90 dkg polohrubé mouky
10 dkg hladké mouky
22,5 dkg másla
1 PL sádla
22,5 dkg cukru moučka
4,5 dkg kvasnic
1 vanilka (popřípadě vanilkový cukr)
kůra z 1 citronu
1 KL soli
1/4 l mléka
5 žloutků
rum
Necháme vzejít kvásek, přidáme vše ostatní a vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout pod utěrkou cca 1-2 hodiny.
Po vykynutí vyválíme, rozdělíme na malé bochánky a ty vyválíme na tenké pláty. Rádýlkem nakrájíme na maličké kousíčky, plníme tvarohem s rozinkou (při svatebních koláčcích rozinku půlíme), povidly nebo makovou náplní, a spojíme čtyři rožíčky. Dáváme hustě k sobě na plech, kde ještě necháme kynout. Mezi tím rozpálíme troubu na 180 – 200°. Těsně před vložením do trouby hustě potřeme koláčky rozpuštěným máslem. Pečeme cca 15 minut.
Horké potom znova potřeme rozpuštěným máslem s rumem a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.
Recept poslala Úsměvka: „Dělala jsem větší, nemám rádýlko správných rozměrů. Tak jsem zkrátila páratko, abych je měla stejné. Podle něj jsem krajela vyválené těsto. V každém kousíčku je trochu tvarohu s rozinkou. Tvaroh balený, ne v krabičce, s vejcem a cukrem a na každý kousek rozinku.“
Recept hodný kulatého čísla. Jo, a doufám, že je jasný, že úvodní foto je před strčením do trouby.
OOOOOO, děkuji za pochvalu 😘
Teda, Úsměvko, obdivuji tvoji trpělivost a ještě víc výsledek tvé práce. To musí být mana nebeská! A ta jde přímo do ledvin. Mňam!
Nebyly to ty prťavé, tak se to dalo docela v pohodě
Krindypindy jak prťavé jsou ty prťavé, když tohle prťavé není?
Mám radýlko na čtverečky cca 4×4 cm, což mi přijde na balení piplačka. Úsměvko, smekám s hlubokou úklonou…
Prý už víme, kde si objednat, až „ta chvíle nastane“😉
Určitě poloviční, tyto byly tak z těch 4 x 4.
Přiznám se, že mně se tyhle koláčky nikdy nelíbily. A to jsem na svatbu dcery Elišky pekla jen o málo větších 2500 za jediný den. Pekly jsme ve dvou (já a druhá tchýně), první zadělávání ráno v půl 4, skončily jsme v 11 večer. A padly…Nikdy víc.
No, jestli jsi s tím měla takovou práci…ale to neznamená, když se Ti nelíbí, že nám oststním by se také nelíbily!! Jsou úžasné, obdivuju Úsměfku, a ptám se s Květulí: jak mrňavé jsou ty menší??😱
Zato mě se líbí hodně! Obdivuju že jsi si s tím dala takovou práci. Určitě jsi s tim provoněla celý dům.
Já jsem tu odvahu pustit se do takové práce neměla a tak jsem je nechala dělat u cukrářky.
O to víc tě chválím a strašně ráda bych pár koštla.jsou krásné
Už nejsou, ale byly vynikající
No jasně! Apsoň jejden jsi mohla obětovat na vzoreček, abych věděla, jak moc mám chuchuválit!!
Já moc děkuji za tento domácí vyzkoušený recept . U nás na severu o nich vím , jedla jsem je na jižní Moravě a to máslo s rumem, cukrem , to tam hraje !!
My jsme s mamkou pekly koláče vždy jen na pouť v létě ( kromě svateb) a to takové ty klasické kulaté , co jich je na plechu 24 .
To máslo s rumem krásně zasyčí a rozvoní koláčky, cukr se na to přilepí …..
To je těžká provokace, Úsměvko! Kdybys aspoň poslala vzorky, ať tu zbůhdarma neslintáme!
Už mlčím 🤣🤣🤣
Koláčky jsou krásné, komu se nelíbí, ať dělá jiné. Ale hlavně děkuju za ten skvostný recept, podle poměru surovin to bude těsto jako dech a zdaleka nemusí být jen na svatební koláčky. Pečlivě si ho ukládám a brzy na něj dojde. :-))
Máš pravdu , jen se vdechnou. Když není v těstě bílek , tak je to jasné 😋😋
Tak nevím, ale já do těsta na pečení NIKDY nedávám bílek. To by to těsto byo tvrdé.
Tak nevím, jestli Hajková, Sandtnerová, Slawomilská i další autorky kuchařských knih měly těsto tvrdé, přidávajíce do něj kromě žloutků i c e l é vejce, a pak recept bez uzardění zveřejnily.
Jo, ale podívej se, kolik dávaly másla!
Boženka má pravdu, u nás doma byla jedinou “kuchařkou” Sandtnerová, taková zelená bichle . Podle ní se především peklo , včetně vánočního cukroví . A receptů mnoho , mnoho výborných a rozmanitých . Dnes hovoříme tady o tomto konkrétním od UT . A díky za něj
Samozřejmě, že kyprost těsta ovlivní množství másla, to platí pořád. A pokud někdo dá do kynutého těsta celé vejce a na másle škudlí, tak z toho leckdy vyjde munice do praku.
Pokud dělám cukroví, buchty atd. to fakt nesidim. Nic nenahrazují. A máslo to toho patří. Milovala jsem koláčky mojí babičky. Dělala tvarohové kulaté, makové rovné, ořechové rohlíčky. Vždy pekla všechny tři druhy. Já milovala ty tvarohové.
Ono toho ve vaření moc ošidit nejde. Lze jen uvařit levnější jídlo že sezónních surovin atd.
Nechci úplně říkat, že je recept po mojí babičce, ale moje mamina je dělala, běžně taky větší. Jsem ráda, že Tě zaujal 😉
Tedy, nebudu kecat. Tvarohový mám nejradši. A když se nešetří rumem při posledním pomazání, je to snad nejlepší z kynutého těsta, co se na Zeměkouli peče. A obdivuju každého, kdo má trpělivost ty malé maličkosti skládat. Úsměvko, paráda!
Dík
BOYE, ani nechtěj vědět, co mě napadlo, když jsem četla „při posledním pomazání“…😂
Česká soda – nekonečná inspirace 🙂
Ty jsou nádherné. Jak nejsem na sladké, dala bych si. Moc se mi líbí. Správná velikost, moc hezký recept. Kolik jich bylo?
Z 1/3 jich byl pekáček co radila Renča – 40 x 25 cm. 😉
No k trošku větším vázaným bych se přemluvit mohla. To těsto vypadá lehounce, sádlo dodá vláčnost a delší trvanlivost (jenže kde by dlouho vydržely, že?) . Doufám, že recept jednou využiju k pohoštění španělského vnoučka. Každoročně jim posílám český kalendář s receptama a při jejich prohlížení se mu prý vždycky blejskaj očiska. Ještě mu nebyly 3, když zapíchl prstík do obrázku kulatého povidlového koláče s drobenkou se slovy „to chci“. Jeho tatínek prohlásil, že to pečou babičky. Loni v létě si měl na nich přijet pochutnat. „Divná doba“ nám to překazila, ale můj nezvedený syn škodolibě udržuje koláče ve vnoučkově paměti (jasně, taky má na ně chuť) a já schraňuju recepty, ať mám podle čeho tvořit. Tento recept přikládám do souboru 😋😷
Tak snad to letos vyjde, moc bych vám to přála 😉
To je moc pěkné Květo.Snad už to letos vyjde a vnoučátko pozná českou kuchyni v podání šikovné babičky.💗
I Ty jedna! Ty chceš, aby tu zůtsali, viď? Vůůůbec se Ti nefivím….
jsou hezký, ale kolem mne už se nikdo nevdává a já je péct nebudu, ale dala bych si zopár ke kafíčku…..