špagetová dýně
vejce
cibule / jarní cibulka
koření dle chuti
Dýni rozkrojíme podélně napůl, vybereme semínka a obě poloviny dáme na plech vyložený pečícím papírem, řeznou stranou nahoru. Dužinu mázneme trochou oleje, osolíme. Při 180 ° se bude péct cca hodinu, je třeba vyzkoušet vidličkou, jestli už pouští vlákna.
Fígl na nerozpadající se placky je v tom dýni upéct, vyškrabat z ní „špagety“ a pak VYMAČKAT. Pak teprve přidáme koření, vejce (žloutek a prošlehaný bílek), nakrájenou cibuli (tu je lepší vymačkat už nakrájenou spolu s dýní) a jarní cibulku. Žádná mouka, solamyl, nic. Pečeme v troubě (stačí péct tak 12-15 minut po každé straně) a podáváme se sýrem Cottage, zakysankou nebo oblíbeným dipem. Na poslední dvě minuty pečení můžeme povrch placiček posypat strouhaným sýrem – zde Gouda.
Recept poslala Cinda
Ta moje sestra milená, co to sem poslala, je číslo. Jen upřesnění, placička pak stačí péct tak 12-15 minut po každé straně. na rozdíl od předchozích pokusů o placky čímkoli zahuštěné se to ale krásně bez odporu obrací.
A sakryš – Lakysa nečte…😟 a Helenka je geniální…to moje zapomenutí tam krásně zakompotovala😁👍
Doplním do receptu, aby nebylo třeba lovit v komentech.
To jen to vejce a ničím nezahustíme? Zajímavé.
Omlouvám se, moc často sem nechodím. Ano, jen scezené, fakt to funguje, až mne to překvapilo.
Chybí mi tam sůl, pokud je obsažena v koření (grilovací ap.) pak ano, ale jinak by tam měla být.
Navrch Gouda, k tomu Cottage .. tak jasně, ale upřímně řečeno, já spoustu věcí taky při vaření nesolím, až na talíři. Krom toho tam sůl je – v návodu, jak upéct dýni. „Dužinu mázneme trochou oleje, osolíme.“
Moje dcera taky solí až na talíři a už tu bylo řečeno , abychom některé věci ( které mohou řídnout ) raději solili až posléze .
Jen poznámka : miluju cottage a už jsem dlouho neměla a spagetovku jsem nikdy neměla . Díky za přesný postup
Přesně, psáno to tam je, dokonce Gouda je slaná víc než dost. A každý má jinou chuť, tak si to může dosolit na talíři, ne?
Já solím taky málo, tady bych vůbec, ale samsozřejmě záleží na každém..
Tohle je ta správná zdravá strava – žádné smažení… 👍 . Jelikož pro dva nebude placiček na plný plech (i když pochybuju, že plný plech by se jich nesnědl) , přihodím bramborové dukátky. I nádobí ušetřím 😉😁😷
Špagetovku mi ještě nikdo nedaroval, asi je to drahé zboží, tak nevyzkouším …. ale musí to být vynikající 👍👍👍👍
No nevím, já předloni kupovala v akci – měli i máslovou i špagetovou á 20,- Kč kus… zkusím letos zase pohlídat. Kupovala jsem ze zvědavosti a byla mile překvapena – ty špagetky se mi moc líbily a když jsem do rozpůlené a semínek zbavené dala masovou směs, spolu upekla (trvalo to dýl, než jen prázdná půlka) , měla jsem jídlo „z jednoho hrnce “ a ani hrnec nebyl třeba špinit 😋
Já to myslela tak, že se o ní nikdo nechce dělit, tím mi jí nedávají …. ale Ty jsi to pochopila, že? 😉
Tak mně je to jasné. Proto Tě navádím, aby jsi jednu zakoupila, udělala a „předhodila davu“ . Zachutná jim a hned budou nosit 😉😋
Poslouchej, já předhazuji davu to, co je ….. mají smolíka, kupovat nebudu …. i když, vypadá to lákavě, to je fakt 😋😋😋
Talířek krásný, pěkně naservírované – já bych mohla i bez brambor, jen tak, ale Cottage a zakysanka, to bude dobrota. Špagetovou dýni nemám, zato se mi na zahradě urodily 4 veliké kyje/ tak 60 cm/ krásně vyzrálé. Postupně je snad nějak zpracuji, ale nevím, kde je uskladnit. Špajz je naditý k prasknutí, sklep nemáme. Kdyby byl někdo od Brna, ráda je daruji.