(2083) Aspikový dort

1 želatina Dr. Oetker na vaječnou tlačenku a aspiky
450 ml vody + 50 ml octa
250 g čerstvého sýra  (Goldessa, Billa, Lučina)
200 g šunky
100 g výrazného salámu (uherský, madridský bochánek)
100 g plátkového sýra
čerstvý křen
sklenička Moravanky
1 vajíčko
nakládaná kapie
petrželka
rozevírací dortová  forma o průměru 20 cm

Podle návodu udělejte želatinu – kyselost řiďte dle své chuti, ale lepší je mírně kyselejší, aby aspik nebyl mdlý.

Připravte si rolky: čerstvý  sýr jsem rozdělila na dvě části – do jedné přijde křen a sůl, do druhé mírně posekaná zelenina z Moravanky kromě okurek (ty můžete použít na ozdobu) a feferonky. Na šunku namažte křenovou, na sýr namažte zeleninovou, udělejte rolky o průměru cca 2 -2,5 cm. Náplň vám zbyde.

Na dno formy nalijte tolik aspiku, aby se pokrylo dno. Dejte zatuhnout. Na dno poskládejte vrchní vrstvu dortu (vajíčka, okurka, kapie, petrželka, salámové růžičky – tady doporučuji namočit předem každý plátek do želatiny), po lžicích mírně zalijte, jen aby se kousky přilepily,  dejte zatuhnout. Vezměte plátky salámu, každý namočte do želatiny a přilípněte na strany, vyskládejte sýrové rolky, zalijte zase jen aby se přilepily – tak 2-3 lžíce a dejte chladit. Mezery uprostřed vyplňte zbývající náplní,  pozor –  nemažte do kraje, aby měla kam zatéct želatina a dort se zpevnil po stranách – dejte druhou řadu rolek, zalijte zbytkem želatiny a završte plátky šunky – to bude po vyklopení dno. A naposledy dejte chladit.

Recept poslala Jana: „Co se týká náplní, fantazii se meze nekladou. Je to časově náročnější, ale jinak je to jen skládačka.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

23 komentářů: (2083) Aspikový dort

  1. Vera M. napsal:

    Mi z toho jde hlava kolem 🙃. Obdivuju to a je to nááádhernééé 😎🌟✨⚡️
    Určitě výborné chuťově, to je zbytečná poznámka .
    Pokusím se o kopii ( 😉🤣😬😄😅😅😅)

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já jen dávám okolo té formy zevnitř proužek pečícího papíru (mám taový jakoby voskovaný). Forma jde potom lépe otevřít. A papír jen lehce sloupnu. Dávám na aspiky i ovocné želatinové dorty.

  3. a.rena napsal:

    No a Lakysa vždycky píše – „a vzorek je kde?“ Aspik máme rádi, tak až zase bude nějaký chlapský svátek nebo narozeniny, spáchám.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ale pocem, to je nádhera 👍👍😋😋😋 Sice to bude práce na půl dne, ale stojí to za to.

  5. BOYE napsal:

    No a já mám po fialkách! Onehdy jsem navrhovala, že si uděláme šunkový závitky v aspiku. Kdybyste viděli ty dlooooouhý oblichty, taky by vás přešla chuť. Bylo mi jasně naznačeno, že aspik tedy nééé. Tak jsem navrhla sulc. Táž reakce. Tož jsem prohlásila, že si tedy koupim aspoň tlačenku a v tu ránu jsem měla po každém boku slintající holčičku a pod nohama se mi pletla čuba, rovněž slintající. Já tomu nějak nerozumim.
    Ten dort jednou udělám a klíďo ho zblajznu sama. 🙂

  6. sharka.68 napsal:

    vypadá to nádherně a jedle..nechala bych se pozvat…už takhle, když dělám vaječnou tlačenku, tak mám nervy, kdo to sní….protože dělat ji ze dvou vajec, to není ono 😀

  7. kvetula.v napsal:

    Jestli mi mé dnešní odhodlání vydrží půl roku, jeden maličkej aspikovej dortík 🐻 udělám. Okukuje tady, poslintává a brouká, že to on rád – tůze rád…
    Přiznávám, že jsem nikdy v životě neaspikovala, tak bych mohla začít trénovat těma šunkovejma rolkama jak píše Boyka že?
    Tohle je hezky popsaný recept, krásně „umělecky“ provedený a já jsem nahlodaná . Mít doma tu správnou želatinu a říznej křen, jdu na to hned 😋😋😋😷

  8. jarybarka napsal:

    Ja na tom budu stejně jako Boye.Sama pro sebe.Na slovo želatina na slano-kyselo se tu taky protahujou gezichty.Je zajímavé že na ovocném dortu nikomu nevadí!

    Jani je to parádní kousek! Ola lá !!!

  9. Francizska napsal:

    Obdivuji, krásné. Nádhera. Recept je úžasně popsán. Aspiky miluji. Hned bych si dala.

  10. Haderach Kwisatz napsal:

    Co se týká křenu, mám pro vás vzkaz: „Kupte v Bille značku Zimmermann, mají ho v chlaďáku u salátů, hub, apod. Je to fakt jen strouhaný křen, ze kterého vyhrknou slzy z očí. Skleničky stojí 50 Kč, ale vyplatí se.“

  11. Vera M. napsal:

    Nechceš si , Jani , udělat lahůdkárnu ? Myslím , že na tyto dorty by stála fronta .
    Já už tam stojím .. no dobře , s takovým návodem to stvořím taky ( a tak krásné snad )

  12. Imelda napsal:

    Moc se mi dortík líbí. Taky bych ho nyní musela dělat jen pro sebe, počkám, až otevřou okresy a budou moct přijet mladí, pak ho udělám. Oni mají želatinu taky rádi.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..