300 g mleté drůbeží maso
hrst strouhanky
hrst Zanetti Formaggio per pasta
sůl (ne moc)
pepř
vajíčko
hrst sekané petrželky
Na omáčku
20 g másla
20 g hladké mouky
500 ml mléka
strouhané sýry (100 g eidamu, 50 g čedaru a 10 g parmazánu je ideální poměr)
1-2 špetky soli
(muškátový ořech)
Maso a ostatní ingredience pečlivě promíchejte, vytvořte malé kuličky a na malém množství tuku (mírně podlité) uduste – nesmažit.
V kastrůlku rozpusťte máslo. Přisypte mouku a hned začněte pečlivě míchat, aby se vznikající jíška nepřipálila – ideálně metličkou. Nenechte jíšku ani zezlátnout, natož zhnědnout, takže asi minutu, než to přestane pěnit Přilijte třetinu mléka a prošlehejte. Když tekutina zhoustne na kaši, přilijte další třetinu, zase rozmíchejte a nechte zhoustnout. Nakonec dolijte zbytek mléka, nepatrně osolte, přiveďte k velmi mírnému varu a nechte 10-15 minut lehounce pobublávat. Co chvíli promíchejte, bešamel se velice rychle připaluje.
V mezidobí si nastrouhejte sýry a uvařte těstoviny – v receptu jsou použité linguine.
Když je bešamel uvařený, začněte do něj po hrstech přidávat sýr. Každou dávku pečlivě rozmíchejte metličkou, až se rozpustí, a kontrolujte chuť i hustotu omáčky. Možná bude stačit sýru méně, možná budete chtít přidat – to záleží na vás. Nakonec omáčku dosolte podle chuti a slanosti sýrů. Můžete přistrouhnout maličko muškátového oříšku.
A detail – nedávám strouhanku, ale rozmixovaný jeden až dva krajíčky toustového chleba. Haderach
Vypadá to jako porce pro dřevorubce, ale není – linguine byly na talíři jako „hnízdo“ a omáčka uprostřed, bohužel se mi to trochu hnulo 🙁
Bomba! Myslím jako chuťová. A dostavil se Pavlovův reflex, neměl ani zpoždění. 😃
To vypadá velice jedle. Taková jídla miluju, co nejdřív udělám.
ani ty kuličky bych k tomu nepotřebovala, jen linguine a omajdu….mňam!
Jojojo! Omčáčku s tím mrcáskovým oříškem…kulićky netřeba!
Mrcáskovej oříšek vysoce hodnotím a tobě se milostivě povoluje udělat ty kuličky z nějakýho neopeřence, kdyby se ti přece jen zachtělo…
A já zase preposilam do D , oni by těstoviny jedli klidně denně . Takže tohle určitě 😎😋
Ta příprava omáčky je popsána úžasně a jak se tam sype po hrstech sýr – opravdu nevím komu se nesbíhají sliny – mně tedy velice. Tak jsem spolkla nějaký vitamín a je po obědě. Helenko Ty jsi hotová spisovatelka. 🙂
Taky jsem si všimla – stačí si to přečíst, a jsem po obědě…
Tak „Zanetti Formaggio per pasta“ jsem si musela vygůglit.
Ale jinak musím napsat, že snad ještě změním jídelníček na dnešní véču, sice nemám kuřecí mletinu, jen vepře, ale i tak by to mohlo být vynikající.
Já bych se taky spokojila s omáčkou. Mňam.
Helenko, palec nahoru.
Dekujuuuu
Já bych si k tomu s dovolením dala nějaké ňoky. To by taky šlo ne?
Šlo.
Tak tohle je přímo sýrový koncert v provedení virtuosa. 😍
U nás byla sýrová omáčka s nočkama předevčírem, ale rozhodně ne tak vymazlená (a bez kuliček…) . Tak příště s masíčkem a nějakejma špagátama nebo jazykama, aby šlo hnízdečko vytvořit. Ono to totiž už od pohledu vypadá lákavě 😋😷