vykuchané rybky, zbavené šupin
sardelová pasta
smil italský (bylina)
máta
citron / citronová kůra
česnek
sůl
pepř
máslo nebo olivový olej
Ryby pokrájíme na bocích – pozor, neproříznout! – a vymazat sardelovou pastou (klidně i českou, když nemáte slané ančovičky nebo italskou ančovičkovou tubu) kdyby ani to, trochu rybí omáčky nakapejte do zářezů a zatřete změklým máslem.
Do bříšek jim nacpeme „maglais“: posekaný smil italský (někdo to zná jako sibiřské kari nebo tak nějak), citronová kůra postrouhaná (čerstvá), naplátkovaný česnek, posekaná máta, sůl a pepř, promíchnuté s trochou oliváče nebo rozpuštěného másla a vložíme se přepůlené dva plátečky citronu. Dáme na pečící papír potřený oliváčem nebo i slunečnicovým olejem a vložíme do trouby, rozpálené na 200 °C na 20 minut.
Recept poslala Sharka: „Na plech se vejde 5 ryb, ale je lepší dát po třech, ryby se neobrací, mezi ně jsem ještě dala citronové plátky a větvičky smilu (voní po kari) po upečení se papír na plechu prořízne a jednotlivé ryby se vloží na talíř papírem nahoru, ten se následně sloupne a na plech se dá další papír naolejuje se a poklade rybami a peče se dál.
Máty se nebojte.
Udělala jsem toho maglaisu víc a ještě s ním prosypala vařené brambory, a na sucho opečené toasty s tím potřené byly taky super, pil se k tomu bílej vinnej stříček.“
Tvůj způsob přípravy ryb se mi líbí moc.Jen se chystám ze ho vyzkouším na něčem co ulovím u nás.Sladkovodní.Snad se konečně dostanu na ryby
.Cejnům by to taky slušelo
Tak na tyhle potvory si už delší dobu střádám do prasátka. Prej že mořský ryby jsou zdravý, ale ta cena! No ony i sladkovodní si už s nima nezadaj… Synek už mi radil, co s tím, až to domů dotáhnu, ale tohle mne zlákalo víc. Jen dotaz – čím nahradit ten smil? Když ho vynechám, bude chuť někde jinde. Přiznávám, že jsem o té bylině doteď neměla šajn.
Libečkem…
Dík…. toho mám za oknem dost 😋
má to chuť po kari…libeček asi ne, hodí ti to jinam a bude se tlouct s mátou a sardelovou pastou.. jdi do tymiánu nebo oregana…
v makru byla akce…. 😉
Makro mám hooodně z ruky, ale jak píše Věra – okukuju v Lidlu a i Kauf mívá…
Tymián mám, sic ne moc pěkný, ale na rybičku postačí 😍
Já je vždycky okukuju v Lidlu . Tam taky bývají v akci a čerstvé krásné . Ančoviček mám doma neúrekom , díky i za ten přesný postup . To mám ráda 👍
Já to nabídnu synovi…jako kuc hař si s tím poradí, ryby mají rádi a udělá si oko..
Jůůůůůůů, a co sladkovodní? Taky bude nějaký skvělý recept?
ryby si zaslouží jen velice jednoduchou úpravu… a kdyby se Inka pochlapila, dá recept na sumčí škvarky….
já na rybky dám, ale až skončej vedra a dojedu si na přírodní sádky do Bohdanče, aby byly i fotky…jinak mám ráda ryby po mlynářsku, na kmíně a kapří pečenáče…. a tatarák z kapra taky nebyl špatnej…
a kapří vánoční polívku a knedlíčky z mlíčí, míchaný vejce s jikrama..
a rybí podkovy na másle a Budvaru,pečené v troubě – to mám receptík z Budějic…jenže tam je potřeba hodně ryb a ta atmoška, po výlovu…
ale takovej amur na páře, zapečenej v brkaši se žloudkama – jako obměna shepherd´s pie…. to je něco i pro ty, co moc ryby nemusej….