… doplněk k receptu 1827.
Vnitřky rajčat dát stranou do misky, přikrájet na větší kousky cuketu, cibuli (žlutou i červenou), zelenou papriku, přidat černé olivy, polít oliváčem a dát na plechu do rozpálené trouby na 250 °C ogrilovat (musí se hlídat). Poslouží jako příloha k různým masům nebo samostatné lehké jídlo.
Recept poslala Sharka: „Směs nesolím ani nepepřím.“ (Aby zelenina nepouštěla vodu a zůstala křupavá. Dle chuti si každý osolí a ochutí až na talíři.)
Nějak si to neumím představit alspoň tochu osolený, a to solím hodně málo. Jinak za mne tohle ne, už jenom kvůli olivám a olivovému oleji.
Jano,když to osolíš, pustí to „vodu“ a to nepotřebuješ (vznikla by z toho kejda, dusilo by se to a negrilovalo) a pepř může při grilování hořknout, což taky nepotřebuješ…každej si dochutí sám, na svém talířku…
Ale jak teď píšeš, tak se to dá dosolit na talíři a to tam nemáš.
OK, upravila jsem to. 😉
dík Helo…
Ty zase ve svém receptu sůl uvedenou máš, ale kdy jí tam přidat jsi nenapsala.
dosolit si z menážky na stole zvládne snad každej…
u „langustin“ máš oliváč jako první možnost..
Takže když, Jano, vaříš s olivovým olejem a olivami, pak to sama nejíš? Ani nechutnáš při vaření?
Jak jste si asi všimnuly, tak dávám do závorky slunečnicový olej, a s olivami opravdu nevařím.
(1792) Kuře po baskicku 😉
1416
tak dávej do závorky ten oliváč, když s ním nevaříš..první se snad píše to, co používáš….
Krásná barvička, musí to i výborně chutnat.
Myslím si, že se tam toho dá přihodit ze zbytků v lednici víc …. lilek a tak. 😉
jen s tím baklažánem opatrně..ale vypocenej předem a osušenej, proč ne… proto vyřezávám i vnitřky z rajčat…ty pak dám do rajčatovýho salátu…
OK, díky za radu. Zeleniny mám hodně, tak zítra vyzkouším.
Pěkný recept, určitě výborné a nerozmatlane, ale krásně ugrilovane.
ano, protože fígl je v tom – neosolit…
Jojo, zezleninku můžu, i množství více než velkém😜 s tou solí dobrá rada. Jen já bez oliv, ale to je moje chuť – hodně lidem to šmakovat bude.
jsem dostala k svátku balení 100ks černejch kalamat a sama bych je nesnědla, tak jsem se podělila s kamarádama, byly v tom moc dobrý a i v rajčatovým salátu..jinak je tam taky nemívám…ale každej něco doveze, co dostal a třeba se mu netrefili do chuti a ví,že to do něčeho nacpu nebo z toho udělám něco moc dobrýho…a nebo něco venku koupí a prej – tohle jsem dovezl, ty si poradíš… většinou jo 😀
A já jsem všechnu zeleninu uvařila v polévce, šup na trh nebo do obchodu pro novou, olivy mám :-)). Miluju grilovanou zeleninu a vychytávka se solí je k nezaplacení
Grilovaného cokoli nesolíme a nepepříme, až dodatečně, i maso (většinou). Dřív to muž (neb grilu u nás vládne on) různě nakládal a marinoval, ale teď je to většinou čistá flákota a dochucování až pak. Grilujeme jen cukety, případně rajčátka. Ale jako přílohu k tomu masu dáváme zeleninu pečenou, což je v našem případě kořenová zelenina, cibule, neloupaný česnek apod. Měkkou zeleninu (rajčata, cuketu, papriky, …) přidávám v průběhu pečení, nebo pokud je nás víc, do zvláštního pekáčku a do trouby později, aby se nerozhňahňala. No a olej a bylinky podle preferencí (ty my án, šalvěj, dobrá mysl, rozmarný a tak).
pozdravuj manžela 😀
Dcera to dělá taky tak ( jako vy dvě ) a já postaru. Už jsem prehodila páku a nemám problém to osolit až PO. Stejně už mám raději všechno méně slané a chci cítit tu zázračnou chuť letní zeleniny . Přesto se mi podařilo na rodinné rauty ugrilovat zeleninu ok
Olivy jsou u nás vítaná komodita. Když dojdou ty přímo od zdroje, kupujeme v superhyper. Už jsem je přimíchala ledaskam, ale do pekáčku se zeleninou pod gril mne ještě nenapadlo. Díky i za tip na (ne)solení. Já sypu různým grilovacím kořením. Zkusím samotné bylinky a sůl až na talíři a nebo bez ničeho a posolit bylinkovou solí. Zeleninka je teď na denním pořádku 😋😎
koukám, že mi vypadl česnek..oloupané stroužky….
S česnekem musím opatrně – chlapovi často vadí 😕
já ještě k tomu česneku, mně hrozně chutná neloupaný, ten totiž úplně zesládne a vůůůbec nechutná jako česnek, nebo tedy jen vzdáleně. Buďto celou hlavičku vcelku přepůlit, nebo rozdělit na stroužky ale neloupat!!
To miluju taky…rozpůlenej, neloupanej – když se dělá dostatečně dlouho, nemám prda blém sezbastit ho i se solupkou.
Už jsem se taky před nějakou dobou navykla zeleninu nesolit
Dělám téměř denně nějakou směs na panvi a nechci mít kaši
Jedině když grilujem a hodím si tam pár plátků celeru tak ten solím bylinkovou solí docela dost.mňam
Kořenová letní čerstvá šťavnatá zelenina. Díky za tip , taky si udělám plátky . Nějak už ty dobroty od vás nestíhám ….
Já nesolím, když dělám v troubě, ale když jde např. cuketa a lilek na gril ohňový – tedy na mřížku, tak je v míse prohazuju s kořením a trošičkou soli – pro ty co solí a remcají. Já mám ráda nesolenou, protože špetkou na hotové jídlo jednak spotřebuju míň soli (tak nešetříme, ale šetříme zdraví 🙂 ), a jednak můžu použít nějakou, která vyzní – růžovou, zelenou, květy, různě vylepšenou…
A zelenina pečená, grilovaná – to je naše oblíbená. A olivy, oliváč taky. Jen mi vadí barvené černé olivy. Tak černé máme jen „ve svátek“, nebo když někdo donese. No a pečený česnek (peču ho neloupaný, jednotlivé stroužky, ale zvýšené množství) to je vášeň.
tyhle byly poctivý…taky ty dobarvovaný nemusím…
to existuje? dobarvovaný olivy? no panečku, to zírám…