(2025) Krémový toskánský květák s kuřecím masem

Nevíte, co v zimě s květákem? Já to vím…

1 květák
2 lžíce oleje
kousek másla
2 kuřecí prsa
šalotka
2 stroužky česneku
60 g sušených rajčat – já měla Franz Josef krájená
250 ml šlehačky nebo smetany na vaření
(hrst čerstvého listového špenátu – nemusí být)
strouhaný parmazán
sůl a pepř

Květák rozeberte na maličké  růžičky, šalotku nakrájejte nadrobno, česnek rozdrťte, sušená rajčata, pokud nemáte krájená, nasekejte nadrobno, maso nakrájejte na nudličky.

Na trošce  oleje ve vyšší nádobě s nepřilnavým dnem orestujte kuřecí nudličky, vyndejte z kastrolu a dejte stranou.

Do nádoby přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a  nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku.  Přisypte česnek a nechte rozvonět – míchat! Přidejte sušená rajčata, zarestujte a vsypte  připravený květák. Osolte, opepřete, zalijte smetanou a promíchejte.

Snižte teplotu, hrnec přikryjte a duste za občasného promíchání, dokud květák nezačne měknout.  Přidejte opečené kuřecí maso, (listy špenátu) a parmazán. Zakryjte kastrol a nechte ještě chvíli prohřát. Nakonec podle chuti případně ještě osolte a opepřete.

Jako příloha se hodí linguine, omaštěné kouskem másla a prosypané parmazánem, špatné nejsou ani pečené brambory.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (2025) Krémový toskánský květák s kuřecím masem

  1. Vera M. napsal:

    Oceňuji , že dáváš do těstovin trošku másla. Je to úplně jiný level .
    Květák milujeme určitě všichni a těšíme se 😋na nový recept

  2. BOYE napsal:

    Tak to vypadá dost dobře. Sice květák v omáčkách moc nee, ale v týhle je několik inkredencí, který mě dost uklidňujou a k výsledné chuti určitě kladně přispějou.

  3. Jiřina napsal:

    Helenko, tak toto bude moc dobré, poslední dobou bych parmazán dávala snad ke všemu. Jen aby květák byl dobrý, v zimě jsem ho kolikrát koupila a byl nahořklý.

  4. sharka.68 napsal:

    mám ráda květák. Jen ta kombinace květáku s rajčatama a těstovinama je nezvyklá – teda pro mne.. ale zvědavá na tu chuť jsem, ne že ne….já bych si k tomu dala na sucho opečenej toast nebo ty brambory…

  5. lakysa22 napsal:

    Mám sejtenou zukšenost jako Jiřinka – květák nebyl nahořklý, byl hořký!! A to že hooodně! Druhý, zakloupený v jiném krámě – zktéž. Tak mám obavu, abych zas tak nedopidla 😟 ale uložím, až budou zdejší, tak kdyby nebyly dobré, nebude to tak bolet..

  6. jarybarka napsal:

    Taky se mi stalo že jsem koupila hořký. Doufám že to někdo připomene až bude květákový čas.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Vaše doslova „trpké“ zkušenosti mě mrzí, nikdy se mi nic podobného nestalo (já teda koupím karfiol max 2x za zimu, a to ještě když je „v akci“). Ale právě proto, že španělský skleníkový květák bývá poněkud chuti mdlé, zkusila jsem tento recept. Takže – Jarní Bárko – já ho opravdu dělala minulý týden a dala jsem ho sem schválně teď, protože tato úprava je vhodná pro květák, který nemá tu úplně pravou silnou květákovou chuť, což se tady ztratí.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    „Nevíte, co v zimě s květákem?“
    Já vím, dnes byla jeho cena 110 Kč, tož jsem se rozhodla jim ho tam nechat. 🤦‍♀️
    Ale mám mražený (dobrá hospodyňka se pozná podle toho, že se zásobí na zimní období) … takže můžu vyrobit.
    Já dám ten špenát, myluju ho (to není hrubka, to je vášeň 🤣🤣🤣🤣).
    Vypadá to skvěle, možná ani s brkaší to nebude špatné, což?

  9. kvetula.v napsal:

    Tak to je přesně ono! Jsme oba milovníky květáku, ale právě kvůli všelijaké chuti toho dovozového, zkouším jeho netradiční úpravy, pokud natrefíme na zajímavou cenu. Škoda že jsem před Vánoci znákypovala poslední mražený. No nic – počíháme a určitě vyzkoušíme😋😷

  10. a.rena napsal:

    Ha! že bych zkusila? Kus květáku ještě mám (akční z Kfl a není hořký). Chtěla jsem polévku, tak to možná přehodnotím. Uvidím, co na to můj muž. Polévku z pečeného má moc rád.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..