(1858) Pečené mořské ryby – pražma a mořský vlk

vykuchané rybky, zbavené šupin
sardelová pasta
smil italský (bylina)
máta
citron / citronová kůra
česnek
sůl
pepř
máslo nebo olivový olej

 

Ryby pokrájíme  na bocích – pozor, neproříznout! – a vymazat sardelovou pastou  (klidně i českou, když nemáte slané ančovičky nebo italskou ančovičkovou tubu) kdyby ani to, trochu rybí omáčky nakapejte do zářezů a zatřete změklým máslem.
Do bříšek   jim nacpeme „maglais“:  posekaný smil italský (někdo to zná jako sibiřské kari nebo tak nějak), citronová kůra postrouhaná (čerstvá), naplátkovaný česnek, posekaná máta, sůl a pepř, promíchnuté s trochou oliváče nebo rozpuštěného másla a vložíme se přepůlené dva plátečky citronu.  Dáme na pečící papír potřený oliváčem nebo i slunečnicovým olejem a vložíme do trouby, rozpálené na 200 °C na 20 minut.

Recept poslala Sharka: „Na plech se vejde 5 ryb, ale je lepší dát po třech, ryby se neobrací, mezi ně jsem ještě dala citronové plátky a větvičky smilu (voní po kari) po upečení se papír na plechu prořízne a jednotlivé ryby se vloží na talíř papírem nahoru, ten se následně sloupne a na plech se dá další papír naolejuje se a poklade rybami a peče se dál.
Máty se nebojte.
Udělala jsem toho maglaisu víc a ještě s ním prosypala vařené brambory, a na sucho opečené toasty s tím potřené byly taky super, pil se k tomu bílej vinnej stříček.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (1858) Pečené mořské ryby – pražma a mořský vlk

  1. jarybarka napsal:

    Tvůj způsob přípravy ryb se mi líbí moc.Jen se chystám ze ho vyzkouším na něčem co ulovím u nás.Sladkovodní.Snad se konečně dostanu na ryby
    .Cejnům by to taky slušelo

  2. kvetula.v napsal:

    Tak na tyhle potvory si už delší dobu střádám do prasátka. Prej že mořský ryby jsou zdravý, ale ta cena! No ony i sladkovodní si už s nima nezadaj… Synek už mi radil, co s tím, až to domů dotáhnu, ale tohle mne zlákalo víc. Jen dotaz – čím nahradit ten smil? Když ho vynechám, bude chuť někde jinde. Přiznávám, že jsem o té bylině doteď neměla šajn.

  3. Vera M. napsal:

    Já je vždycky okukuju v Lidlu . Tam taky bývají v akci a čerstvé krásné . Ančoviček mám doma neúrekom , díky i za ten přesný postup . To mám ráda 👍

  4. lakysa22 napsal:

    Já to nabídnu synovi…jako kuc hař si s tím poradí, ryby mají rádi a udělá si oko..

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jůůůůůůů, a co sladkovodní? Taky bude nějaký skvělý recept?

    • sharka.68 napsal:

      ryby si zaslouží jen velice jednoduchou úpravu… a kdyby se Inka pochlapila, dá recept na sumčí škvarky….
      já na rybky dám, ale až skončej vedra a dojedu si na přírodní sádky do Bohdanče, aby byly i fotky…jinak mám ráda ryby po mlynářsku, na kmíně a kapří pečenáče…. a tatarák z kapra taky nebyl špatnej…
      a kapří vánoční polívku a knedlíčky z mlíčí, míchaný vejce s jikrama..
      a rybí podkovy na másle a Budvaru,pečené v troubě – to mám receptík z Budějic…jenže tam je potřeba hodně ryb a ta atmoška, po výlovu…
      ale takovej amur na páře, zapečenej v brkaši se žloudkama – jako obměna shepherd´s pie…. to je něco i pro ty, co moc ryby nemusej….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..