Doplněk k receptu 1849.
3 kg rajčat
6 velkých cibulí (asi jako velká jablka)
pepř
sůl
ocet
olivy
Nakrájí se cibule, někdo na hrubo, někdo na jemno, prosype se cukrem, solí a pepřem, nechá se tak 10 minut potit.
Potom se přidají pokrájená rajčata, vše se promíchá, přiklopí se poklicí a dá do chladu. Za 20 minut, se promíchá znovu a přidá se ocet, ten náš – bzenecký (žádný balsamico nebo jablečný, prostě poctivej ocet 8%), dopepří se, ale hlavně se nepřilejvá voda (ocet nepřebije chuť rajčat ani cibule, ale skvěle to doplní a nakopne – prostě to je taková ta cibulovo kořeněná verze, jakou si chlapi dělají na tlačenku nebo gothaj). Před podáváním se dodají černé kalmatské olivy.
Recept poslala Sharka: “ Jeden plech květákového nákypu jsem zatajila a dala vychladit – studené ke svačině s rajčatovým salátem a pivkem, to chutnalo báječně. Chlapi vám za ostrej rajčaťák budou líbat ruce (jeden i kotníky 🙂 ), citlivé baby a menší děti se na vás budou škaredit, takže jim salát naberete do misek před přilitím octa. A ta šťáva, co se uvolní z rajčat a cibule – ta se vypije, chlapi to nikomu nedovolili vylejt.“
Musím napsat, že jak rajčata nejím, tak toto je pastva pro oči a chutě …… někdy vyzkouším takto udělat tomu mojemu.
to, co ten salát dělá salátem, je ta navinulá cibule, co se vypotí s cukrem, solí a pepřem… myslím, že pan Cibulka z westernu Vůně cibule (Franco Nero), by měl ze mne radost….
Zkusim si to dnes udelat, jsem sama .. a dam vedet 😋
ty sníš 3 kila rajčat?? Varuju Tě, praskneš… já to v malým dělat neumím 😀
S dovolenim si ingredience pokratim a olivy vynecham, ty nez…papam.😉
já to zkusila pokrátit…dala jsem jen dvě velký cibule, rajčat asi 8 velkejch..jedla jsem to 3 dny..furt to bylo dobrý a hlavně studený 😀
olivy tam byly jen proto, že mi hrst zbyla a nevěděla jsem, co s nimi…chlapům chutnají,tak jsem je před podáváním hodila do salátu… 😀
a ty olivy jsou černé řecké kalamaty….
Dopihele, jak já se přežeru! Ve tři ráno jsem si nakrájela mísu rajčat s cibulí, osladila, osolila, ooctila, opepřila s tím, že si dneska doředim a přecpu se rajčatovým salátem, protože holky ho nerady… Tak ho tedy nenaředim a načnu olivy. Ta lžička cukru tomu snad neublížila. A ředit to tedy nebudu. Se taaaak těšim. (No, a zase dokoupit olivy – náš nejoblíbenější kompot)
Tento salát je výborný. Máme ho rádi, dělám ho takto už léta. V poslední době, kdy ho dělám už jen pro dva, dám si práci a rajčata oloupu, já tu slupku nerada. Někdy k rajčatům přidám i nastrouhanou okurku. S tou cibulí předem posypanou cukrem, solí a pepřem to vyzkouším.
Včera jsme měli rajčatový salát, cibuli jsem připravila jak píše Sharka.
Už to budu dělat vždycky jen tak, je to výborné.
Cibuli mám sklizenou (dám bílou), rajčata červená, žlutá, oranžová i černá, už chystám misku a jdu na to. Šárko, díky, tu vychytávku s cibulí jsem neznala. Jen stejně jako u Haderach to bude bez oliv. :-))
ty nejsou tak podstaný, prostě zbyly… ale těším se, co řeknete na tu cibuli….
Cibule ve velkých dávkách neškodí v jakémkoli množství.
Mně syrová cibule škodí i v mikroskopickém množství.
Na cibuli řeknu jen tolik – syrovou nepozřu ani pod trestem smrti. Takže můžu udělat ostatním a čekat na jejich slovo. Kalamaty jim tam nedám a sním je sama. Místo toho salátu s cibulí.
Ja cibuli rada, ale manzel ji moc neji, takze ted o dovolene, kdyz jsem tu sama, mam cibulove orgie. Takze dneska budu mit k veceri burty s octem a cibuli a zejtra si udelam ten salat. Musim skocit ke kamaradovi vyzebrat par „jeste teplejch“ rajcat primo z keriku, uz se tesiiiiiim.
Su přajná, ať ti chutná.
I tak se to dá řešit. 🙂 A to ti vadí, nebo nechutná?
Tipla bych si nadymani, spousta lidi to tak ma. Ale bila cibule je v tomto ohledu cajk.. tak mozna nechutna… 😋
Vadí. Kousnu do ní nebo do něčeho, v čem je, a mám žaludek naruby. Ani spařenou nemůžu. Tepelně upravenou v jakémkoliv množství.
Přesně takhle to má dcerka. Stačí malý kousek syrové cibule a hned tu jsou veliké potíže .
Tak to je mi tě, Rendo, líto. Jeden si sice zvykne, ale ochuzení o cibuli ze záhonku zrovna vytaženou… No, alespoň že můžeš v klidu vařit. To bych si bez cibule nedokázala představit.
A nejhorší na tom je, že když si můj muž dá chleba se sádlem a cibulí, sliny mi tečou, jak mám na to chuť. Křupavá cibule, domácí chleba, voňavé sádlo… No jo, no.
Právě na chleba se sádlem po celou tuhle debatu myslím. Jen jsem se tě nechtěla ptát, protože kdyby ti ta cibule nechutnala, aby se ti nedělalo zle. Čili jak koukám, máš tu alergii získanou. To tě lituju.
Je to zvláštní , ale chlapi opravdu milují rajčatový salát s obřím množstvím cibule .
Těším se na tvoji vychytávku 😋
Též prozkoumám změnu pořadí, ve kterém se suroviny ukládají do mísy. Do ted jsem vždy k nakrájeným rajčatům přidala slušnou dávku cibule, doprostřed sůl, cukr a šplích octa a po promíchání něco pepře. Je to dobrůtka.
ta cibule nakřehne a není tolik palčivá,víte, že tam je, chutná jako cibule, křupe jako cibule…lépe se tráví
Cibule prohozená cukrem a chvíli odleželá slaví úspěch v jednom z Úsměvčiných brsalátů. Tenhle postup s rajčatovým hodně brzy vyzkouším 👍😋😎