(2939) Zavařujeme houby VZK 2319

a) krátce povařím v osolené vodě, tak max 5 minut
zchladím, přecedím a dám do sklenic (+trochu vody, tak 2 lžíce)
b) dusím ve vlastní šťávě s trochou soli – třeba václavky (to pro můj lepší pocit, že je
to konzervant) do požadovaného odpaření vody, po mírném zchladnutí šup do
sklenic

c) dusím na oleji (olivovém) opět do požadovaného zmenšení objemu, většinou tak
dělám žampiony do nudlí, a opět hup do sklenic
Ve všech 3 případech zavařím při 90 -100 tak půl hodiny až hodinu, nějak extra to nehlídám, nikdy to nemělo problém chytnout a nekazí se ani po několika letech.

Adela.adale

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2939) Zavařujeme houby VZK 2319

  1. kvetula.v napsal:

    Já tedy preferuji podušené houby (ad c) mrazit v sáčku naplacato. Pokud jsou v tenké vrstvě, nechá se odlomit požadovaný kousek např. do polévky, silnější vrstva se použije celá (smaženice a jiné houbové pokrmy). Jenže po zakoupení nové kombi lednice, která je venkovním rozměrem stejná, jako původní, ale má kvůli systému nenamrzání menší vnitřní prostor , docela zápasím s uložením všeho jako dřív. Pokud by měl být dostatečný přísun hub, jako loni, zkusím i takto udělat houby „bez příchutě“. Jen doufám, že do sezony nezapomenu, co jsem v březnu uložila 🤔😎

  2. bozena.fialova napsal:

    Houby zavařuji vydušené ve vlastní šťávě se špetkou soli podle bodu b), nenechávám zchladnout, rovnou je pěchuji do sklenic a zavařuji varem 1 hodinu. A souhlasím, vydrží i několik let bez jakékoliv újmy. A značnou část úlovků také suším, uložené bez přístupu vzduchu také vydrží několik sezón, které jsou na houby skoupé.
    Božínku, jak já už bych šla na houby! 🙂

  3. Vera M. napsal:

    Taky mrazím, ale ty povařené v mírně slané vodě. Dusit jsem ještě nezkusila. Nechám pořádně okapat a jsou super. Jako čerstvé . Myslím že na radu UT už dělám omajdu jak ze sušených , tak posléze přidám mražené . To je úplně 😉😋😋😋 .

  4. jarybarka napsal:

    Já hříbky mrazim jako Věrka povařené v malém množství vody a s tou je mrazim.Je to jednoporcovka na hrnec smetanové majdy
    Ostatní houby co tmavnou mrazim bez vody.
    Některé i suším a z těch dělám koření-drtím na prach a přidávám různě do jídla.
    Sušila jsem tak i bedly a to koření je jemné voňavé a moc dobré.
    Díky za připomenutí,zítra bude hříbková omáčka.

  5. BOYE napsal:

    No, já letos zaváhala. Když jsme byli na Šumavě, ještě nerostly. Když rostly, byla jsem jednou chciplá, jednou bylo hnusně a když to konečně klaplo, už bylo vysbirano. Tedy na okamžité přežrání to stačilo, ale skladové zásoby nula . Tak to honím žampióny a hlivou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..