(1853) Rajčatový salát s olivami

Doplněk k receptu 1849.

3 kg rajčat
6 velkých cibulí (asi jako velká jablka)
pepř
sůl
ocet
olivy

Nakrájí se cibule, někdo na hrubo, někdo na jemno, prosype se cukrem, solí a pepřem, nechá se  tak 10 minut potit.
Potom se přidají pokrájená rajčata, vše se promíchá, přiklopí se poklicí a dá do chladu. Za 20 minut, se promíchá znovu a přidá se ocet, ten náš –  bzenecký (žádný balsamico nebo jablečný, prostě poctivej ocet 8%),  dopepří se,  ale hlavně se nepřilejvá voda (ocet nepřebije chuť rajčat ani cibule, ale skvěle to doplní a nakopne – prostě to je taková ta cibulovo kořeněná verze,  jakou si chlapi dělají na tlačenku nebo gothaj). Před podáváním se dodají  černé kalmatské olivy.

Recept poslala Sharka: “ Jeden plech květákového nákypu jsem zatajila a dala vychladit – studené ke svačině s rajčatovým salátem a pivkem, to chutnalo báječně. Chlapi vám za ostrej rajčaťák budou líbat ruce (jeden i kotníky 🙂 ), citlivé baby a menší děti se na vás budou škaredit, takže jim salát naberete do misek před přilitím octa. A ta šťáva, co se uvolní z rajčat a cibule – ta se vypije, chlapi to nikomu nedovolili vylejt.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

28 komentářů: (1853) Rajčatový salát s olivami

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Musím napsat, že jak rajčata nejím, tak toto je pastva pro oči a chutě …… někdy vyzkouším takto udělat tomu mojemu.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Zkusim si to dnes udelat, jsem sama .. a dam vedet 😋

  3. sharka.68 napsal:

    a ty olivy jsou černé řecké kalamaty….

  4. BOYE napsal:

    Dopihele, jak já se přežeru! Ve tři ráno jsem si nakrájela mísu rajčat s cibulí, osladila, osolila, ooctila, opepřila s tím, že si dneska doředim a přecpu se rajčatovým salátem, protože holky ho nerady… Tak ho tedy nenaředim a načnu olivy. Ta lžička cukru tomu snad neublížila. A ředit to tedy nebudu. Se taaaak těšim. (No, a zase dokoupit olivy – náš nejoblíbenější kompot)

  5. Imelda napsal:

    Tento salát je výborný. Máme ho rádi, dělám ho takto už léta. V poslední době, kdy ho dělám už jen pro dva, dám si práci a rajčata oloupu, já tu slupku nerada. Někdy k rajčatům přidám i nastrouhanou okurku. S tou cibulí předem posypanou cukrem, solí a pepřem to vyzkouším.

  6. bozena.fialova napsal:

    Cibuli mám sklizenou (dám bílou), rajčata červená, žlutá, oranžová i černá, už chystám misku a jdu na to. Šárko, díky, tu vychytávku s cibulí jsem neznala. Jen stejně jako u Haderach to bude bez oliv. :-))

  7. Vera M. napsal:

    Je to zvláštní , ale chlapi opravdu milují rajčatový salát s obřím množstvím cibule .
    Těším se na tvoji vychytávku 😋

  8. kolma60pusi napsal:

    Též prozkoumám změnu pořadí, ve kterém se suroviny ukládají do mísy. Do ted jsem vždy k nakrájeným rajčatům přidala slušnou dávku cibule, doprostřed sůl, cukr a šplích octa a po promíchání něco pepře. Je to dobrůtka.

  9. kvetula.v napsal:

    Cibule prohozená cukrem a chvíli odleželá slaví úspěch v jednom z Úsměvčiných brsalátů. Tenhle postup s rajčatovým hodně brzy vyzkouším 👍😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..