(189) Kečup

3,3 kg rajčat –  nakrájet
10 ks cibule  – nakrájet
15 ks menších jablek – nakrájet i se slupkou
6 bobkových listů
½ KL hřebíčků + 1 KL nového koření – roztlouct v hmoždíři

Hodinu vařit v nezakrytém hrni, nechat stát do druhého dne.
Přidat:
0,4 l octa
0,7 kg cukru krystal
5 PL soli
2 KL sladké papriky
½  KL skořice
1 KL mletého pepře

Kdo chce ostrý, přidá chilli (papričku nebo koření).

Hodinu (nebo déle) vařit v nezakrytém hrnci, až to zhoustne, vyndat bobkáč (bude plavat navrch), rozmickovat, propasírovat, naplnit, zavařit.

Recept poslala (kdysi dávno na PŽ): Bláhovka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (189) Kečup

  1. Jana Macůrková napsal:

    Doporučuji po nakrájení rajčat je propláchnout, tím lze odstranit většinu semínek.
    (někomu nevadí, já je ráda nemám)

  2. Devětapadesátka napsal:

    Tenhle kečup je bombovej, loni jsem dělala 6 litrů a bylo málo. Dělám z něj cikánskou, nebo chcete-li čertovskou. Na jednu litrovou sklenici vezmu základní kečup, přidám 1 středně velkou kyselou okurku nakrájenou na drobné kostičky, 1 PL kapar, 1 PL nakládaného zeleného pepře, 1/4 syrové červené papriky a 1 střední cibulku (oboje zase na kostičky), 1 feferonku nebo 1 KL chilli vloček – podle toho, jak chcete mít omáčku pálivou. Vše svařím tak, aby paprika a cibule byly na skus, ale byly provařené. Horké plním do skleniček, zavíčkuji, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Můžete i zavařit asi 15 minut při 80 stupních.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..