(2070) Karamelizovaná mrkev


3 kg mrkve
bílé víno
60-100 g másla
3 zarovnané PL třtinového cukru
čerstvá nebo mražená petrželová nať
bílý mletý pepř

skopové maso
česnek
sůl

Zblanšírujeme omytou, oškrábanou (dobře to jde drátěnkou – plastovou), nakrájenou mrkev –  na kolečka  (struhadlo) nebo na julien nudličky (nudličky kratší dobu než kolečka, 2-4 minuty), v osolené vodě a necháme dobře okapat.
(Vodu nevylejeme, dáme do ní pak další zeleninu nebo i kosti a táhneme vývar na polívku).
Rozehřejeme máslo na větší pánvi nebo v širokém hrnci a přidáme třtinový cukr. Když  se začne dělat karamel, přilejeme opatrně víno. Až se cukr  rozpustí, vložíme mrkev a dobře promícháme (ale opatrně, aby z toho nebyla kaše), někdy ještě podlijeme vínem, záleží ,co pustí mrkev. Když to z kastrolu začne hodně mrkvově vonět, přidáme mletý bílý pepř (trošičku) a nasekanou petrželovou nať (plocholistá petržel), prohodíme a podáváme…

Recept poslala Sharka: „Já neměla tu petržel, ono to je s ní nádherně barevné, ale strávníci to neřešili. To maso je opět skopové na česneku – velice dobře se to doplňovalo. Víno bylo Chardonay, padla asi decka.“

Pokud nevaříte pro regiment, přiměřeně pokrátíte množství mrkve i ostatních ingrediencí. 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2070) Karamelizovaná mrkev

  1. Jana Macůrková napsal:

    Asi bych to dala jako skopové s karamelizovanou mrkví. Soudím podle nás, neboť u nás by zmizela mrkev a maso zůstalo v pekáči.

  2. kvetula.v napsal:

    Olalááá… mrkvička 😋 Tak tu určitě brzy zkaramelizuji – to je dobrá strava. Jen to skopové nemám, tak bude jen s opečenýma bramborama. Místo vína balsamico bude doufám stačit. Nemít už rozmražené kapustičky, šla bych do toho hned 😷

  3. Vera M. napsal:

    Zrovna včera dcera vařila a říkají tomu : šťastná mrkev. Malí Němčouři mrkeff milují

  4. jarybarka napsal:

    Já dnes naplátkovala vořech netroufajíc si Boženky nakládání,jsem ho podusila do opečena na česneku.Nechám uležet do zítra a zkaramelizuju k němu mrkev.
    Už teď se těším.

  5. Francizska napsal:

    Karamelizovaného mrkev mám ráda. Byla zrovna včera. Karamelizuji na přepuštěném másle, trocha nepřerušeného a med.

  6. BOYE napsal:

    My jsme tři a tu mrkef bychom množstevně moc nekrátily. Ta jede na tuny. Holky nemají rády víno v jídle, tak dávám lžíci jablečného octa, nebo přihodim pár plátků citronu. Drtivou většinou to jíme bez masa. Místo petrtele někdy tymián. Jo a přála bych vám vidět tu rvačku o šťávu z pánve.
    Jo a mrkef krájíme na cca půlcentimetrová kolečka. To se nám osvědčilo nejvíc. Julienne se moc brzy uvařily a bylo málo šťavky a moc tenká kolečka se nám blbě honí po pánvici.
    No a po všem tom navnadění: Včera kapustičky na zádíčka, dneska nudle s mákem – protože ten, kdo měl vyndat kačenu z mrazáku, to prošvihl. No tak holt bude v sobotu. A zejtra beluga, brokolice a volvoko. I na to se třesem, tak tu káču předvegetariánujeme a o to si líp pak užijeme ty živočišný bílkoviny.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to joooooo, to já můžu. Dokonce můžu i tu pečenou v troubě s trochou soli a tymiánu ….. šiš, to si zase musím mrkvičku připravit 😋😋😋😋

  8. lakysa22 napsal:

    Já mrkev taky makramelizuju, ale bez vína..mňam! Bude dnes…😜

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..