(2027) Kachní žaludky ve smetanové omáčce

(prvorepublikový recept)

asi kilo mražených kachních žaludků
smetana 30%
mrkev
petržel
koření (bobkový list, nové koření, kurkuma, bílý pepř, muškátový květ)
máslová jíška

Žaludky opereme a dáme vařit s vavřínkem a novým kořením doměkka.
Uděláme jíšku, ale na rozpuštěné máslo napřed dáme trochu curcumy, bílého pepře a muškátového květu, teprve potom hladkou mouku, a prosmažíme. Vložíme pokrájenou zeleninu a začneme přilévat přecezený žaludkový vývar  – nezapomeneme, že ještě přibude smetana – takže ladíme tak, aby převažovala správná konzistence ne příliš hustého pudinku. V této fázi osolíme, následně pokrájíme žaludky a přidáme je do hrnce prohřát.  Když  to začne v hrnci bublat, vlijeme smetanu a provaříme. Doladíme chuť a vzhled, třeba i sekanou petrželovou natí.
Podáváme s vařenými bramborami nebo s nasucho opečenými toasty.

Recept poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2027) Kachní žaludky ve smetanové omáčce

  1. bozena.fialova napsal:

    Sharko, to je recept podle mého gusta. Ta kombinace do měkka uvařených žaludků, kořenové zeleniny, kořením provoněné jíšky a smetany bude skvělá. Díky.

  2. a.rena napsal:

    Já bych měla jenom strach, že ty žaludky nestihnu dotvořit – miluju je jen tak vařené (všechny drůbeží), a tak si asi budu muset zalepit hústa náplastí. U mě to vidím na rýžovou přílohu.

  3. kvetula.v napsal:

    To vypadá tak zajímavě, že musím prohlídnout mrazáky v Penny i Lidlu, jestli kachní seženu. Já po mražených nikdy nekoukala. Chlazené tu občas seženu kuřecí žaludky – myslím, že z těch to půjde taky. Jako přílohu k tomu vidím rejži, stejně jako Renata, takže majdy míň… Tedy pokud mne chlap nepřesvědčí, že by i nějaký knedl, nebo nok šel🤔 … 2 hodiny po obědě a už tu sliním, jak Pavlovův pes 😋😷

  4. BOYE napsal:

    Kuujnik, miluju drůbky a žaludky a srdce nejvíc! Já tedy v tomhle případě vynechávám kurkumu. Ale jak píšete, holky, výše, musim dávat majzla, abych to nepožrala ještě před dokončením. U nás doma se dělaly dvě varianty: Tahle se smetanou a pak zadělávané bez smetany. Co se týče přílohy, obojímu se odjakživa říkalo „drůbky v rejži“. Já si ve své domácnosti vyvinula ještě třetí variantu: Na jíšku, krom kořenovky dávám ještě další zeleninu (hrášek, kousek kapusty, kedlubnu…), přidám drůbky a hromadu žemlových knedlíčků, který jsou o trochu větší, než klasický polívkový. Hlavním kořením je muškát a nakonec hodim hrst petrtele. A to se jmenuje kuličková polívka. Většinou se jí tak přecpu, že bych se radši neviděla.

  5. Vera M. napsal:

    Uvařeno z kuřecích , přesto výborné. Měla jsem hodně řídkou omáčku a použila jsem zakysanou, ne úmyslně , bily pepř se mi tam vysyoal a to bylo !! Mňam , můžete závidět

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..