(1918) Hráškové pyré II.

600 g čerstvého nebo mraženého hrášku
50 g másla
100 ml smetany
sůl
pepř

Hrášek dáme do osolené vody a vaříme asi čtvrt hodiny  do úplného změknutí. Slijeme,  trochu vody  si dáme stranou, přesuneme do vhodné nádoby, přidáme máslo a když se v teplém hrášku rozpustí, tak i smetanu. Vše důkladně rozmixujeme, osolíme a opepříme. Pokud je pyré moc husté, trochu zředíme vývarem z hrášku a podáváme – nejlépe s libovým uzeným nebo šunkou od kosti. Ale může být i volské oko, uzenina … a třeba i karbanátek 🙂 .

Pokud chce někdo pyré úplně hladké, propasíruje přes cedník, pak ale musí vařit víc hrášku, bude mít ztráty 🙂 . Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1918) Hráškové pyré II.

  1. sharka.68 napsal:

    tak tohle můžu… nejlepší hráškové ne úplně pyré, jsem jedla ve Francii (Bretaň).. vlastně to byl zblanšírovanej hrášek ve vodě s bílým vínem, trochu pomickovanej,aby se zachovala struktura, máslo, sůl, bílej pepř a smetana smíchaná s kozím sýrem (ŽERVÉ) a posypanej posekanou mátou…k tomu bylo jehněčí

  2. lakysa22 napsal:

    Harášek můžu ve všech pohodách – pyré jen trochu mixnout, ne úplně dohladka.
    Ale jak jsem to viděla, naskočilo mi něco jiného – harách a kroupy, cibulka, slanina nebo šurkavky…slintám jak Laky..

  3. jarybarka napsal:

    Já toto ale i hrachovou kaši ze žlutého hrachu můžu čas od času.A tu si vychutnává protože jí jím jen já.
    No a protože hráškové pyré dlouho nebylo brzo bude.
    A to by bylo aby nebylo.
    Tak dost už :•)

  4. Jana Macůrková napsal:

    Asi bude zítra. Potřebuji uvolnit místo v mrazáku na králíky, řádí tu mixomatoza, tak honem vybíjím všechno zdravé. A místa je málo. Díky za pomoc!

  5. kvetula.v napsal:

    Z čerstvého jsem nikdy pyré nedělala. Na polích tu neroste, zahrádku nemám a když vidíme tu cenu za silně oschlé lusky, jen valíme bulvy. Takže vyzkouším mražený. Už dlouho se chystám, že s ním udělám rýži, jenže když si vzpomenu ho koupit, nejedeme rovnou domů a naopak. Chlap tu mručí, že on hrášek rád, ale já ho nějak nedělám … jen nevím, proč to nikdy neřekl? V mražené zelenině, co občas (hlavně v zimě) dělám na různé způsoby, bývá hrášku hodně. Nastává čas hráškoreceptů – pyré bude první, v lednici přistálo uzené plecko 😉😋😷

  6. Jiřina napsal:

    Mému dědovi pan doktor udělá pořádek v pusince, takže hrachová kaše bude co nejdříve a asi bude častěji. Barva nebarva, dobrota to je, něco se jíst musí a já si k tomu dám pěkný kus uzeného. 🙂

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Rozumím tomu, že je to zdravé, rozumím tomu, že je to hezké ….. ale …….
    já to prostě nedám. A že to někomu z rodiny chutná? Mají smůlu, vařej si to sami

  8. Haderach Kwisatz napsal:

    Zitra recept pozdeji, omlouvam se. Ted uz to nedam…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..