skopová kýta
špek
česnek
tymián
pepř
sůl
Kýtu prošpikujeme špekem a česnekem, posypeme tymiánem, troškou pepře a soli, zakryjeme v nádobě na pečení a necháme přes noc v chladu odpočívat. Ráno podlijeme a dáme pomalu péct na 150° v přikryté nádobě (kontrolujeme po hodině) – jak začne maso vonět, je měkké a jde pěkně od kosti, odkryjeme nádobu, zvýšíme teplotu na 200°C a pečeme za občasného podlévání dalších cca za 30 minut.
Recept poslala Sharka
Já teda skopové moc nemusím, má takovou zvláštní chuť, ale toto vypadá skvěle 👍👍
Jsem na tom jako ty, Úsměvko. Toto bych ale zkusila, už jen kvůli tomu jako vždy sugestivnímu popisu receptu. 👍
Holky, když jsem ho dělala a to druhej den po zabití plyšáka…všichni se divili,že není cejtit ..beranům bylo 3-5 let… starej řezník,nám kdysi říkal,že hned po usmrcení,se mu musej uříznout koule a pak to cejtit prostě nebude… no a tak se toho držíme a fakt to cejtit není… dokonce mi to i fajnšmekři,co se na ten odér těšili, vyčetli…
V první řadě je nutné to maso dokonale odblanit, potom je cítit opravdu jenom jako skopové.
no, ale my nechceme,aby bylo cejtit… a odblaňuje se až po uřezání koulí a stažení, když se porcuje…
Sharko, věřím ….. tak se příště nechám pozvat, ju? 🤣🤣
Nejlepší bude, když pošleš vzorek, ne?😉
Může rozeslat do celé republiky 🤣🤣
Já tentokrát ne😥
Vypadá to úžasně, určitě to bude moc bodré,
ale byla bych na to sama…
Tak to já bych to protentokrát vzala místo Lakys skopové můžeme oba v množství větším, než malém 😋
Miluju skopové , s tymiánem jsem ještě neměla .
Tymián jsem dávala vždycky, když jsem vařila skopové. Jím ho, jen nevyhledávám. Tak jednou za pětiletku.
Já ho dávám trošku do tvé krémové cibulačky .
Tak vzpomínám na naše pekáčové plyšáky. Když jsem pekla posledního, vysmekl se mi pekáč a dost jsem si popálila ruku. Bolelo to jako sviň, ale maso bylo skvělý. Já ho na to noční odpočívání ještě pomazávala horkým máslem a byliny jsem dávala tak, jak se mi pod ruku na zahradě nachomejtly.
Naši poslední dva plyšouni se jmenovali Husák a Meresjev. Meresjev byl jedinej, koho jsem nejedla – vyrostl nám v koupelně, denně jsem ho kojila (jo, z lahve) a byl otomijej a domácí… Zato Husák byl vynikající!
Jaja, budu muset pohrabat v mongolskejch vodách, aby mi kus skopce poskytli. Mám na to chuť a Velikonoce za bukem…
Ta jména mi připomněla, jak kamarád choval doma prasátko. Jednou to byla Marie Kabrhelová, pak zas Gusta Fučíková, aby je nikdo o zabíječce nelitoval.
A skopové můžu kdykoliv, jakkoliv a v množství větším než velkém. :-))
Moje máma dělávala skopové dost často chutnalo mi. Pak když jsem se vdala upekla jsem stejně jako mamka a bejvalej hned ve dveřích hlásil:tu kozu jist nebudu je to cejtit po celém baráku.
Hm tak měl erteple a já vynikající masíčko…
Já jsem brala jehněčí od kolegyně z práce. Nejdřív se začala specializovat na kozy a letos musela zrušit chov. Tak jsme koupili kůzle a je naprosto fantastické. Ještě máme kus v mrazáku. Taky jsme dělali na česneku. Jinak ještě miluju jehněčí na indický způsob, tak zkusím i toho kozlíka
Kůzlečí vozidla vždycky na velikonoce babička. To bylo lahůdkové
Beránky jsme zabíjeli tak osmiměsíční – už na nich bylo dost masa, ale cítit nebyli. Na tymiánu neznám, dávala jsem hojně majoránky. Mám několik receptů, ale nemám skopový 😕 Bude li skopový, bude i s tymiánem 😋😷