Jeden z druhů Petra Zemana – pekl podle tohoto receptu:
360 g hladké mouky
300 g másla
130 g cukru moučky
150 g mletého kokosu
1 vejce
máslo
marmeláda a čokoláda na vaření
Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a kokosem. Přidáme vejce a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme těsto, které postupně protlačíme masovým mlýnkem s nástavcem podle vlastního výběru – můžeme například dělat tyčinky. Cukroví položíme na plech, vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut na 180°. Vychladlé cukroví slepíme marmeládou a konce namočíme v čokoládové polevě.
Pozn.: Kokosové bývá po upečení tvrdší, po rozležení krásně změkne. Proto pečeme raději s předstihem.
ve vší úctě k P.Zemanovi – tohle známe všichni, něco nového by nebylo???
Jak říkám skoro pokaždé, nejsi tu sama, chodí sem přes 2000 lidí denně, a nejsou to samé zkušené kuchařky. Já kdysi dávno, byla vděčná za každý recept, který se mi dostal pod ruku.
tak udělej anketu pro těch 2000 a více a zeptej se jich, kolik z nich po prokliku řeklo zklamaně – hmm, strojkový a odešli… 😉
Já nechci být zlá, ale tohle jem hňácala a mlela na mlejnku v 8 letech…mamka pohlídala troubu a pak jsem to máčela v čokoládě a ještě obalovala v mletejch ořechách nebo v kokosu. Taky se lepilo marmeládou a máčelo v čokoládě…
Šárko, návštěvník je něco jiného než přihlášený uživatel – do žádné ankety nemůže přispět nikdo, kdo přes Google hledá … eee … třeba Kdoulovou kůži (ano, když to napíšeš do vyhledavače, vyjede ti na 8. místě link na Bramboračku). A můžeš si ten recept přečíst, vytisknout, zkopírovat – ale jako nepřihlášená nemůžeš nic víc…
No nevím, kolik sem denně nakoukne z kdysi přihlášených a už dávno nepíšících, ale že by denně přišlo 1500 lidí přes nějaký vyhledávač?🤔
aha, to mi nedošlo..ale i tak, návštěvník bude zklamán..já taky čekala něco NĚCO..a ono ne..i kdyby teda strojkový, tak jiný… nebo rubriku- co pečeme na vánoce u nás doma.. rozumíš mi?
Tak to bych nebrblala….
Květo, hází to sem z vyhledavače i pátrače po jiných věcech 🙂
No ti pátrači z toho musejí být pěkně vykulení 😁😁
Já bych měla jen malou technickou. Nemusí se dělat na masovém mlýnku protože se prodává i lis na těsto s různými nastavci. To jen pro ty nové mladé a neznalé.
Hm, máš pravdu, ale bohužel, co jsem nevěděla, je to, že každé těsto se do toho dát nedá – upzozrnění u výrobku. Je tam recepis na těsto – nic moc. Takže zatím čeká f krabicoví..😟
No jasně je tam recept na základní těsto na maslove a kakaové sušenky. Ale do mlýnku na maso taky nedáš všechna těsta.
V krabicoví podle vzoru rákosí? 🤣
🤣🤣🤣🤣
Já jsem kdysi měla strojek na lisované cukroví. Vydržel mi asi 15 let. Poté jsem zakoupila nový, a vydržel, no hádejte….no ani ne jednu sezonu. Byl z hliníku a nedalo se na něm dělat ani to těsto, které bylo uvedeno v návodu.
Jen pro informaci: za posledních 5 měsíců nejvyšší návštěvnost přes 4500 lidí za den.
Chodí sem lidé z 10 operačních systémů a 10 vyhledavačů.
A nejhezčí hledaný výraz z poslední doby: Dršťková polévka z kostrče.
Jé, tak to je paráda. A který den to byl, prosím? Tedy s tou největší návštěvností? Co je nejvíc zaujalo?
Zaujal mě ten nápad Šárky , co pečeme u nás doma a zároveň to “slanoví”.
Ze svého okolí vím, ze letos málokterá žena chce péct cukroví … repertoár se snížil na vanilkové rohlíčky a Linecké … ani děti po cukroví už netouží … já vím , ze teď předkládám pesimistický názor, ale tak to prostě je.
Možná i proto , že si mladí hlídají “tajli”
Věruš, ono to bude u jaždého jinak..někdo od dětství sladké moc nemusí a někdo by se po něm utloukl jestě v důvhoifu..
Asi máš „nepečící okolí“, ptž u nás pečou všichni v domě…teda myslím curkoví…😁
🤣🤣🤣🤣🤣
Věruško , už několik let peču méně a méně druhů , “ neřádi “ jsou mlsní a nejvíc mne naštve když napeču a to ne jen cukroví a oni přijdou pro “ súšu . Za nás i za našich dětí to bylo trochu jinak , dneska mají všeho dóóóst a tak nějaké cukroví není zvláštnost.
Letos na poředu , rohlíčky, mandlové obloučky a brabantská kolečka. Šmytec.
Z mé zkušenosti vím, že největší zájem o cukroví je před vánoci, nejvíc krást přímo z upečeného plechu. O vánocích už zájem opadává.
Já musím něco spáchat. Ale pravděpodobně to budou právě sušenky různých tvarů a chutí linecké a vanilkove
rohlíčky. Nechtěla jsem musela jsem.😉 děti to milují a zatím jsou ve věku kdy taili neřeší,kromě toho jsou hodně akční.
Já taky nepeču. Udělám jen ty skotské sušenky. Ty se sní. Už jsem je sem dávala.
Taky dělám takové bez krémů, ten můj ty plněné krémem nerad a cukroví vydrží delší dobu, a dávám míň cukru.