350 g hladké mouky
150 g žitné chlebové mouky
100 g brambor vařených ve slupce (nejlépe den předem)
75 g syrové dýně
1,5 lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 lžičky octa
2 lžíce oleje (klidně i jiný tuk dle zvyklostí)
265 g vody
1 lžička cukru
20 g čerstvého droždí
na potření slaná voda, na posyp semínka dle obliby
Ve vlažné vodě rozmícháme cukr, přidáme droždí a necháme vzejít.
Mezitím na jemném struhadle nastrouháme brambory a dýni, smícháme sypké přísady, vmícháme vše ostatní. Vymícháme těsto, které může mírně lepit, ale ne moc a necháme hodinu kynout.
Utvoříme kuličky (nebo jiné tvary) velikosti dle uvážení a necháme ještě chvíli dokynout. Mezitím nahřejeme troubu na 220°, umístíme do ní kastrůlek s vařící vodou a vložíme plech s bulkami potřenými slanou vodou a posypaný semínky. Po cca 10 minutách stáhneme teplotu na 180°. Pečeme do zlatova asi 20-30 minut. Teplota i čas jsou orientační, řídíme se znalostí trouby.
Recept poslala Květoslava: „Z uvedeného množství jsem udělala 8 bulek.“
Květulí, Ty jsi neuvě řitelná kuchatka! Neustále něco novýho…chtěla bych být Tvoje sousedka 😜 jen jestli by mi vrchní ochutnávač kousek nechal…
Když mi nějaká Lakysa posílá co chvíli odkazy na dobrůtky, které mě svádějí 😜
S ochutnávačem by jste se jistě dohodli – Ty bys mu upekla nějakou sladkost a on by Ti přenechal housku 😁
vypadaj moc dobře….a hlavně borovice, teda jedle…
Já tě, Květo, obdivuji. Jsi neuvěřitelná, pořád něco zkoušíš. Vypadá to skvěle, barva nádherná. Taky chci být sousedka.
To já bych si tě přímo dovezla domů. Dělala bych ti pomyšlení, zahrnula tě péčí a dárky a ty bys vyvařovala takové dobrůtky. Jen mám obavu, že bych se za chvíli neunesla. A tak tě jen chválím a chválím a chválím. A obdivuji, jak pořád něco zkoušíš. 😍👍
No nevím Renatko, to by asi neklaplo. Já už jsem zvyklé jen na malá množství a u vás je moc velké hejno hladových krků- to by furt měli málo 🤔
Jsem hrozná, ale vidím ty prasklinky a hned bych se do nich pustila. To samé dělám u chleba, to křupavé mi nejvíc chutná.
No nic, dýně není, tak si nechám zajít chuť, ale vypadají nádherně.
To by jste se asi s tím mým o prasklinky servali 😁
Taky už „živou“ dýni nemám 😕. V mrazáku jen pyré, tak když něco oranžové, bude to chleba – ten nám taky chutná 😋😷
A potom je to o tom, který z nás dvou by byl rychlejší 🤣🤣🤣🤣🤣
Zitra recept pozdeji.