vývar z uzeného masa
fazole
bobkový list
máslo
hladká mouka
smetana/zakysaná smetana
(ocet)
Když nám zbude uzený vývar, namočíme večer fazole a během druhého dne spolu s 5 bobkovými listy uvaříme doměkka. Mezitím v uzeném vývaru povaříme trošku máslove jíšky. Pak obojí spojíme a dochutíme buď zakysanou smetanou nebo sladkou smetanou a jemně octem.
Recept poslala Věra M. a píše: „Vaří to z becoků.“ A já dodávám: masožrouti mohou přidat opečenou ostrou klobásu.
Haderach
Když uzený vývar, tak i trochu opečeného uzeného či slaninky by tam šlo.
Poblivka vypadá nádherně 👍👍
Jasné , že ano!! Já teď bojuju se žlučníkem , tak to je minimalistický recept .
A zpráva pro rybářku : dnes se opět pustím do kimči a už se na něj třesu 😎😍
Výborně já včera koupila zelí a jdu na něj takyyyyy
je fakt, že je na něj nejvyšší čas…chilli floky a rejžová mouka doma jsou, tak nakoupím zbytek….
Fazole mám namočené, budu ale dělat salát. Experiment s topinambury a čínským zelím.
.
Jani, tak to tedy obdivuji, jaké máš trávení, mně by to roztrhalo střeva.
Nic ve zlém.
Mně to nedělá skoro nic. Občas mívám trochu větry, ale bez bolení břicha a pod. Občas mne zelenina v kombinaci s luštěninamí prožene. Což občas není na škodu.
U nás když zbyde uzený vývar, tak je z něj polívka s hrubým strouháním (těsto na nudle hodně do tuha a na velkých slzách nastrouhat) – ta je jen pro mužskýho, který ji oblibuje. Já nějak ten uzený vývar nemusím, takže bych použila jiný druh vývaru a dokořenila , což si myslím, že by šlo 😋😷
Zajímavé , Květuš. V D vůbec nemají rádi uzený vývar = polívku a ani uzené maso . Což mi dost komplikovalo všechny svátky ( Vánoce , Velikonoce ). Vždycky přijeli a všichni varili uzene a já musela vařit něco jiného . Klídek . Jen to říkám . Oni nevímproč uzené NE
A to já zas uzené maso jo, jen ten vývar mi, nevím proč, odmala moc nejede. Tedy sním to, ne že ne, ale nepochutnám si, tak to klidně přenechám druhým 😉
a udělat z něj česnečku nebo v něm uvařit rejži a udělat rizito…?
U nás se používal uzený vývar na polévku s rýží a na zelňačku z kysaného zelí ta je úplně nej a na dršťkovku a na fazolačku. Vždycky se nechával kousek uzeného do polévek
U nás do uzeného vývaru kroupy!!
Já jsem odchovaná maďarskou kuchyní, u nás se fazolačka vaří trochu jinak: předem namočené fazole, ten uzený vývar může být, bobkáč, nové koření, přidat na sádlo oprsknout něco nastrouhané kořenovky, + cibulová jíška, ke konci na troše tuku opražit sladkou i pálivou papriku. Bez octa a bez smetany. Vím, je to trochu jiný recept, ale dobré to je…
Ale já teď řeším něco jiného, a může za to bramboračka, potažmo BoženkaF. V podstatě je to něco jako „myšlenkové pochody“, kdy se dostanete až někam úplně jinam…
Na začátku se mi zachtělo griliášových trubiček (jsem strašně mlsná), v diskusi úplně na konci je Boženčina poznámka o „kombajnu“ – a už to jelo:
trubičky nemám – objednat… ten kombajn by se taky hodil… a při courání na stránkách výrobce jsme objevila něco – co by se mi taky hodilo: odsávací zvon na zavařování. Na stará kolena jsem totiž zjistila, proč mi některé sklenice nechytnou – hlavou zamačkám víčka tak, že nemůže utéct přebytečný vzduch. No a ten zvon má vyvinout podtlak ve sklenici dokonalým odsátím vzduchu. Máte s tím některá nějaké zkušenosti?
Jé ja tam musela zpátky nakouknout co že to má Boženka za kombajn 🤣
A to co píšeš slyším prvně.
No já jsem to taky prvně i viděla… je u toho i video o zavařování (bylo to na Hobby naší doby) a koukala jsem na to jak žaba z kyšky, jak vlastně celej život zavařuju špatně (hlavou zamačkávám víckrát, minimálně dvakrát, šroubovací víčka dotahuju, co to jde v dobré víře, že to dělám dobře, a houby, všechno špatně… občas teda něco nechytlo, ale letos bych zaplakala, co mi všechno nechytlo a musela jsem to vyházet… škoda práce a surovin, přikládala jsem to špatnejm víčkům, ale prdlačky, Je to rukama 🙁
Bohuzel…pouzivam vyhradne sroubovaci sklenice.
Tak na to koukni, je to na zamačkávací i šroubovací! Zírám 👀 V životě jsem o tom neslyšela, ale moc mne to zaujalo. Krom velikého zvonu jsem našla i video s takovou menší ruční pumpou, co se používá na vakuování doz, ale ten nástavec na zavařování k tomu nee. Bylo by to skladnější.
Mám, teda jestli myslíme stejnou věc. Je to skvělá věc. Když mi nechytne víčko, ještě teplé párkrát zapumpuju a drží. Taky ho používám na různé zbytky. Když mi zůstane trochu něčeho, dám do šroubovací sklenice, zapumpuju a v ledničce drží do další spotřeby. Možností je spousta.
Díky, už jsem objednala. Asi je to ono, ve videu je v návodu cca
15 x zapumpovat a mělo by to chytnout. To lečo a směsi z cuket, co jsem vyházela, vem čert. Ale u masa by mě to mrzelo.
Co nechytlo, vydrželo nějaký čas v lednici, nezkazilo se, bylo vše snědeno. Ale je fakt, že tolik jako letos jsem toho v lednici nikdy neměla. Podezírala jsem ruce, ale budou to spíš víčka 🤔
Je to úplně jiny recept , ten také dělám , já jsem měla na mysli ten uzený vývar , bobkový list a smetanu . V jednoduchosti je krása . Jasně- pepř . Bez octu a bez Smetany je to opravdu úplně jiné . Ta navinulá chuť je pro mě mňam . A jak je mým zvykem – bez práce – koláče
Fazolová polévka z uzeného vývaru musí být moc dobrá, už jen ten vývar má výbornou chuť. Musím někdy vyzkoušet. Já většinou fazolovou polévku dělám ke smaženým vdolkům, tak nemám uzený vývar, ale jak píše Věruška – když zbyde. 🙂
Ještě prosím, co je to becok, ocásek? Jasně, ostrá klobáska tomu dodá pořádné grády.
Z luštěnin nejrozšířenější byly fazole na Śląsku Cieszyńskim. Velkoplodé strakaté fazole všeobecně zvané becoky.
Helenko děkuji, já myslela, že to jsou uzené ocásky. 🙂
My těmhe velkým barevným (nejčastěji hnědo fialovým) říkáme švábi.
Nevím, jestli se neošklíbnete, ale já si schovávám kůže ze špeku doma uzeného a pak přidám do polévky – čočkové, fazolové… Hezky to ovoní.
To dělavala babi a rozhodně se neošklíbnu. Skvělé využití.
Ani do bramboračky není kousek marný 😉
proč? dělám to taky….a pak ji vyndám, pokrájím na malinkaté proužečky, na trošce sádlá ji orestuju a ještě mi to jídlo ozdobí
Taky to tak dělám, zvláště když je špek doma uzený, nebo doma uzená krkovice, bůček a čočková, fazolová i bramboračka, je škoda kůže nevyužít. 🙂