Nevíte, co v zimě s květákem? Já to vím…
1 květák
2 lžíce oleje
kousek másla
2 kuřecí prsa
šalotka
2 stroužky česneku
60 g sušených rajčat – já měla Franz Josef krájená
250 ml šlehačky nebo smetany na vaření
(hrst čerstvého listového špenátu – nemusí být)
strouhaný parmazán
sůl a pepř
Květák rozeberte na maličké růžičky, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek rozdrťte, sušená rajčata, pokud nemáte krájená, nasekejte nadrobno, maso nakrájejte na nudličky.
Na trošce oleje ve vyšší nádobě s nepřilnavým dnem orestujte kuřecí nudličky, vyndejte z kastrolu a dejte stranou.
Do nádoby přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku. Přisypte česnek a nechte rozvonět – míchat! Přidejte sušená rajčata, zarestujte a vsypte připravený květák. Osolte, opepřete, zalijte smetanou a promíchejte.
Snižte teplotu, hrnec přikryjte a duste za občasného promíchání, dokud květák nezačne měknout. Přidejte opečené kuřecí maso, (listy špenátu) a parmazán. Zakryjte kastrol a nechte ještě chvíli prohřát. Nakonec podle chuti případně ještě osolte a opepřete.
Jako příloha se hodí linguine, omaštěné kouskem másla a prosypané parmazánem, špatné nejsou ani pečené brambory.
Pardon, ráno bude fofr.
Oceňuji , že dáváš do těstovin trošku másla. Je to úplně jiný level .
Květák milujeme určitě všichni a těšíme se 😋na nový recept
Ten spenat jsem tam nedala, ja listovy vcelku moc ne-e, ale bylo by to s nim hezky barevne.
Tak to vypadá dost dobře. Sice květák v omáčkách moc nee, ale v týhle je několik inkredencí, který mě dost uklidňujou a k výsledné chuti určitě kladně přispějou.
Helenko, tak toto bude moc dobré, poslední dobou bych parmazán dávala snad ke všemu. Jen aby květák byl dobrý, v zimě jsem ho kolikrát koupila a byl nahořklý.
tak to je i můj problém , mám z té nahořklé chuti obavy. Jinak tedy květák moc rádi a xx způsobů.
mám ráda květák. Jen ta kombinace květáku s rajčatama a těstovinama je nezvyklá – teda pro mne.. ale zvědavá na tu chuť jsem, ne že ne….já bych si k tomu dala na sucho opečenej toast nebo ty brambory…
Mám sejtenou zukšenost jako Jiřinka – květák nebyl nahořklý, byl hořký!! A to že hooodně! Druhý, zakloupený v jiném krámě – zktéž. Tak mám obavu, abych zas tak nedopidla 😟 ale uložím, až budou zdejší, tak kdyby nebyly dobré, nebude to tak bolet..
Taky se mi stalo že jsem koupila hořký. Doufám že to někdo připomene až bude květákový čas.
Vaše doslova „trpké“ zkušenosti mě mrzí, nikdy se mi nic podobného nestalo (já teda koupím karfiol max 2x za zimu, a to ještě když je „v akci“). Ale právě proto, že španělský skleníkový květák bývá poněkud chuti mdlé, zkusila jsem tento recept. Takže – Jarní Bárko – já ho opravdu dělala minulý týden a dala jsem ho sem schválně teď, protože tato úprava je vhodná pro květák, který nemá tu úplně pravou silnou květákovou chuť, což se tady ztratí.
Já na hořký natrefila víckrát. ALE mě to tak láká že ho koupím a uvařím.
Ono když to takhle zpracuješ, tak všelijaké pachutě dovozového to zničí. Já nikdy ten dovozový nedělám v trojobalu, nebo povařený s máslem a pod… Dřív jsem ho ani nekupovala, teď když je pěkný a cena příznivá, zapékám v troubě v sýrovém těstíčku (recept tu je) a podobně upravuju, takže i toto prubneme.
„Nevíte, co v zimě s květákem?“
Já vím, dnes byla jeho cena 110 Kč, tož jsem se rozhodla jim ho tam nechat. 🤦♀️
Ale mám mražený (dobrá hospodyňka se pozná podle toho, že se zásobí na zimní období) … takže můžu vyrobit.
Já dám ten špenát, myluju ho (to není hrubka, to je vášeň 🤣🤣🤣🤣).
Vypadá to skvěle, možná ani s brkaší to nebude špatné, což?
Za 110 bych ho nekoupila ani omylem, ja ho mela z Aberta za 35, byl jak krava, meli jsme nadvakrat veceri a jeste kybl poblifky.
Já ho tam viděla jenže jsem nekoupila beee.
Počkám na akci
Spis stouchany brambory, jo.
No jasně, šťouchačky, to mi nedošlo 👍👍👍👍
U nás spíš vařené, na pánvi opečené, ale zkusím i ty nudle a uvidíme, co zvítězí.
Neuvěříte , to tu ještě asi nebylo . Cuketa v Lidlu 99,90 . Oni se pomátli. To ani nemá cenu dovážet . Změkne jim a zhořkne 😭, povyhazují to …..
Obrovský čerstvý těžký řapíkatý celer 29. A možná se dováží ze stejné destinace 🤔
No …to je za kilo a jsou to ty malicky, co se jedi i se slupkou, ne? Albert je ma za 89, kupovala jsem dve a prisly asi na tri petky…
Ne, úplně normální cukety , spíše větší
No fuj!
nebyly BIO???
Tak to je přesně ono! Jsme oba milovníky květáku, ale právě kvůli všelijaké chuti toho dovozového, zkouším jeho netradiční úpravy, pokud natrefíme na zajímavou cenu. Škoda že jsem před Vánoci znákypovala poslední mražený. No nic – počíháme a určitě vyzkoušíme😋😷
Ha! že bych zkusila? Kus květáku ještě mám (akční z Kfl a není hořký). Chtěla jsem polévku, tak to možná přehodnotím. Uvidím, co na to můj muž. Polévku z pečeného má moc rád.