(2022) Španělský tříkrálový věnec

125 g máslo
125 g cukr
3 dl mléko
kostka droždí
4 žloutky
hladká mouka (cca 0,5 kg)
1 mandarinka nebo pomeranč
mandle (mandlové lupínky)
kandované ovoce
Žloutky rozmícháme s cukrem a měkkým máslem, přidáme na drobno nadrobené droždí, a vlažné mléko. Necháme chvilku vyběhnout.
Poté vmícháváme postupně hladkou mouku, až těsto nelepí. Konzistence by měl být jako u vánočky. Vytvoříme bochánek, který necháme kynout, což trvá asi 1,5 – 2 hodiny, ale i déle.
Uprostřed vykynutého těsta rukou vytvoříme otvor. Vzhledem k tomu, že jsem měla strach, že se mi tento otvor při pečení sevře, vložila jsem do něj menší zavařovací sklenici. Tu jsem po upečení vyndala.
Věnec zdobíme třemi (tříkrálový) plátky pomeranče nebo mandarinky, půlkami nebo plátky mandlí a kandovaným ovocem  – já měla ananas a meruňky.
Pečeme asi 40 minut, až se věnec nelepí na špejli.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (2022) Španělský tříkrálový věnec

  1. Jana Macůrková napsal:

    Další recept bude až ve středu večer. Ráno se mi nechce vstávat.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    V Mexiku se to jmenuje Rosca de Reyes – většinou to není kulatý, spíš ovál nebo „kulatej obdélník“ a zapékají do toho figurky – Ježíška, Marii, zvířátka z Betléma…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..