(1958) Valašský kontrabáš

500 g loupané pohanky
300 g brambor
2 cibule
5 stroužků česneku
špek nebo  vařené uzené maso
sůl
pepř
majoránka
sádlo

Brambory a pohanku uvaříme zvlášť v osolené vodě – pohanku natolik, až začne připomínat kaši, ale nerozvařit.

Na  sádle opečeme cibulku se špekem nebo na kousky nakrájeným uzeným masem. Brambory trochu rozšťoucháme a smícháme s pohankou. Přidáme rozdrcený česnek a opečenou cibulku. Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše důkladně promícháme.

Kontrabáš můžeme zapéct – pekáček vymažte sádlem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a v troubě předehřáté na 180° pečte asi 20 minut, až povrch zrůžoví.

Recept poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (1958) Valašský kontrabáš

  1. lakysa22 napsal:

    To bude dorotka! Já se špekem a dělit se nubudu!!

  2. jarybarka napsal:

    Na tuto ňamku se chystám a moc se těším.
    Šárko je lepší koupit pohanku loupanou mechanicky ne pomocí vysoké teploty.Je prý světlejší a nemá ten čuch divnej.Vyčetl jsem někde;•)

  3. Vera M. napsal:

    Pohanku mám moc ráda, pašuju ji do zeleninových polévek nebo si ji jen tak uvařím a omastím. Tohle jsem ještě nejedla, bude :-)), díky

  4. Francizska napsal:

    Já taky hodně používám pohanku. A ty vločky si dám i do jogurtu. Jinak jako Věrka do zeleninovych polévek.

  5. Imelda napsal:

    Prima recept, zase bude pohanka na jiný způsob. Doteď jsme ji vařili podobně, jako rizoto, na cibulce a místo rýže pohanka.

  6. a.rena napsal:

    Kontrabáš je veliká dobrota. 👍

  7. Jiřina napsal:

    Vypadá to velice jedle, ale na obrázku asi zapečené nebude, nebo se mi to zdá? Loupanou pohanku mám, tak vyzkouším. 🙂

  8. kvetula.v napsal:

    Toto jídlo mi bylo utajeno. Vypadá lákavě, pohanky i brambor dost , brzy vyzkoušíme 😋😷

  9. Cinda napsal:

    tak já přidám úplně primitivní recept na pohanku: když přijde voda v hrnci do varu, nasypu pohanku a vypnu, na elektrice se to ještě tak 3 minutky vaří. Pak to šoupnu jako rýži do peřin (20 min) a je hotová. A úplně nejprimitivnější je přidat prolisovaný česnek a žervé s kapií. Mně to chutná…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..