600 g čerstvého nebo mraženého hrášku
50 g másla
100 ml smetany
sůl
pepř
Hrášek dáme do osolené vody a vaříme asi čtvrt hodiny do úplného změknutí. Slijeme, trochu vody si dáme stranou, přesuneme do vhodné nádoby, přidáme máslo a když se v teplém hrášku rozpustí, tak i smetanu. Vše důkladně rozmixujeme, osolíme a opepříme. Pokud je pyré moc husté, trochu zředíme vývarem z hrášku a podáváme – nejlépe s libovým uzeným nebo šunkou od kosti. Ale může být i volské oko, uzenina … a třeba i karbanátek 🙂 .
Pokud chce někdo pyré úplně hladké, propasíruje přes cedník, pak ale musí vařit víc hrášku, bude mít ztráty 🙂 . Haderach
tak tohle můžu… nejlepší hráškové ne úplně pyré, jsem jedla ve Francii (Bretaň).. vlastně to byl zblanšírovanej hrášek ve vodě s bílým vínem, trochu pomickovanej,aby se zachovala struktura, máslo, sůl, bílej pepř a smetana smíchaná s kozím sýrem (ŽERVÉ) a posypanej posekanou mátou…k tomu bylo jehněčí
No, chtěla jsem tu zaperlit tou mátou a ty mi to vyfoukneš a ještě přihodíš kozí žervé! A víš, co je nejhorší? Že tady i to žervé mám! No, tak holt půjde na původní úmysl.
Promiň, já si příště sednu na pracky…. 😉
Harášek můžu ve všech pohodách – pyré jen trochu mixnout, ne úplně dohladka.
Ale jak jsem to viděla, naskočilo mi něco jiného – harách a kroupy, cibulka, slanina nebo šurkavky…slintám jak Laky..
Hrách a kroupy máme taky rádi a cibulka se slaninou nesmí chybět.
Já toto ale i hrachovou kaši ze žlutého hrachu můžu čas od času.A tu si vychutnává protože jí jím jen já.
No a protože hráškové pyré dlouho nebylo brzo bude.
A to by bylo aby nebylo.
Tak dost už :•)
Hrachovou kaši taky ráda, ale ne ze žlutýho hrachu – neber si to útrpně, ale ta barva mě odpuzuje. Ale pyré radši 🙂
Kaši ze žlutého dělala mamka a my si s tátou náramě pochutnávali
Nepolemizuju o chuti, pro mne je neprijatelny vizual 🤣😃🤣
Já teprve nedávno poznala kouzlo žlutého loupaného – je o hodně rychleji uvařený a nenadýmá . Vizuál nám nevadí , kaše chutná 😋
kaši ze zelenýho, polívku ze žlutýho…. tak to mám zažitý z domova..
Taky jsem si dlouho neuměla představit jinou hrachovou kaši než zelenou, ale poznala jsem, že ze žlutého je rychleji uvařená.
Hrachovou kaši dělám z loupaného hrachu a je jedno, jestli ze žlutého nebo zeleného. Obojí je výborná. Ono mně je totiž čerstvého i mraženého hrášku na pyré líto, miluju ho jen trochu podušený na másle jako přílohu.
Asi bude zítra. Potřebuji uvolnit místo v mrazáku na králíky, řádí tu mixomatoza, tak honem vybíjím všechno zdravé. A místa je málo. Díky za pomoc!
Z čerstvého jsem nikdy pyré nedělala. Na polích tu neroste, zahrádku nemám a když vidíme tu cenu za silně oschlé lusky, jen valíme bulvy. Takže vyzkouším mražený. Už dlouho se chystám, že s ním udělám rýži, jenže když si vzpomenu ho koupit, nejedeme rovnou domů a naopak. Chlap tu mručí, že on hrášek rád, ale já ho nějak nedělám … jen nevím, proč to nikdy neřekl? V mražené zelenině, co občas (hlavně v zimě) dělám na různé způsoby, bývá hrášku hodně. Nastává čas hráškoreceptů – pyré bude první, v lednici přistálo uzené plecko 😉😋😷
Když je k té kaši flák uzenýho je třeba soustředit pohled na něj. Ba ne vizu…nevizu. ..kaše je taky mňam.
Mému dědovi pan doktor udělá pořádek v pusince, takže hrachová kaše bude co nejdříve a asi bude častěji. Barva nebarva, dobrota to je, něco se jíst musí a já si k tomu dám pěkný kus uzeného. 🙂
Rozumím tomu, že je to zdravé, rozumím tomu, že je to hezké ….. ale …….
já to prostě nedám. A že to někomu z rodiny chutná? Mají smůlu, vařej si to sami
Zitra recept pozdeji, omlouvam se. Ted uz to nedam…