3 kg mrkve
bílé víno
60-100 g másla
3 zarovnané PL třtinového cukru
čerstvá nebo mražená petrželová nať
bílý mletý pepř
skopové maso
česnek
sůl
Zblanšírujeme omytou, oškrábanou (dobře to jde drátěnkou – plastovou), nakrájenou mrkev – na kolečka (struhadlo) nebo na julien nudličky (nudličky kratší dobu než kolečka, 2-4 minuty), v osolené vodě a necháme dobře okapat.
(Vodu nevylejeme, dáme do ní pak další zeleninu nebo i kosti a táhneme vývar na polívku).
Rozehřejeme máslo na větší pánvi nebo v širokém hrnci a přidáme třtinový cukr. Když se začne dělat karamel, přilejeme opatrně víno. Až se cukr rozpustí, vložíme mrkev a dobře promícháme (ale opatrně, aby z toho nebyla kaše), někdy ještě podlijeme vínem, záleží ,co pustí mrkev. Když to z kastrolu začne hodně mrkvově vonět, přidáme mletý bílý pepř (trošičku) a nasekanou petrželovou nať (plocholistá petržel), prohodíme a podáváme…
Recept poslala Sharka: „Já neměla tu petržel, ono to je s ní nádherně barevné, ale strávníci to neřešili. To maso je opět skopové na česneku – velice dobře se to doplňovalo. Víno bylo Chardonay, padla asi decka.“
Pokud nevaříte pro regiment, přiměřeně pokrátíte množství mrkve i ostatních ingrediencí. 🙂
Asi bych to dala jako skopové s karamelizovanou mrkví. Soudím podle nás, neboť u nás by zmizela mrkev a maso zůstalo v pekáči.
tady mizí všechno, ale mrkve si dávají hodně…syndrom školní jídelny je po ochutnání opustil raketovou rychlostí….já si ji někdy doma dělám i bez masa, jen k brkaši nebo bramborám….a dobrý to je i s vařeným nebo pečeným hovězím nebo k sekaný….
Dělám mrkev trochu jinak,měli jsme ji tuto neděli. Takhle ji určitě vyzkouším. Ani bych nepotřebovala maso.
Taky mám jiné úpravy, ale ještě nikdy jsem ji nekaramelizovala a maso není nezbytně nutné , když to skopové nikdo nedaruje, že? 😉
Olalááá… mrkvička 😋 Tak tu určitě brzy zkaramelizuji – to je dobrá strava. Jen to skopové nemám, tak bude jen s opečenýma bramborama. Místo vína balsamico bude doufám stačit. Nemít už rozmražené kapustičky, šla bych do toho hned 😷
ty nevínuješ, viď? tak zkaramelizuj a nařeď tím mrkvovým vývarem z blanšírování….
Taky řešení , díky 🌹
Zrovna včera dcera vařila a říkají tomu : šťastná mrkev. Malí Němčouři mrkeff milují
Já dnes naplátkovala vořech netroufajíc si Boženky nakládání,jsem ho podusila do opečena na česneku.Nechám uležet do zítra a zkaramelizuju k němu mrkev.
Už teď se těším.
Karamelizovaného mrkev mám ráda. Byla zrovna včera. Karamelizuji na přepuštěném másle, trocha nepřerušeného a med.
Nepřepustěného. Klávesnice jedna.
🤣🤣🤣 To nepřerušený je taky dobrý
😀😀😀
My jsme tři a tu mrkef bychom množstevně moc nekrátily. Ta jede na tuny. Holky nemají rády víno v jídle, tak dávám lžíci jablečného octa, nebo přihodim pár plátků citronu. Drtivou většinou to jíme bez masa. Místo petrtele někdy tymián. Jo a přála bych vám vidět tu rvačku o šťávu z pánve.
Jo a mrkef krájíme na cca půlcentimetrová kolečka. To se nám osvědčilo nejvíc. Julienne se moc brzy uvařily a bylo málo šťavky a moc tenká kolečka se nám blbě honí po pánvici.
No a po všem tom navnadění: Včera kapustičky na zádíčka, dneska nudle s mákem – protože ten, kdo měl vyndat kačenu z mrazáku, to prošvihl. No tak holt bude v sobotu. A zejtra beluga, brokolice a volvoko. I na to se třesem, tak tu káču předvegetariánujeme a o to si líp pak užijeme ty živočišný bílkoviny.
Tak to joooooo, to já můžu. Dokonce můžu i tu pečenou v troubě s trochou soli a tymiánu ….. šiš, to si zase musím mrkvičku připravit 😋😋😋😋
Troubila jsem ji i jogurtově omatlanou a taky úspěch😋😷
Já mrkev taky makramelizuju, ale bez vína..mňam! Bude dnes…😜