(2067) Pomalu pečené vepřové ocásky v medové marinádě

2  vepřové ocásky (dokonalé jsou s velkým kusem …)
3 lžičky medu
1/4 lžičky pepře
1/4 lžičky kmínu
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička soli
4 stroužky česneku

Prolisovaný česnek smíchejte se solí, kmínem, sladkou paprikou, mletým pepřem a medem a maso směsí ze všech stran potřete alespoň několik hodin předem, ale ideálně přes noc.
Troubu předehřejte na 120 °. Dejte maso do pekáče, přidejte 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijte  asi deckou  studené vody a přikryjte  alobalem (nebo druhým pekáčem).
Pečte doměkka 4-5 hodin. Během pečení už nepodlévejte  ani nepřelévejte výpekem. V pekáči bude dostatek vypečené šťávy, která se  uvolní pomalým pečením.  Až bude maso měkké,  odstraňte „pokličku“, zvyšte  teplotu  na 200 ° a nechte  na povrchu masa vytvořit křupavou vypečenou kůrčičku.

Podávejte s čím libo – knedlíky a zelí nebo špenát, chleba — u nás byly šťouchané brambory se smaženou cibulkou a petrželkou a salát z hlávkového zelí s křenem.

Recept na marinádu jsem získala na PŽ ještě od „babi Pechové“  a upřímně vám radím – takhle ne. Získáte misku velice kvalitního lepidla, kterým maso ani omylem nenamarinujete. Máte dvě možnosti – buď při míchání ingrediencí přidat pár lžic černého piva (doporučuju), nebo po smíchání trochu zahřát ve vodní lázni, aby med ztekutěl.
A ty tři tečky v prvním řádku? Věřte nebo ne, ale na tabuli před řeznictvím, kam pro ocásky chodím, mají vždycky napsáno „vepřové ocásky s opravdu velkým kusem prdele“ – je s podivem, že si v té dnešní šílené době zatím nikdo nestěžoval. Obvykle z toho vykrájím ještě na pár pěkných řízků.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2067) Pomalu pečené vepřové ocásky v medové marinádě

  1. Jana Macůrková napsal:

    Já měla minulý týden dva ocásky uzené, jeden dokonce opravdu s celým dlouhatánským ocáskem. Z těch dvou jsme měli oběd ve dvou s br.kaší, naplněné br.knedlíky a zbytek jsem dala do směsi s kuřecím masem do rizika. Takže za pár korun velký kus masa, mohu potvrdit, že jsou opravdu s velkým kusem perdéle….

  2. sharka.68 napsal:

    u nás je mají okrájené, bez prdele…takže samá křupka a nic moc….

  3. sharka.68 napsal:

    já koukám na tu mastnou nádheru v pekáči..jak já bych si v tom vyráchala čerstvej chleba a zapila plzničkou…uáááá..ta mlsná huba, to je neštěstí….

  4. lakysa22 napsal:

    Tak u nás to nehrozí, ve středu města nevím, ale tady jsem prasátkové ocásky jsktěživo neviděla.. tak prosím poslat ty šťouchací baramory a salátek…děkuju!

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ocas s i bez shánět nebudu, ale myslím si, že by šla klidně takto namarinovat a pomalu péct pěkná špička bůčku, jen bych tam nedávala to sádlo. Ale záleží na tučnosti boku.

  6. Francizska napsal:

    Moc pěkné, budu muset nahradit jiným masem, ocásky se pokusím sehnat. Tady taky bez zadečku

  7. BOYE napsal:

    Tyhle recepti myluju. Dneska mám štěstí a neuslintám a neukroutim se k smrti, protože před chvílí jsme si daly se zavrženou Andělou zvolna pečený kuře na medu s citronem a já tam přihodila trochu hořčice a chilli vločky. K tomu erteple vařený, výpekem chucený. Dobré bolo a trochu utlumí tu chuť na pečeného prasíka.
    Jinak já si kupuju uzený ocásky z Rosovic a jsou bezva, protože se dají jíst ještě před uložením do lednice a masa mají taky pěkný kousek. Tak vždycky je uzený a třeba luštěniny, nebo špenát ap. No a v druhý lajně frbr, šunkofleky… A k chlebu si tu a tam ještě hryznem.

  8. jarybarka napsal:

    Já kupuju ocásky od Múúú v podnikové prodejně a mají fákt masa strašně moc.
    Takže na medu.jojo

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..