500 g loupané pohanky
300 g brambor
2 cibule
5 stroužků česneku
špek nebo vařené uzené maso
sůl
pepř
majoránka
sádlo
Brambory a pohanku uvaříme zvlášť v osolené vodě – pohanku natolik, až začne připomínat kaši, ale nerozvařit.
Na sádle opečeme cibulku se špekem nebo na kousky nakrájeným uzeným masem. Brambory trochu rozšťoucháme a smícháme s pohankou. Přidáme rozdrcený česnek a opečenou cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše důkladně promícháme.
Kontrabáš můžeme zapéct – pekáček vymažte sádlem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a v troubě předehřáté na 180° pečte asi 20 minut, až povrch zrůžoví.
Recept poslala Sharka
To bude dorotka! Já se špekem a dělit se nubudu!!
je to dobré,jednoduché a jedlé..jen pohanka při vaření voní jako spálený eletrický kabely a tu vůni hodně lidí nedává, v jídle to cítit není….pohanka má hodně rutinu a to je dobrý na cévy…
Znám, a jak píšu, n e d ě l í m se! Takže ponzanamky, že mám pustit digestoř, otevřít okno…ingeneuruju!!
Já právě tu pohanku moc nemusím, ale toto vypadá tak lákavě 😋😋
Na tuto ňamku se chystám a moc se těším.
Šárko je lepší koupit pohanku loupanou mechanicky ne pomocí vysoké teploty.Je prý světlejší a nemá ten čuch divnej.Vyčetl jsem někde;•)
kupuju, co zrovna mají…vařím v polňačce, tam to nevadí 😀 a doma, to kočky přežijou….
Pohanku mám moc ráda, pašuju ji do zeleninových polévek nebo si ji jen tak uvařím a omastím. Tohle jsem ještě nejedla, bude :-)), díky
dej tak poloviční dávku Věrko..nebo to budeš konzumovat tejden….
Já taky hodně používám pohanku. A ty vločky si dám i do jogurtu. Jinak jako Věrka do zeleninovych polévek.
Prima recept, zase bude pohanka na jiný způsob. Doteď jsme ji vařili podobně, jako rizoto, na cibulce a místo rýže pohanka.
Kontrabáš je veliká dobrota. 👍
Vypadá to velice jedle, ale na obrázku asi zapečené nebude, nebo se mi to zdá? Loupanou pohanku mám, tak vyzkouším. 🙂
ne, nezapíkala jsem…hlavně před zapečením to chce pokapat sádlem, protože jinak to bude vysušený
Toto jídlo mi bylo utajeno. Vypadá lákavě, pohanky i brambor dost , brzy vyzkoušíme 😋😷
fakt to neznáš?
Taky jsem to neznala. To bude dobrota.
tak já přidám úplně primitivní recept na pohanku: když přijde voda v hrnci do varu, nasypu pohanku a vypnu, na elektrice se to ještě tak 3 minutky vaří. Pak to šoupnu jako rýži do peřin (20 min) a je hotová. A úplně nejprimitivnější je přidat prolisovaný česnek a žervé s kapií. Mně to chutná…
Já jsem vmichala do uvařené ( ale stále ještě se vařící ) černé čočky kelímek žervé s pažitkou ( ale proč ne s kapií) . A super polévka . Taková navinulá chuť . Bezvadná. Tak věřím , že je to chutné