(1960) Drůbeží kuličky s bešamelovou sýrovou omáčkou

300 g mleté drůbeží maso
hrst strouhanky
hrst Zanetti Formaggio per pasta
sůl (ne moc)
pepř
vajíčko
hrst sekané petrželky

Na omáčku
20 g másla
20 g hladké mouky
500 ml mléka
strouhané sýry (100 g eidamu, 50 g čedaru a 10 g parmazánu je ideální poměr)
1-2 špetky soli
(muškátový ořech)

Maso a ostatní ingredience pečlivě promíchejte, vytvořte  malé kuličky a na malém množství tuku (mírně podlité)  uduste – nesmažit.

V kastrůlku rozpusťte máslo. Přisypte mouku  a hned začněte pečlivě míchat, aby se vznikající jíška nepřipálila  – ideálně metličkou. Nenechte jíšku ani zezlátnout, natož zhnědnout,  takže asi minutu, než to přestane pěnit Přilijte třetinu mléka a prošlehejte. Když tekutina  zhoustne na kaši, přilijte další třetinu, zase rozmíchejte a nechte zhoustnout. Nakonec dolijte zbytek mléka, nepatrně osolte, přiveďte k velmi mírnému varu a nechte 10-15 minut lehounce pobublávat. Co chvíli promíchejte, bešamel se velice rychle připaluje.

V mezidobí si nastrouhejte sýry a uvařte těstoviny – v receptu jsou použité linguine.

Když  je bešamel uvařený, začněte do něj po hrstech přidávat sýr. Každou dávku pečlivě rozmíchejte metličkou, až se rozpustí, a kontrolujte chuť i hustotu omáčky. Možná bude stačit sýru méně, možná budete chtít přidat – to záleží na vás. Nakonec omáčku dosolte podle chuti a slanosti sýrů. Můžete přistrouhnout maličko muškátového oříšku.

A detail – nedávám strouhanku, ale rozmixovaný jeden až dva krajíčky toustového chleba. Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (1960) Drůbeží kuličky s bešamelovou sýrovou omáčkou

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Vypadá to jako porce pro dřevorubce, ale není – linguine byly na talíři jako „hnízdo“ a omáčka uprostřed, bohužel se mi to trochu hnulo 🙁

  2. a.rena napsal:

    Bomba! Myslím jako chuťová. A dostavil se Pavlovův reflex, neměl ani zpoždění. 😃

  3. Imelda napsal:

    To vypadá velice jedle. Taková jídla miluju, co nejdřív udělám.

  4. sharka.68 napsal:

    ani ty kuličky bych k tomu nepotřebovala, jen linguine a omajdu….mňam!

  5. Vera M. napsal:

    A já zase preposilam do D , oni by těstoviny jedli klidně denně . Takže tohle určitě 😎😋

  6. Jiřina napsal:

    Ta příprava omáčky je popsána úžasně a jak se tam sype po hrstech sýr – opravdu nevím komu se nesbíhají sliny – mně tedy velice. Tak jsem spolkla nějaký vitamín a je po obědě. Helenko Ty jsi hotová spisovatelka. 🙂

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak „Zanetti Formaggio per pasta“ jsem si musela vygůglit.
    Ale jinak musím napsat, že snad ještě změním jídelníček na dnešní véču, sice nemám kuřecí mletinu, jen vepře, ale i tak by to mohlo být vynikající.

  8. Francizska napsal:

    Já bych se taky spokojila s omáčkou. Mňam.

  9. kvetula.v napsal:

    Tak tohle je přímo sýrový koncert v provedení virtuosa. 😍
    U nás byla sýrová omáčka s nočkama předevčírem, ale rozhodně ne tak vymazlená (a bez kuliček…) . Tak příště s masíčkem a nějakejma špagátama nebo jazykama, aby šlo hnízdečko vytvořit. Ono to totiž už od pohledu vypadá lákavě 😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..