(2058) Fazolové lusky na špeku

fazolky
špek
pepř
česnek
červená cibule

Fazolové lusky zblanšírujeme 4 minuty ve vařící osolené vodě.  Na pánvi opečeme kousky špeku, přidáme okapané (osušené) fazolky, opepříme a přidáme na plátky nakrájený česnek. Když začne česnek vonět, vhodíme na plátečky pokrájenou červenou cibuli, spařenou horkou vodou a okapanou. Prohodíme, prohřejeme a hotovo.

Recept poslala Sharka: „Hodí se k  vařeným bramborám nebo brkaši nebo k hovězímu steaku, případně k pečené skopové kýtě na česneku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2058) Fazolové lusky na špeku

  1. Vera M. napsal:

    Já jsem fazolková , dokonce asi až moc . V létě vařím plné hrnce fazolek na smetaně s koprem ( letos na tržištích skoro nebyly ) a jako přílohu taky miluju ( kupuju nejraději v Lidlu ty dlouhé mražené na kila 😀). Otýpky ve slanině na papíře v troubě a toto je zase změna 😋.
    Já o takové recepty moc stojím

  2. Imelda napsal:

    Fazolky milujeme. Každý rok je sázím, v létě si je užíváme, něco i zamrazím. Dělám je na smetaně, ale bez kopru a taky jako Věrka otýpky ve slanině. Šárčin recept je jednoduší, nebudu se muset dělat s otýpkami.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    U nás fazolky na slanině s česnekem a solí, k tomu výpečky a brknedlík nebo špecle.
    Toto také zkusím 😉

  4. BOYE napsal:

    A u nás je to hrůza. Já fazolky můžu a miluju na všechny způsoby (a to si pamatuju jak jsem je jedla poprvé ve školní jídelně, zadělávané a strašně hnusné). Pak se to asi v šestnácti zlomilo a já se po nich můžu utlouct. Jenže jsem v široširé rodině sama. Nikdo z ex je nejedl, máma a babička taky ne, všechny děti je nesnáší a tak si je vařim, když jsem doma sama. Zadělávaný s bramborama, na másle podušený s penne (to je nejlepší, protože zelenina i těstoviny mají stejný střih), jako přílohy a zavařený jako kompot – to slupnu sklenici, ani nemrknu. No a dneska navíc s cibulí, tak jen co covid dovolí vyhodit děti, dám si. Pytlík mám v mrazáku furt, abych byla „vždy připraven“.

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Ja je takto delam, ale bez cibule. Syrova (nebo jen sparena) cibule u nas prochazi jen v nekterych pokrmech.

  6. Vera M. napsal:

    A už mám uděláno , už mám hotovo. Zrovna se to hodilo , je to výborné. Cibulka spařená , fazolky oblanšírované

  7. a.rena napsal:

    Šárko, ty vždycky umíš nadělat chutě! Já to mám tak rozporuplné. Od děcka nesnáším fazolky na smetaně, takže jsem je začala jíst hooodně opatrně až nedávno. Párkrát v salátu, se slaninou jsem taky zkusila, už je to dost dlouho, tak teď se zase „odvážím“.

    • sharka.68 napsal:

      já mám ráda ještě fazolový lusky na kyselo.. ty, co jsem sem dala, mám z Bretaně, koukala jsem tehdy na tržnici, kde je dělali do kornoutů vyložených alobalem a k tomu byly hranolky, vše namíchané a neskutečně to tam vonělo a co mne dostalo,nestáli na to jen tůristi, ale i místní a tak jsem okukovala a rvala si do hlavy postup… a stejně tak u karamelizované mrkve…

  8. bozena.fialova napsal:

    Fazolky mám ráda v jakékoliv úpravě, navíc si je sama vypěstuju, takže si užívám v sezóně čerstvé a ještě stihnu zamrazit na celou zimu. Dělám je na smetaně, uvařené v páře a trochu zkropené výpekem jako přílohu k masu, na karí s anglickou slaninou do těstovin, přidávám je do zeleninových směsí, výborný je z nich i salát, a to jsem určitě na další úpravy zapomněla… :-))

  9. kvetula.v napsal:

    Fazolky miluju v jakékoliv podobě. Zahrádky nemaje, občas sázím do truhlíku, občas dostávám přebytky ze zahrádky no a když není zbytí, nakoupím. Na špeku dělávám se zesklovatělou cibulkou jako přílohu k masu (s nebo bez brambor) nebo jen s toustíkem jako lehkou večeři. Za mne dnes olaláááá 😋 😷

  10. jarybarka napsal:

    Ano 3x olalá.taky fazolky miluju a kupuju.Jako přílohu k minutkovemu masu.jen prohřát na pánvi a přelít koreněným výpekem!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..