééééééééééé!!!
Já kdysi za dávných časů donesla na noční do práce nanukáč s čokoládovorumovou polevou a jedna kolegyně se po té polevě tak zpumprdlíkovala, že jsme zbytek směny pracovaly za ni??
To musela být „výživná“ poleva.
Já jsem loni dělala griotku, jak jsem ji scedila, ujídaly jsme s dcerou ty zbylé višně, nějak jsme si neuvědomily, jak jsou zrádné…. A jak nám bylo veselo!
Teta na Šumavě jednou vyhodila višně po vykvašení višňového vína na dvůr. Přišly slepice, slétli se holubi a přikráčela koza. To byl mejdan. Jediný pozorovatelský textil nezůstal suchý. Mezi ležícími slepicemi se o vzlet pokoušeli holubi a do toho klopýtala koza a šlapala si na vemínko i rohy. A všichni vydávali zvuky téměř shodné a velmi melodické. To byla první fáze. Ta druhá – kocovina – byla horší. Vypadalo to, že pochcípaj. A myslim, že smíchy se tehdy válelo zvířectvo, které nepožilo: Lidi dávali slepicím obklady, holubům lili vodu do zobáků a koza zabalená v dece polykala bylinkový čaj…
😀 😀 😀 Jsi jednička! Řežu se tu smíchy! Díky!
Za mlada jsme chodívali do mlíčňáku u nás a dávali jsme si nanukáč s polevou (byla bez rumu)
Poleva:1/2l vody
8 PL lžic moučky
4 PL kakaa
3 KL Mai ženy
Vanil cukr a RUM
Vše za studena pořádně promíchat kromě rumu. Převařit vychladit za občasného míchání aby se neudělal škraloup.Pro děti bez! Pro dospělé vmícháme rum podle chuti .?
Čili HODNĚ 🙂
No tak podle chuti a podle toho co kdo snese…..čili hodně. Taky tehdy měl rum 48%Teď má trapných 35%
Hodně chili?
Prosím jednu technickou…Mai žena je v tabletštině Maizena? Nebo mám majznout nějakou ženskou aby mi tu polevu udělala? 😉
A nechá se poleva uskladnit i na pozdější použití, nebo je to jen jednorázovka?
Že bych ji měla v zásobě na výrobu pohárů 🙂
Já si ani nevšimla píšu v mobilu
MAIZENA CHJO.Musíte uchování vyzkoušet nám se jí uchovat nepodařilo nikdy.A nebylo to tím že by se zkazila???
Málem mi zaskočila BeBe sušenka 🙂
Pardon, to bylo na Kvetulu 🙂