(1973) Kdoulový rosol

kdoule
voda
cukr

Kdoule očistíme od chloupků a i se slupkou odkrajujeme plátky až na tvrdý jádřinec. Odvážíme, zalijeme stejným množstvím vody (na 1 kg kdoulí 1 l vody) a vaříme 20 minut do změknutí. Šťávu přecedíme přes plátno. Odměříme přecezenou šťávu, přivedeme ji k varu a postupně přidáme cukr (na 1 litr  300 g).  Vaříme zvolna několik hodin, dokud nezrosolovatí a nezčervená. Plníme do čistých skleniček a otočíme dnem vzhůru.

Podle receptu Václava Větvičky a Kuchařky ze Svatojánu, jsou naprosto identické 🙂
A poznatky: vaří se to opravdu dlouho a „ztráty“ jsou obrovské – z 2,4 kg šťávy jsou 4 skleničky rosolu, doba varu přes 3 hodiny.  Barvu to mění velice pomalu, červená byla asi poslední půl hodiny.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1973) Kdoulový rosol

  1. Francizska napsal:

    Má to parádní barvu. Nádhera

  2. Imelda napsal:

    Před pár lety mi známá nabízela kdoule. Tenkrát jsem nevěděla co s nimi. Teď už bych věděla. Príma recept.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vypadá to moc hezky, jen mám dotaz, k čemu se dá použít?

  4. sharka.68 napsal:

    Je to skvely ke krutě a ke kureti..pecenym…jen tak v soli…

  5. kvetula.v napsal:

    Já mám zkušenost jen s marmeládou a kompotem, ale jsem strašně zvědavá na tu změnu barvy, takže jdu do toho – už překapávám.
    Dotaz – co když dám míň cukru, aby to tedy nebylo tak sladké? 🤔

    • bozena.fialova napsal:

      Myslím, že to nemůže vadit, já množství cukru dodržuju, ale před koncem varu přidávám tak půl lžičky kyseliny citronové. Kdoule mají ale tolik pektinu, že by to mělo zrosolovatět i s menším množstvím. Hlavně to chce opravdu dlouhý pomalý var, jak píše Haderach, a tu šťávu hodně zredukovat.

      • kvetula.v napsal:

        Dobrá rada Boženko. Cukru jsem ubrala, kyselinu přidala – po troškách podle chutě a na linecké to bude přímo skvosté . Vrchovatou lžíce ztuhlého rosolu, co v hrnci zbyl, jsem nestihla nikam uložit. Zmizel dřív, než mohl být do jogurtu, nebo jinam , vmíchán. Že prej byly v kuchyni myši 🤦‍♀️

  6. Francizska napsal:

    Já dávám do marmelad vždy méně cukru.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..