(1977) Pečený bažant VPŽ

1 bažant
15 – 20 dkg nakrájené prorostlé slaniny
l středně velká cibule
máslo
sůl
2 – 3 bobkové listy
čerstvě namletý pepř
asi 4 rozdrcené jalovčinky
velká špetka tymiánu
1 lžička zeleného pepře
silnější bílá nit nebo potravinářský provázek

Sůl dobře promísíme s mletým pepřem, tymiánem a jalovčinkami a odleželého očištěného bažanta touto směsí nasolíme zevně i zevnitř. Celéhom zabalíme do slabších plátků slaniny a ovážeme nití nebo provázkem. Do pekáče dáme drobně nakrájenou cibuli, zelený pepř a bobkobé listy, na to vložíme bažanta, podlijeme vařící vodou, přidáme kousek másla a pod poklicí zvolna pečeme do měkka za občasného podlévaní vodou a přelévání vypečenou šťávou. Pak sejmeme poklici, zvýšíme teplotu a bažanta ošlehneme do červena. Vyjmeme ho, odstraníme provázek, ze šťávy odstraníme bobkové listy, a zjemníme plátkem másla. Bažanta naporcujeme, přelijeme šťávou a podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Na PŽ vložila Živá voda 26. listopadu 2015, zachránila Imelda.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (1977) Pečený bažant VPŽ

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Takto, maso z bažanta je vynikající maso a recept vypadá úžasně, hned bych si dala.
    Jen vzpomínka z dětství mi v tom brání ……. plivání broků na talíř, jen to zvonilo 🤦‍♀️🤣🤣 Mno, třeba ten kupovaný bude bez broků

  2. kvetula.v napsal:

    Sice vím, kde z bažantnice do pole utíkají, ale lovit je nebudu. Dobře střeleného ( broky jen v hlavě) těžko od někoho dostanu , Makro v dosahu nemám. Ale recept je moc lákavý, takže jsem se usnesla, že zkusím reinkarnovat kuřecí stehýnka 😋😷

  3. Vera M. napsal:

    Ten recept je na 100% výborný . Taky jsme pekli bažanty a zhruba takto . Hodně obalit slaninou a to tady je 👌

  4. bozena.fialova napsal:

    Moc pěkný recept, děkuju Imeldě, že ho zachránila před studnou zapomnění. :-))
    A přidám jeden tip – dovnitř bažanta je dobré vložit na půlky nebo čtvrtky rozkrojené jablíčko zbavené jádřince.

  5. a.rena napsal:

    Bažanta jsem neměla ani nepamatuju. Ale když býval, špikoval se a pekl na cibuli. Když nebyl dobře střelený, byla polévka. A tu jsem milovala. Je to asi pět let, kdy k nám na zahradu nedopatřením vletěl bažant. Už neodletěl, neměl šanci. Dva psi si ho nedali vzít. Tak měli večeři oni. Docela jsem jim záviděla.

  6. sharka.68 napsal:

    mě jich je vždycky líto, ale když už to v makru koupím, tak je to maso..jak to nemá obleček, je to OK….
    umím to oškubat,vyvrhnout…ale celou dobu se tomu omlouvám, že jsme lidi pažraví…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..