500 g oloupané a očištěné dýně
100 g třtinového cukru
1 citron v BIO kvalitě
1 badyán
3 hřebíčky
1 celá skořice
kousek vanilkového lusku
voda dle potřeby
Oloupanou dýni nakrájet na malé kousky, přidat omytý a na plátky nakrájený citron, zasypat třtinovým cukrem, přidat koření, promíchat, zalít vodou tak, aby bylo vše potopené. V lednici nechat alespoň hodinu, aby se chutě propojily. Uleželý kompot uvařit do skoro měkka . Při chladnutí ještě trochu změkne. Podáváme vlažný, nebo studený.
Kompot dělala Květoslava a píše: „Dělala jsem z neloupaného hokaida, což byla chyba, šlupka rušila. Citron jsem bio neměla, oloupala jsem ho a pak nakrájela . Při podávání jsem ho v kompotu ponechala, vyndala jen koření.“
Je to tedy recept na přání (viz včerejší diskuze) – jinak by bylo nejaké VPŽ. Hezkou neděli!
Myslím, že lepší než hokaidó, která je moučná, by byla máslová, nebo oříšková dýně.Mám tady takové oranžové (nejdřív jsou brčálově zelené, potom jdou do oranžové), někdo je označuje jako mexické, tak to zkusím z ní.
Proto je to mezi experimenty … 🙂
V receptu je psána dýně bez určení druhu. Já měla hokaido. Kdo vyzkouší víc druhů, může poradit, co je nejchutnější 😉
Tak já ráda zkusím z té hokajdice. Díky Květo.
Taky mám na něj chuť . S tím citronem bude fajn pikantní .
A co jsi nám to tam zatajila ? Panna cottu? Nebo nějaký vařený karamelový krém ?
Tedy Věruš, ty máš postřeh!… Vařila jsem karamelový pudink a dala trochu do silikonových formiček na muffinky. Na stůl šel talíř se třema bábovičkama 😉.
Nepsala jsem to , protože prvotní je ten kompot, se kterým každý naloží dle svého uvážení.
tak převrácenej košícek jsem viděla, ale nad funkcí jsem přemýšlela, než jsem si to přečetla..já myslela, že tam je ten papírovej, a pod ním něco schovanýho… napadlo mne i mejdlo-jako, že jde udělat i dýňové (promiň, už mi hrabe) a k němu, že tam je pro design, to dýňový zátiší (tak se máte čemu dneska smát)
Nejsme moc kompotoví, ale vypadá to skvěle a navíc s bábovičkou pudinku je to skvělý nápad.