1kg vepřového (plecko, krkovice)
1 středně silný pórek
1 cibule
60 g čerstvého zázvoru (sušený ubere na chuti)
1 lžička sušeného česneku (4 stroužky čerstvého)
sůl
lžička kurkumy
špetka chilli (nemusí být)
Pór, cibuli, zázvor a česnek rozmixujeme a smícháme s kořením – v případě potřeby šplouchnout trošku vody . Vepřové nakrájíme na větší kostky, osolíme , promícháme s rozmixovanou směsí, dáme do pekáčku. Pečeme nejprve přiklopené – maso i zelenina pustí šťávu a dusí se – ke konci odklopíme a dopékáme. V případě potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, aby se zelenina nevysušila a zůstalo trochu sosu.
Podáváme s rýží, bramborem, chlebem.
Recept poslala Květoslava: „V původním receptu se maso dusí na kamnech, mně se osvědčilo pečení – nemusí se tolik hlídat, míchat… V remosce je to úplně bez práce. Za 1,5 hod bez jakéhokoliv zásahu hotovo. Chilli jsem nedávala, zázvor dodal patřičnou štiplavost. Uleželé je ještě pikantnější 😋.“
Omlouvám se za zpoždění, dřív to nešlo.
Technické problémy s compem … a z mobilu to nejde, pardon.
Ty joooo, jednoduché, rychlé, téměř bezpracné a nádherně vypadající jídlo. Díky 👍👍👍
Juuu! Květko, ty jdi vařit do Alkrónu, fakt. Děckám se to asi líbit nebude (dostanou něco jiného), ale nám dospělákům jooo, nejvíc zeťovi. 👍
tak na remosku jsem se chtěla zeptat a jupí, je to tam….já znám hovězí na zázvoru, ale je si to vlastně hodně podobné….díky..až nebude platit ten pitomej nápad s 15m2 na člověka (v MHD to nevadí, že se lidi hečmaj) v krámech, tak jdu do toho!
Jamkile se ohlásí nějaká větší návštěva (víc, než jeden), tak si spravím pověst pokaženou tím tvrdým ořechem…
Moc pěkný recept. A že samých dobrých věci. Suroviny mám, super.
Miluju zázvor a remosku máááám, fajn recept
Ono to původně mělo být z vepřové kýty, ale to jsem zavrhla a radši použila šťavňatejší část 🐷. Krkovice byla hodně libová, zázvor mám v mrazáku celoročně.
Ty jsi šikovná. Jak ho tam uskladnujes? To neznám.
Když potkám hezký, nevysušený zázvor za slušnou cenu, koupím kus, nejlépe se štíhlejšími oddenky. Doma pokrájím na kousky jaké tak asi zpracovávám (různé délky) , každý kousek jednotlivě hezky zabalím do potravinové folie, všecky dám do pytlíku vhodného na mražení a strčím do mrazáku. Pak si jednotlivé kousky odebírám dle potřeby. Oškrábat a nastrouhat jde i zmražený, nečekám až rozmrzne. Jasně že nejlepší je když je čerstvý, ale to bych musela vždycky honem shánět. Takhle je pořád po ruce.
Děkuji.
Na to samé jsem se chtěla zeptat 😁
Vždycky nějaký zázvor doma mám, ale časem se seschne. Ten mrazák je výborný nápad.
Super recept. Já dělám podobný z hovězího krku, špekované a ten krk nechám v celku, zázvor jako vy. dusím v papiňáku a dopékám v troubě. Aby bylo dost “ sosíku podlévám vývarem. Je to dobré i s brambor. knedlem. Vařím to pro velkou “ sestavu “ , 11 -12 lidiček , podle toho jak se sejdou.
Na zázvoru dělám vepřové i hovězí, ale čerstvý zázvor mně dráždí žaludek, tak vždycky se sušeným. A nikdy mě nenapadlo přidat pórek a kurkumu a všechno umixovat. Při nejbližší příležitosti vyzkouším, vypadá to velice jedle. Díky za recept.
Jídla s tímhle kořením máme rádi, prima recept.