očištěné vepřové slezinky
1 větší cibule
vepřové sádlo
čerstvě drcený kmín
sůl
Očištěné slezinky necháme vcelku, pečeme je buď v přirozeném tvaru, nebo je můžeme stočit do šneka a sepnout párátkem. V pekáčku necháme na sádle zpěnit nakrájenou cibuli, na ní trochu osmahneme připravené slezinky okořeněné drceným kmínem, podlijem a v mírně vyhřáté troubě pomalu pečeme. Když jsou téměř měkké, osolíme a dopečeme. Šťáva má být tmavá, mírně zahoustlá, takže pozor při podlévání, jinak by se musela po vyjmutí hotových slezinek zredukovat.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem.
Do základu k cibuli je možné přidat i na jemné nudličky nakrájený česnek, hotovou šťávu ovonět trochou majoránky, do šneků přimotat kousek slaniny – to záleží už na chuti každého.
Recept poslala Fialka, foto ilustrační
Tak to je zajímavé a nikdy jsem tuto úpravu slezinek neviděla a ráda zkusím.
Taky se na to chystám, protože mě strašně láká ta Tvoje pečená ledvina a tu nemůžu udělat (manžel má alergii), tak zkusím tohle – snad se taky nevosype. Srdce může…
a ten receptík na pečenou ledvinu najdu prosím Tě kde? Tady se mi to nepodařilo,asi je to zakuklený…..
Ty seš taky zakuklená – (1587) Pečené ledvinky
vyjely na mne jen ledvinky na cibulce…
Ledvinky, slezinky, zdrobnělinky 🙂
mě to bylo divný,když vim, že jsem k nim i psala, ale pak jsem je udělala klasicky na slanině a s rýží…
dneska se mi podařilo urvat 30 dkg váženýho droždí,tak bude pomatlánka a knedlíčky do polívky….
tak to je obrovská dobrota…díky Fialko….
Na slezině ujíždí celá naše rodina. Recept vypadá zajímavě, určitě slezinu takto připravím. Já jsem ji v minulosti pekla v sádle, do sleziny jsem napíchala mandle a hřebíček. Teplé bylo jídlo dobré, ale já jsem ho podávala studené, bylo skvělé. V receptu původně byla místo sleziny játra, ale kdysi se nedala koupit, tak jsem to dělala takto.
Tak to mě zajímá – s těmi játry 🙂
Lído popiš jak děláš ty jatýrka (zdrobnělinka pro Hadérku)s mandličkama a hŕebíčkem.a nebo to uvaŕ a nafoť, my to rádi i uvidíme??
Ta jatýrka mne taky zaujala.. Třeba se Lída podělí ?
Ten původní recept byl na husí játra v husím sádle. Já jsem to dělala z vepřových jater nebo sleziny. Oloupané mandle jsem nakrájela na nudličky, ty jsem napíchala do jater, dále jsem napíchala do jater pár hřebíčků. Játra jsem trošičku osolila, dala do hrnce, zalila sádlem, aby byly ponořené, a pekla asi 3/4 hodiny. Já jsem je jedla vždy studené, nechala jsem je v sádle a nakrájela si na chleba. Ale můžou se samozřejmě jíst i bez toho sádla.
Tak husí si pamatuju.Jako malá holka jsem je jedla u tety na vesnici.Úžasná delikatesa.Možná by šly i krůtí?
Husí játra v husím sádle šly u nás na dračku, i když postup jsem měla jednodušší….Játra jsem uvařila a drobně pokrájené do sádla zamíchala. Takhle vytuněná musí být ještě lepší. S vepřovými vyzkouším jako první – kousek jich mám ?
ty hřebíčky, z nich vyndáš, než to ztuhne? Po upečení nebo je v tom necháš?
Hřebíčky vyndávám, jak to krájím.
Jestli to bude tak dobre , jako ty rybarciny pecene Ledvinky , tak už se teda fakt těším . Protože ty Ledvinky , to byla jízda ?
Poslední slezina skončila s vepřovým srdíčkem ala plíčka na smetaně. Jen co se mi podaří na nějakou natrefit, zkusím upéct- stejně jako ledviny, ani sleziny jsem nikdy nepekla. Zatím jen tiše slintám. Boženko díky za recepis. ??
Recept vypadá zajímavě. Vyzkouším. Už se těším.