3,5 dkg másla rozdrobit do
14 dkg mouky přimíchat
30 dkg vařených prolisovaných brambor
na špičku nože prášek do pečiva
1 lžičku soli
2 žloutky
necelá 1/8 litru mléka
Zadělat těsto, vyválet sílu tak na malíček, vykrájet sklenkou koblížky a smažit na oleji nebo na sádle. Horké sypat parmezánem nebo ementálem. Na závěr se to dá na pár minut zapéct do trouby. Není to nutné, ale je to lepší a křupavější. Příloha hlávkový salát.
Na PŽ vložila Úsměvka 16.11. 2016, zachránila Imelda
Nojo, ty už jsem hodně dlouho nedělala. Díky za připomínku a Imeldě za záchranu 😘😘
Bramborové , mňam 😋
Olalááááá 👍 Nekynuté, nesladké, to je pro mne to pravé😋… budou, jářku budou a něco mi našeptává, že brzy😉😷
PS: dotaz – chuťově je rozdíl v teplých a studených?
Určitě je, teplé jsou lepší. Je to jako s každou bramborovou plackou.
Takže půldávka pro dva k véče? (aby mi tu neležel polomrtvej přežpapanej 🐻)😉
Když mu k tomu lupneš trochu masa, tak určitě 🤣🤣🤣🤣 Dělám si legrandu, ale spočítej si to, je toho 0,5 kg na plnou dávku.
Aaach! To musí být chuťová fantazie! Takže uloženo a použiju při nejbližší příležitosti.
Určitě to bude dobrota, ale já jsem mlsná, tak asi místo soli trochu cukru. 🙂
Brambory uvaří se předchozího dne. Druhého dne se nastrouhají; půl kg bramborů se promíchá s 8 žloutky, 6 lžicemi nejjemnější mouky, 2 polévkovými lžícemi cukru, troškou soli a ušlehaným sněhem z 8 vajec, načež se z toho upravuji známým způsobem koblihy, které se opékají na másle, vybírají dírkovanou sběračkou, kladou na bílý ssací papír a podávají cukrem posypané. Jeli poměr příprav jak nahoře uvedeno, přesně zachován, jsou znamenité.
Jiný způsob. Těsto se upraví z jednoho vejce trochy soli a pšeničné mouky dle potřeby a to tak, aby se nelepilo na ruce. Poté je vyválíme zcela tence a připravíme k němu nádivku takto: zpěníme 3 vejce a 5 dkg cukru, přidáme 1—2 lžíce mléka, půl kg předchozího dne uvařených a co nejjemněji nastrouhaných bramborů, 125 g přebraných, vypraných a znova osušených hrozinek. Těstíčko pomoci menši vinné sklenky vykrájíme na kobližkové koláčky, doprostřed dáme nádivku, přikryjeme druhým koláčkem, potřeme okraje rozkloktaným vejcem, zaokrouhlíme to opět skleničkou, aby dobře koblihy byly uzavřeny, načež je smažíme na másle. Posypané cukrem, k němuž bylo přidáno i trochu utlučené skořice podáváme.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Ta Imelda je stejně fajn…děkuju!!
Ty Úsměfčiny budou moc dobré, ty hvězdné asi ne, teď v zimě se mi nechce snášet vejce, a co se jedna nakvoká!!🐓🐔
Jé, nějak mi vypidlo, že ty hvězdné asi ne….nebudu zkoušet! Se omlouvám,dobré asi budou…
Já jsem s n aten recept vzpomněla, protože se už delší dobu přemlouvám, že je vyzkouším. A zrovna dneska Vlastik přivezl čerstvá vejce přímo od slepic ze statku.
Janičko děkuji, já vyzkouším ty nasladko. 🙂
Bramborové na slano to je nádherný recept Usměvko. Ukládám vyzkouším.Diky.
ty slané udělám, jak pojedu na Beaver….vypadá to výborně….jen jich bude muset bejt hromada…u placek pod 150 nejdu…