Máme tu vynikající nápad na přípravu kapustových karbanátků (např. recept 171).
Při povaření kapusty na karbanátky, ať jsem mačkala jak chtěla, byla hmota pořád dost mokrá a potřebovala dost strouhanky. Dnes jsem zkusila nový postup. Kapustu na nudličky jsem podusila na kousku másla. Byla z trhu, čerstvá, mezi lístky měla dost vody, tak jsem ani nepodlévala, jen jsem na malém plamínku promíchávala. Nechala trochu zchladnout, pak ještě nožem posekala. Smíchala s nastrouhaným uzeným (mužskej pravil, že na ten kousek špinit mlýnek je škoda, tak na velkých nudličkách nastrouhal), pepřem, drceným kmínem a už jen troškou soli (uzené bylo dost slané) , přidala 2 vejce, dobře promíchala a strouhankou zahustila na správnou konzistenci.
Pošmákli jsme si. 😋
Vychytávku vymyslela Květoslava
Jestli seženu pěknou kapustu, tak vím, co s ní…uzené by bylo..
Květo kapustová vychytávka bude zařazena taky i proto že se určitě víc rozvine chuť a vůně kapusty oproti vaŕení ve vodě.
Evi, ta chuť byla opravdu víc kapustová (proč mne to nenapadlo dřív? 🤔). Možná příště ještě zkusím ,místo smažení na pánvi , udělat v troubě i s brampůlkama. Pro dva se to v pohodě vejde 😋😎
Mám mocmoc ráda kapustu . Vždycky dávám česnek, ale uzené je česnekové dost.
A už bych si mohla uvařit klasiku s bramborem a pečeným masíčkem.
No vida , už se teda těším na víkend 😋.
Díky, Květulko, že nemusím nic vymýšlet
Květuško, to je perfektní vychytávka a chuť takto upravené kapusty je určitě mnohem lepší. A karbenátky z kapusty máme moc rádi. Díky. 🙂
Kapusťáky, to je moje, se olizuju jen u čtení, natož kdyby byly. 😋😋😋😋
Já do kapusťáků přidávám i mletinu a výborný, přiznávám. Já teda občas kapustu dávám na pařáček, tím nemusím moc řešit přebytečnou tekutinu.
Dokonce jsem nedávno četla recept, který je ouplně bez masa:
– kapusta, 6 vajec, sůl, pepř, 6 PL hrmouky a tuk na smažení.
Vychytávka skvělá, určitě vyzkouším, díky
Jo, právě to sem chci psát. To je moje dětství v kapustový sezóně v babiččině kuchyni. U nás se tomu říkalo KAPUSŤÁNKY a já je miluju!
Taky mletina, co?
U nás mleté maso, nebo dobré uzené. Uzenina (buřty a spol. ) by mi kazila chuť.
Když je přebytek kvalitních buřtů, tak je tam strouhnu také …. nám to chuť nekazí. 😉
Kapustu jsem dělala v pondělí na špeku s česnekem, brambory k tomu maštěné máslem. Kapusta byla velká a jsme dva , zbylou polovinu jsem malinko povařila, semlela, přidala dobré mleté vepřové maso a udělala těsto jako na karbanátky, nechtělo se mi je smažit a tak to skončilo v pekáči jako nádivka. Upekla jsem pomalu hezky do zlatova, dobrota to byla.