(1994) Univerzální těsto

1/2 l hladké mouky
1 máslo (Hera)
250 ml šlehačky

Šlehačka i máslo by měly mít pokojovou teplotu, lépe se spojí.  Všechny ingredience dejte do mísy, máslo můžete pokrájet. Doslova uhňácejte těsto, udělejte z něj kouli a  nechte chvíli v lednici, ne moc dlouho, když příliš ztuhne, bude se při válení drobit.

Rozválejte na cca 3 mm silný plát, a buď vykrájejte, upečte (cca 15 minut v troubě předehřáté na 180°, prostě až kousky začnou červenat) a ještě horké obalte v moučkovém, skořicovém nebo vanilkovém  cukru.  Nebo udělejte slané tyčinky  –  nakrájejte těsto na kousky cca 5 cm dlouhé a 1,5 cm široké, na plechu (ideální je použít pečící papír) potřete rozšlehaným vejcem a posypte dle libosti (zde sůl + drcený kmín a to druhé je sůl na hranolky).

Z těsta se dá udělat i závin nebo třeba rohlíčky, plněné tvarohem nebo třeba sýrem a salámem (tady ale doporučuju vyválet víc na tenko).   Zkrátka univerzální těsto. Skvěle se s ním pracuje, je to jako modelína. Při pečení počítejte s tím, že se kousky trochu nafouknou.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (1994) Univerzální těsto

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Dobře Ty 👍👍👍 Kvalitní sýr na to by taky nemusel být špatný.

  2. lakysa22 napsal:

    Já je donesla na svatbu…slané, sypané jemně parpikou a zmizlo to první… (ne, že by toho bylo snad málo!)

  3. bozena.fialova napsal:

    Recept jsem si hned pro jistotu opsala, využiju ho nasladko i naslano. Díky moc.

  4. jarybarka napsal:

    Tak to je parádní recept.
    První budou určitě slané tyčky.

  5. Jana Macůrková napsal:

    V podstatě stejné těsto jsou Žabí huby (496) + lžičky octa, s malou obměnou mi poslala Jarka těsto jen s tím, že se tam přidají dva žloutky. Těch žabích hub jsem včera pekla skoro 100 (a bylo to z jedné dávky), zkusila jsem je udělat na slano, něco dám ještě příští týden, něco schovám na příští rok, i když se něco bude s mírnými obměnami opakovat

  6. Vera M. napsal:

    Koukám , ze vám to stravnici kradou pod rukama . Ale mate , holky, zkušenosti se skladováním ? Jak dlouho vydrží chuťově ok ?
    Já jsem hrozně mlsná a cítím i když je pečivo jen trošku žluklé.
    Tak díky za info ( a skladovat v teple nebudu , slibuji )

  7. kvetula.v napsal:

    No hezkýýýý 👍😋
    Výhodou je, že při jedné práci je sladké i slané zároveň , takže si každý může vybrat a i já si můžu vybrat, co z něj spáchám.
    Jen mám dotaz jako Věrka – pokud vlastním tělem zabráním okamžitému sežpapání, jakou by mělo trvanlivost beze změny chuti? (jak dlouho předem ho můžu upéct?) 🤔😷

  8. sharka.68 napsal:

    zmizne to do 20 minut a trojitá dávka…sypu kmínem nebo matlám horké česnekem s kapkou vody, dobré jsou potřené slaným vinagretem , rozmarýnová sůl je taky jedlá…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..