zadní hovězí
1 palice česneku
sůl
sušený zázvor
vývar
sádlo
Pěkný špalek zadniho hovězího vcelku ze všech stran naklepeme paličkou. Nerozmlátit?
Celou palici rozetřeného česneku smícháme se solí a pořádně vmasírujeme do masa. Nakonec celý kus obalíme v sušeném zázvoru. Dáme péct přikryté, podlité vývarem a ještě pomáznuté sádlem. Občas zkontrolovalujeme a přelijeme šťávou nebo přidáme vývar. Hotové maso nakonec necháme doběhnout odkryté. Výbornou šťávu není třeba zahušťovat. Podáváme nejlépe s bramborovým knedlíkem.
Recept poslala Jarybarka : “ Takto dělávala moje mamka a bylo skvělé.“
Foto ilustrační
Když se to peklo ta vůně byla nepřekonatelná a chuť vynikající.
Díky moc za recept. To jsem hodně dlouho hledala. Dělala to máti, já to jako dítě milovala. Máti není, recept taky ne. Babička pekla černou buchtu. Já na sladké nejsem. Ale tu jsem měla ráda. Babička není, recept taky ne.
tohle nám kdysi popisovala na starým Zvířetníku Zkumavka a její dcera, že to tak dělala jejich maminka-babička. Dlouho mi trvalo,než jsem se ulakomila, to s tím zadním hovězím zkusit…a bylo to skvělý…nezkazilo se to…Trautenbergovým slovníkem – to maso na zázvoru je moc zázvorový :-D, to platí…ale je to překvapivě vážně moc dobrý……
No já to mám od mamky a babičky taky.Dělavala to při sváteční příležitosti.
Zadní hovězí je pro sváteční příležitosti …a hlavně, je to jiné, než obligátní – na smetaně …
Tahle úprava je vynikající, u nás se dělá už po několik generací a nikdy nezklame. Dokonce ji mám v jedné kuchařce v oddíle Staročeské recepty. Dávám akorát míň
česneku a místo sádla máslo. A není-li zrovna po ruce zadní hovězí, výborná je i takhle upečená pěkná neroztřepaná kližka. Díky za připomenutí, zítra bylo v plánu hovězí na cibuli a zeleném pepři a ne, bude na zázvoru. :-))
kližka, no děkuju! To by šlo..To je dobrá záměna…možná i loupaná plec….
Šárko, určitě. Jakýkoliv hezký kousek kravičky bude výborný. A když je malinko prokvetlý, šťáva je tím lepší. :-))
jj, tuk nese chuť..a to mramorování má cosi do sebe…
U nás se odnepaměti dělá hovězí zadní na slanině a cibuli, s rýží. Je to tak oblíbené, že tomu říkáme národní jídlo. Ale protože mám ráda i zázvor a česnek, až dojde na hovězinu, zkusím to. A Boženčino se zeleným pepřem, to mě taky láká. Asi budu muset zahájit hovězí období. 🙂
SUPER recept , mám ještě podobný a to hovězí na mletém novém kožení. Postup je stejný jen to koření se dá jiné a uberu trochu česneku, to n.koření je hóóódně aromatické. Maso většinou použiju hovězí krk i ta kližka / svážu jí / je dobrá.
U nás k tomu brambor. knedlík nebo bosáky.
Hmmmmm, tak to musí být dobrota?
Asi bych dala kližku, je levnější, ale ….. zkusím určo udělat, zrovna nedávno jsme dostali špalíček zadního hovězího, domácího.
Tak to mám ještě co dohánět.Na zeleném pepři a s novým koŕením a od Boye na slanině a cibuli.Ó lalá.To se těším.Díky devčata?
Hovězí a jak už proběhlo – klizka – to už jsem dlouho neměla , návštěvy njebolo . Ale tohle je výzva . Zázvor jsem měla rada už i za totality a byla jsem průkopníkem . Takže joooo. Krásný recept a ten brknedlik , to je jasné ??????
U nás tedy kraví maso moc nefrčí – občas kližka na guláš. Tohle jsem četla a cítila jsem tu vůni hovězího na česneku, co dělávala máti… Na zázvoru jsem dělávala husí prsa (v době jejich nadbytku). Kombinace česneku a zázvoru musí být prudce ňamozní… Zkusila bych s kližkou, nebo krůtím stehnem , podle toho, co tady seženu dřív.. Dnes měli (prý po Velikonocích) nějak vymetýno, že až příští týden ??
Kvetulo, kdy byl nadbytek husích koz?
V dobách dávno minulých Šárko, když byl rodinný příslušník zaměstnán v odchovně kuřat a asi 2x jim naskladnili housata. Já husy ani kachny extra neoblibuju, ale přeci ten deputát nevyhodím, když mám 3 věčně „hladové“ puberťáky, že? Tenkrát jsem listovala všema svýma kuchařskýma knihama a hledala, co vše z husiny stvořit. Moc už toho nepamatuju, je to několik desítek let, ale ta husí prsa na zázvoru všem moc chutnala a později mi dávala inspiraci k jiným pokrmům. Tehdy jsem totiž „objevila “ zázvor k masu.
Při posledním nákupu manžel koupil krůtí spodní stehno, no a když už bylo doma tak jsem trochu “ popustila “ fantazii. Udělala jsem ho na česneku , trochu toho mletého nového koření / jak jsem psala u hovězího / a podusila v “ papiňáku “ , dopekla v troubě. Bylo to skvělé , i ty “ dráty “ z něho úplně vypadly.
Určitě budu opakovat.