1 kapusta
300 g vepřového masa
4 vejce – žloutky + sníh
cca 1 hrnek strouhanky
1 cibule
česnek
sůl, kmín, pepř
majoránka
sádlo (nebo jiný tuk)
Maso jsem nakrájela na malé kostičky, osolila, opepřila, osmahla na sádle, přihodila nakrájenou cibuli, chvíli restovala, přidala česnek a jen nechala rozvonět.
Kapustu jsem nakrájela na drobno, cca 2/3 spařila, jen aby zavadla a vmíchala strouhanku, aby navlhla. Trochu vody z kapusty jsem si pro jistotu nechala, kdyby byla směs moc suchá, ale nebylo potřeba. Naopak možná budete přidávat strouhanku, záleží, jak zůstane mokrá kapusta. Do spařené kapusty jsem pak přidala tu syrovou, zchladlé maso, žloutky, koření a důkladně promíchala. Nakonec zapracovala sníh. Pekáček vymazala a vysypala strouhankou. Nákyp vydržel v troubě vyhřáté na 180° asi 45 minut. Pak byl zlatý, krásně voněl, takže byl téměř okamžitě sněden a na ilustrační foto už málem nebylo co aranžovat.
Recept poslala a.rena: „Použitá syrová kapusta byla experiment. Koupená hlávka se mi celá zdála moc velká, tak jsem použila jen část. Po spaření kapusty se mi zase zdálo, že je moc masa, tak jsem tam šoupla zbytek syrové. A bylo to moc dobré, protože nákyp zůstal nadýchaný a nebyl mokrý.“
Ňááám! Já musela být v minulým životě kapustňák…
Masa by bylo dost, teď jsen sehnat tu kapsutu, vypadá to moc dobře!
a jde to rovnou do ledvin,jak by řekl Kája Maříkovic…
já spařuju jen koš´tály pokud je tam dávám, nebo si je nechám do polívky..ale listy do nákypu krájím a dávám syrové,nespařuju…právě proto,že spařený se utemujou a je to hutný…ale spařuju do sekaniček- karbanátků, aby se nerozpadaly….
Kurňa, dnes si vařím hlávkové zelí ( moc velkou chuť na něj mám ), ale o víkendu květák nebo kapusta 😋😋. Záleží , co hezčího se podaří na tržišti uloupit . Mňam , provokatééérky . Ale to zelíčko si taky užiju
My milujeme raný zelí nakrájený na čtverečky, jen tak dvouminutově poházený na pánvi s kousíčkem sádla a trošičkou škvarků, lehce solí a kmínem vylepšený a k tomu nový brambory. Někdy i čerstvý pepř vmetený.
To ja rada s flickama…mnam
Já mám šílenou chuť na klasiku . Moravské s troskou jisky na špeku ( sádle ), malinko strouhanych brambor . Vaří se to docela dlouho a nikomu nevadilo jist pripálený “bramborák “ dole v hrnci . O ten byla v dětství bitva .
Zelí se mezitím se soli a kminem uvařilo . Až se nakonec spojí s bramborovou jíškou , přidají se min 2 lžičky cukru a 2 lžíce octa . A pepř , ten je hodně důležitý .
Nejlepší je s pečeným vepřovým na hodně cibuli a česneku , kmínu. Brambory . Já se dnes hecnu a udělám si chlupaté knedlíky . Švidrám hlady , ale pak …..
fleky se zelim..ježišikriste, naposledy jsem to jedla,když to vařila naše sousedka…dělala je skvěle, bohužel,jsem jí nekoukala pod ruce a její dcera je na vaření nenadaná….
Stejně mi už vězí v hlavě dnešní recept a taky sharcin kvetakový
Moc dobrý nápad maso nakrájet na kousky, orestovat a pak vše smíchat s kapustou a sníh nakonec. Nákyp jsem vždy dělala s mletého masa. Toto je zaručeně lepší, ty kousky opečeného masa – to se bude mému dědovi moc líbit, má rád ve všem kousky, mletivo jen do karbenátek a sekané. Stejně tak i paštiky, klobásy, vždy chtěl ve všem hrubší kousky. Renatko, jsi jednička s hvězdičkou. 🙂
Tak toto také zkusím, jen musím napsat, že je to druhý tento týden a nevím, který dřív.
Ale výborný recept, opravdu
Doufám, že v pondělí bude na trhu kapusta. Tento týden neměl a já tu teď slintám jak Pavlovův pes 😕.
Kapustová sezona začíná, vepře kus v mrazáku vždycky najdu a když ani mlýnek špinit nemusím, nákyp určo bude! 😋😎
Dnes bude obrovský hrnec dušeneho hlávkového zelí jak dělá Věrka jen s kuřecími stehny.Moravské zelí miluju.A zítra klidně kapustový nákyp maso i kapustu mám a moc se těším jak se nacpu.