1 hrnek cukru
1/2 hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 celé vajíčko
2 hrnky polohrubé mouky
(2 lžíce kakaa)
1 „Dýňové koření“ od Antonína (obsahuje: skořici, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření a muškátový oříšek)
vanilkový cukr
kypřící prášek
citronová kůra
cca 200 ml dýňového pyré (viz recept 1940)
Všechny ingredience smícháme, plech vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a pečeme na 180° tak na 35 minut.
„Perník“ pekla dcera mé kolegyně, Gabriela.
Šikovné děvče! Dalo by se to nějak vyslepčit? Třeba hrůzinky, oříšky…
Určitě – jedla jsem to a myslím, že by se to nepopralo.
Já bych spíš dala perníkové koření, v tom uvedeném mi překáží kardamom a chybí badyán. Jinak přidat jakoukoliv dýňuli je dobrý nápad, mám tu oříškovou a budu zítra péct (až zítra, protože by mladýmu nezbylo nic na středu, kdy jedu k dceři).
Když dýňová buchta, tak dýňové koření – Gábina ho vyměnila schválně. Ostatně, kardamom v některých perníkových koření je: „směsi různých výrobců obsahují především tyto přísady v různých poměrech: mleté plody badyánu, nového koření, anýzu, kardamonu, koriandru a fenyklu, mleté skořice a hřebíčku“. V jiných je dokonce pepř, muškátový květ, muškátový ořech, to záleží na výrobci. Jedla jsem to a rozdíl se nedá poznat.
slušela by tomu čokoládová poleva s Creme Chantilly s kousíčky čerstvé chilli papričky….nebo griliáše
No tak to je trefa.Chci něco upéct a přemýšlela jsem o perníku. Paráda.
Olaláááá… jako na objednávku. Dýně je veliká, z příslušného kousku bude kyselo a zbytek upeču na pyré. Určitě bude dost na chleba i tento perník. Dýňové koření nemám, ale všechna uvedená ano (i kardamom), tak ze mne zase bude alchymista 😁
Přidávám se s obrovskou pochvalou. Včera jsem upekla chleba na který tady byl recept před pár dny a je výborný, zařazuji jej do stálého repertoáru a při nejbližší příležitosti udělám i tento perník. Sama mám recept na dýnove mufinky. Myslela jsem že jsem je sem dala, ale hledala jsem a nenašla, tak v brzké době pošlu. Moc dík za inspiraci👍
Nello, Tvoje Dýňové mufinky tady jsou (1480) . Zkoušela jsem je naslano, ale musím to doladit a dám sem UPB😉
No to jsem ale talent, nenajdu ani vlastní recept. Tak děkuji za upozornění a případnou slanou verzi sem určitě dej, ráda vyzkouším. Bohužel teď už mám dlouho v rodině něco jako mimořádný stav, ale když chvilku vyšetřím, vždycky sem nakouknu a snažím se občas i něco vyzkoušet. Některé věci odkládám na klidnější časy, ale určitě na ně dojde. Čím jsem starší, tím víc se mi líbí takového recepty s přidanou hodnotou. Bohužel můj manžel nejí pizzu, cukety a dýně. Jinak vše bez problémů, ale tuhle trojci ne. A tak když jsem včera upekla dýňový chleba, tak ho pořád tak divně okukoval a když jsem se ptala co dělá, tak prý marně hledá tu přidanou hodnotu. Jo kdybych tam zapracovala místo dýně škvarky, to by chlebík nestihl ani vychladnout. Ale takhle aspoň víc zbude na mě a upeču až přijede snacha, teď kvůli koronaviru nemůže 🙂
Pořád dýně… ale ty se nikdy nepřejí. 😃 Tak si (obrazně) plivnu do dlaní, ukládám a vyzkouším. Děckám se taky zavděčím, páč jsou to kyseliny a dobrých buchet není nikdy dost. Mám na něj chuť, na fotce vypadá opravdu krásně. 👍 Já do perníku (vánočního vykrajovaného) moc koření nedávám. Jen skořici, nové koření a trochu badyánu. Tak tady můžu experimentovat.
Dýni nemaje, tak jsem to poslala dál. Už je to i upečeno, ochutnáno, a pochvala veliká!!👍 (Ale na ochutnání neposlali, prý se to rychle vypařilo – jj, to je teda vděčnost!)
Decka , kolikrát už jsem se chtěla kouknout na to vaše Antoninovo kořeni , jenže jako známý chrt mám všeho doma prehršel . Ale !! Inspirovalo mě to : co kdybych koupila dceri do D jako vánoční dárek sadu kořeni 😍. A perníkové nebo dýňové … ona tohle miluje a určitě využije . Teď mají prázdniny a tak se perník taky hodí . Jen to kořeni bude muset vykouzlít. Ale nic neprozradím a pak to teprve bude pecka 😎.
Já jsem momentálně zamilovaná do dýně a myslím všechny .
Pokud se nepletu , tak se nám tu rodí další mladá cukrařka ? 👍
Krásný recept. Kardamon je skvělý. Badyan nemusím. Nemám ráda. A vychytané koření s dýni. Super. Šikulka.
Tak to je bomba recept. 👍
Se mi tu válej 2 hokaidice, tak určo vyzkouším.
A musím napsat, že koření dám, jen se bude podobat tomu z receptu, páč ten originál nemám.
Věrko, úžasný nápad koupit koření jako dárek 👍
Jen se zeptám, není tam psáno nic o polevě ….. čím je to zalité? Dík 😋
Já myslím, že to není zalité. Je to tak krásně upečené. Asi je to tím, jak to zvláčněla ta dýně, že to i naleštila.
To mne vůbec nenapadlo, ale dík 😘
Taky jsem koukala, jak je to naleštêné. Krásné.
Nicim, bylo to krasne leskle a bajecne vlacne 🙂
Tak to bych opravdu nečekala, na fotce to vypadá, že je to zalité nějakou polevou.
Hmmmmm, tak o to víc to vyzkouším. 😋😋😋
A když to Hela péct nemusela, chutnalo jí dvojnásob co? 😉😁
Krásný recept a díky šikovným rukám i krásný výsledek. Pár dní mi tu leží bez užitku krásné hokaiďátko, ale nedožije zítřejšího večera a bude perník. Haderach i slečně Gabriele velký dík.
Krásnej a dobrej už od přečtení! Bych si dala hned- K takovýmhle buchtíkům si vařim earl grey a připomíná mi to dětství. Jinak piju čaje bez příchutí… 🙂
jé, tak to peču taky, bez rozinek a ořechů ani ránu!!